Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Han var nesten like kontroversiell som Trump

Nylig gjenåpnet Richard Nixon-museet i California. 

GIFTEKLAR: Karen Xie har lagt bryllupsfesten sin til presidentmuseet i Yorba Linda, mye fordi Richard Nixon styrket forholdet mellom USA og Kina. Alle foto: Emil L. Mohr
GIFTEKLAR: Karen Xie har lagt bryllupsfesten sin til presidentmuseet i Yorba Linda, mye fordi Richard Nixon styrket forholdet mellom USA og Kina. Alle foto: Emil L. Mohr Vis mer

Sommeren 1974: Som historiens første amerikanske president trekker Richard Nixon seg fra embetet. Foranledningen er at Representanthusets justiskomité varsler riksrett etter Watergate-avsløringene, som viser at innbruddet i Demokratenes valghovedkvarter to år tidligere var bestilt fra høyeste hold.

NYÅPNET: The Richard Nixon Presidential Library and Museum ble innviet i 1990.
 Nå er det reåpnet.
NYÅPNET: The Richard Nixon Presidential Library and Museum ble innviet i 1990. Nå er det reåpnet. Vis mer

Vinteren 2017: Det nyåpnede Nixon-biblioteket og -museet i Yorba Linda, California, lokker med utvidede utstillinger og oppdatert teknologi noen strakser unna Disneyland. «Det er på tide å revurdere Richard Nixon,» lyder det offisielle slagordet.

I foajeen – under et gigantisk portrett av byens famøse sønn – står kinesiskættede Karen Xie.

– Jeg er bare innom og finsikter lokalene. Du skjønner, forloveden min og jeg har lagt bryllupsfesten vår hit i høst, forteller hun gledesstrålende.

– Som andregenerasjons innvandrer synes jeg stedet er perfekt. Nixon var tross alt den som åpnet forholdet mellom USA og Kina.

Proto-miljøverner

Richard Milhous Nixon huskes nemlig for mer enn kallenavnet «Tricky Dick» og den forsmedelige retretten. Museet legger blant annet vekt på at han opprettet miljøvernetaten EPA, iverksatte føderaltiltak som Clean Air og Clean Water samt kjempet iherdig mot kreft og narkotika. Utenrikspolitisk gjorde han kur til både Mao og Bresjnev.

ARVEGODS: Mange vil ha en titt i Sea King-helikopteret som også fraktet presidentforløperne Kennedy og Johnson.
ARVEGODS: Mange vil ha en titt i Sea King-helikopteret som også fraktet presidentforløperne Kennedy og Johnson. Vis mer

– Mange blir overrasket over hvor mye positivt han faktisk fikk til nasjonalt og internasjonalt, sier frivillig-guiden Lynne Yauger.

– Han bidro også til å få slutt på Vietnam-krigen. Dessuten senket han stemmerettsalderen fra 21 til 18, supplerer kollega John Douglas.

– Her får du et innblikk i alt sammen: det gode, det dårlige og det stygge, fortsetter sistnevnte med humørfylt henvisning til en berømt Clint Eastwood-film.

«Kongen» kom

Fordelt på snaut 5000 kvadratmeter finner du et hundretall interaktivopplevelser og spesialutstillinger, komplett med private brev og presidentfrua Pats førstedamedrakter. På veggene henger over 600 fotografier. Det mest omkransede skal være det av Nixon sammen med Elvis Presley, fra partenes toppmøte i Det hvite hus i 1970.

TOPPMØTE: I 1970 møtte «kongen» Elvis Presley president Nixon i Det hvite hus.
TOPPMØTE: I 1970 møtte «kongen» Elvis Presley president Nixon i Det hvite hus. Vis mer

Det ovale kontor er gjenskapt i naturtro størrelse og design anno samme periode. Og i forlengelsen av hovedbygningen ligger presidentens barndomshjem og grav, for ikke å glemme Sea King-helikopteret som fraktet Nixon og forgjengerne John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson til ulike representasjonsoppdrag.

Danske Mette Olsen, bosatt i Orange County, har løst billett til flere presidentmuseer – en aktivitet hun anbefaler.

– Det er en fin måte å lære om USAs historie på, erklærer hun i rosehagen.

– For den som har lest en del om Nixon, er det kanskje ikke så mye «nytt» å spore. Men jeg har fått rede på mange detaljer – eksempelvis hvor mikrofonene som felte ham, befant seg. Samtidig er familien hans med i sagaen, sånn at du får følelsen av å komme tett på livet bak kulissene.

Trump-parallell

SISTE HVILESTED: Nixon er gravlagt like ved huset han vokste opp i.
SISTE HVILESTED: Nixon er gravlagt like ved huset han vokste opp i. Vis mer

Rundturen starter med den typiske introduksjonsfilmen. «Som president må jeg sette amerikanske interesser først,» postulerer Nixon noen minutter inn – rene frampeket til Donald Trumps innsettelsestale i januar. En rekke observatører har identifisert likhetstrekk mellom de to republikanerne, enten det gjelder valgkampstrategi eller behandling av pressa. «Trump er Nixon uten glansen,» skrev en Washington Post-kommentator nylig.

Ifølge Olsen blir besøkstiminga enda bedre av parallellen.

– Selv om jeg ble sjokkert over at Trump vant, har vi foreløpig ikke merket noen endringer i dagliglivet, legger hun til for egen regning.

Gifteklare Xie er mest opptatt av hvordan relasjonen til moderlandet blir ivaretatt:

– Det er vanskelig å se hvor det bærer. Trump skifter jo kurs hver uke.

TREFFSIKKER: Over 300 personlige gjenstander, deriblant sølvpistolen som var en gave fra Presley, pryder museet.
TREFFSIKKER: Over 300 personlige gjenstander, deriblant sølvpistolen som var en gave fra Presley, pryder museet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media