Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Han vil ha deg til å spise kylling og laks med lakris

Har omvendt danskene, nå åpner han i Norge.

SELF MADE: Johan Bülow (29) fra ferieøya Bornholm startet med ei gryte på mors kjøkken. Nå selger han verdens dyreste lakris, både som matingrediens og godteri.  Foto: LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
SELF MADE: Johan Bülow (29) fra ferieøya Bornholm startet med ei gryte på mors kjøkken. Nå selger han verdens dyreste lakris, både som matingrediens og godteri. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

- Jeg er beviset på at alt er mulig, sier Johan Bülow(29).

For sju år siden startet han med en gryte på kjøkkenet hos mor. Målet var å lage eksklusivt godteri og utvikle lakris som smakstilsetning i mat.

I år omsetter han lakris for oppunder hundre millioner danske kroner, har hundre ansatte og selger lakris i 20 land.

KRYDDER: Lakris passer godt sammen med andre smaker, som anis og ingefær. Bülow lager sin lakris på glutenfritt rismel. LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
KRYDDER: Lakris passer godt sammen med andre smaker, som anis og ingefær. Bülow lager sin lakris på glutenfritt rismel. LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

Satser i ny mathall

Bulow satser nå i Steen & Strøms nye Food Court, en mathall med dagligvarebutikker, delikatesseforretninger og serveringssteder som åpner i disse dager.

- Uviklingen på matfronten skjer svært raskt i Norge. Da jeg fant det rette lokalet, valgte jeg å satse, sier han.

Matsatsingen blir en konkurrent til Mathallen på Vulkan og Maschmanns Matmarked på Skøyen.

Danskene er sterkt representert i den nye hallen, med en spesialforretning for te, en for sjokolade, en for lakris, samt «Georg Jensen living».

Blant dem som også satser er britiske Marks and Spencer Food.

Lakristrend

For nordiske matinteresserte er Johan Bülow forlengst et kjent navn.

SATSER PÅ NORDMENN: Da Johan Bülow så hvor mange norske kunder som strømmet il butikkene hans på Kastrup og i København bestemte han seg for å satse i Norge. Foto: LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
SATSER PÅ NORDMENN: Da Johan Bülow så hvor mange norske kunder som strømmet il butikkene hans på Kastrup og i København bestemte han seg for å satse i Norge. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

Han er kjent som dansken som begynte å utforske den viltvoksende roten, lærte seg forskjellen på lakris fra Iran og fra Italia, startet produksjon av lakrispulver og sirup og forvandlet bildet av lakris fra billig godteri til matingrediens.

- For meg er lakris like mye krydder som godteri. Lakris kan høyne smaksopplevelsen, akkurat som pepper, sier han.

Han er del av en større trend.

I takt med den økende matinteressen har kokker verden over begynt å eksperimentere med lakris. Du får nå hele menyer hvor lakris er smakstilsetter.

Kylling og østers med dryss av lakris, lakris i sausen, lakris-iskrem. Det er ikke lenger uvanlig.

Nylig utga Bülow kokeboka «Lakrids i maden», med bidrag fra stjernekokker. Du finner etterhvert flere kokebøker med fokus på lakris.

Den svenske konditoren Elisabeth Johansson har også hatt suksess med kokeboka «Lakris», nylig oversatt til norsk og utgitt på Cappelen Damm. I Sverige har opptil 10 000 mennesker funnet veien til den årlige lakrisfestivalen i Gøteborg.

Festivalen er blitt verdens største. I år ble den eksportert til Finland. 1500 besøkende var innom landets første lakrisfestival i mai.

Mye motgang

Bülow brukte tusenvis av timer før han lyktes. Før turistsesongen i 2007 hadde han alt klart i den lille byen Svaneke på Bornholm; butikklokale, emballasje, plakater, bare ikke lakris.

Han hadde googlet seg gjennom tusenvis av sider for å finne en god lakrisoppskrift, men stanget hodet mot industriens hemmelighetskremmeri.

Da situasjonen var som mest dyster kom gjennombruddet. Eksperter tok kontakt med ham. Sammen utviklet de nye oppskrifter.

To timer etter at han åpnet sin første butikk var alt utsolgt.

KRYDDER: Bülow bruker lakris i maten, som han bruker pepper eller kardemomme. - En anelse er ofte nok, sier han. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW
KRYDDER: Bülow bruker lakris i maten, som han bruker pepper eller kardemomme. - En anelse er ofte nok, sier han. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

Resten av sommeren produserte Bülow og vennegjengen lakris 18-19 timer i døgnet, og ble utsolgt hver dag.

Trofaste hjelpere

Kjæresten Sarah var med fra begynnelsen. Hun er nå hans kone og mor til hans datter. Vennene fra dengang henger også på. Stadig utvikles nye produkter.

-Jeg har til og med prøvd brunost med lakris,sier Bülow.

- Men det slo mest an hos nordmenn.

Den første oppskriften Lakris fra Johan Bulow - ble laget med glutenfritt rismel.

Kort tid etter var tre varianter klare: søt lakris, lakris med ingefær og lakris med chili.

Utsolgt med en gang

Det tok fire dager å produsere nok til å fylle hyllene i utsalget på Riket ved Glastorvet Svaneke. 7 juli 2007 åpnet dørene klokken ti. Halv ett var alt solgt!

Ikke en eneste boks var igjen. Det var både latter og gråt. For hvordan kunne de klare å fylle opp hyllene igjen til dagen etter?

Det ble en tøff periode med lange dager. Mellom 18 og 19 timer i døgnet var produksjonen i gang.

Alt ble solgt ut hver dag.

- Jeg måtte bare prøve ut dette videre, sier lakriselskeren.

- Jeg vil lære verden å elske lakris. Ikke bare de søte, ikke bare de salte - men hele spekteret av smaker. Det er nesten ingen begrensninger for hva som kan oppnås når du bruker lakris som krydder.

KALENDER: 55000 eksemplarer av årets julekalender er solgt i Danmark. Foto: PRODUSENTEN
KALENDER: 55000 eksemplarer av årets julekalender er solgt i Danmark. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling