SELF MADE: Johan Bülow (29) fra ferieøya Bornholm startet med ei gryte på mors kjøkken. Nå selger han verdens dyreste lakris, både som matingrediens og godteri.  Foto: LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
SELF MADE: Johan Bülow (29) fra ferieøya Bornholm startet med ei gryte på mors kjøkken. Nå selger han verdens dyreste lakris, både som matingrediens og godteri. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOWVis mer

Han vil ha deg til å spise kylling og laks med lakris

Har omvendt danskene, nå åpner han i Norge.

• Flere matsaker på db.no/mat
- Jeg er beviset på at alt er mulig, sier Johan Bülow(29).
 
For sju år siden startet han med en gryte på kjøkkenet hos mor.  Målet var å lage eksklusivt godteri og utvikle lakris som smakstilsetning i mat.

I år omsetter han lakris for oppunder hundre millioner danske kroner, har hundre ansatte og selger lakris i 20 land.

Satser i ny mathall Bulow satser nå i Steen & Strøms nye Food Court, en mathall med dagligvarebutikker, delikatesseforretninger og serveringssteder som åpner i disse dager. 

- Uviklingen på matfronten skjer svært raskt i Norge. Da jeg fant det rette lokalet, valgte jeg å satse, sier han.
 
Matsatsingen blir en konkurrent til Mathallen på Vulkan og Maschmanns Matmarked på Skøyen.

Danskene er sterkt representert i den nye hallen, med en spesialforretning for te, en for sjokolade, en for lakris, samt «Georg Jensen living».

Blant dem som også satser er britiske Marks and Spencer Food.

Lakristrend For nordiske matinteresserte er Johan Bülow forlengst et kjent navn.

SATSER PÅ NORDMENN: Da Johan Bülow så hvor mange norske kunder som strømmet il butikkene hans på Kastrup og i København bestemte han seg for å satse i Norge. Foto: LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
SATSER PÅ NORDMENN: Da Johan Bülow så hvor mange norske kunder som strømmet il butikkene hans på Kastrup og i København bestemte han seg for å satse i Norge. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

Han er kjent som dansken som begynte å utforske den viltvoksende roten, lærte seg forskjellen på lakris fra Iran og fra Italia, startet produksjon av lakrispulver og sirup og forvandlet bildet av lakris fra billig godteri til matingrediens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For meg er lakris like mye krydder som godteri. Lakris kan høyne smaksopplevelsen, akkurat som pepper, sier han.

Han er del av en større trend.

 I takt med den økende matinteressen har kokker verden over begynt å eksperimentere med lakris. Du får nå hele menyer hvor lakris er smakstilsetter.

 KRYDDER: Bülow bruker lakris i maten, som han bruker pepper eller kardemomme. -En anelse er ofte nok, sier han. Foto: LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
KRYDDER: Bülow bruker lakris i maten, som han bruker pepper eller kardemomme. -En anelse er ofte nok, sier han. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

Kylling og østers med dryss av lakris, lakris i sausen, lakris-iskrem. Det er ikke lenger uvanlig.

Nylig utga Bülow kokeboka «Lakrids i maden», med bidrag fra stjernekokker. Du finner etterhvert flere kokebøker med fokus på lakris.

Den svenske konditoren Elisabeth Johansson har hatt suksess med kokeboka «Lakris», nylig oversatt til norsk og utgitt på Cappelen Damm.

I Sverige har opptil 10 000 mennesker funnet veien til den årlige lakrisfestivalen i Gøteborg.

Festivalen er blitt verdens største. I år ble den eksportert til Finland. 1500 besøkende var innom landets første lakrisfestival i mai.
Mye motgang Bülow brukte tusenvis av timer før han lyktes.  Før turistsesongen i 2007 hadde han alt klart i den lille byen Svaneke på Bornholm; butikklokale, emballasje, plakater, bare ikke lakris.

Han hadde googlet seg gjennom tusenvis av sider for å finne en god lakrisoppskrift, men stanget hodet mot industriens hemmelighetskremmeri. 

KALENDER: 55000 eksemplarer av årets julekalender er solgt i Danmark. Foto: PRODUSENTEN
KALENDER: 55000 eksemplarer av årets julekalender er solgt i Danmark. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Da situasjonen var som mest dyster kom gjennombruddet. Eksperter tok kontakt med ham. Sammen utviklet de nye oppskrifter.

To timer etter at han åpnet sin første butikk var alt utsolgt.   

Resten av sommeren produserte Bülow og vennegjengen lakris 18-19 timer i døgnet, og ble utsolgt hver dag.

Trofaste hjelpere Kjæresten Sarah var med fra begynnelsen. Hun er nå hans kone og mor til hans datter. Vennene fra dengang henger også på.
Stadig utvikles nye produkter.

-Jeg har til og med prøvd brunost med lakris,sier Bülow.

- Men det slo mest an hos nordmenn.
den første oppskriften Lakris fra Johan Bulow - blant annet skapte glutenfri rismel. Kort tid etter var det alle tre varianter klare: søt lakris, lakris med ingefær og lakris med chili.
Det tok fire dager å produsere nok til å få hyllene lager i Riket ved Glastorvet Svaneke. Og 7 juli 2007 dørene ble åpnet kl. 10. Kl. 12:30 var alle utsolgt! Ikke ett element som var igjen. Det var både latter og gråt. For hvordan kunne det muligens klarer å få produsert nytt for i morgen? Det var tøff dag i lang tid framover. Det ble tilberedt mellom 18-19 timer i døgnet, og alt ble solgt hver dag. Gleden av å ha skapt noe helt nytt, var stor. Det ble lykkes i å skape en lakris produksjon av gourmet poenget med svært høy niveau.Det ble tøff dag i lang tid framover. Det ble tilberedt mellom 18-19 timer i døgnet, og alt ble solgt hver dag. Gleden av å ha skapt noe helt nytt, var stor. Det ble lykkes i å skape en lakris produksjon av gourmet poenget med svært høyt nivå.

Som sommeren gikk mot slutten, og turistene dro hjem, fikk Sarah og John tilbake med både suksess og penger i banken. Men selv med det store spørsmålet: Hva nå? Underveis gjennom sommeren, mer enn 50 mennesker komme frem, fordi de ønsker å holde Johan lakris i egen virksomhet. Det var engang en mann fra Kolding, som ønsket å kjøpe 200.000 STKS. Johan hadde mistet 10 kg og trengt ærlige helligdager. Men etter å ha sovet lenge i to dager, var det klart at det måtte bygges høyere produksjonsvolumer.
I Manchester er en fabrikk som har mer enn 100 års erfaring i å produsere lakris maskiner. Johan skriver til dem og forklare sitt synspunkt ønsker å kjøpe en maskin for å være utformet for å produsere 100 kg per time. Det er kontakt, og det ender opp Johan kommer det til å møtes. Men ikke uten sommerfugler i magen. På bare 23 år, og med utsikter til å måtte forhandle frem en maskin hjem til over en million - uten å ha en slik stående på bankkonto, er han vel nervøs til ansikt med sitt lange hår i postkassen. Men alt faller på plass. Selv når ledsaget av en stor suksess. Akkurat når Johan må betale for maskinen faller pund, så han sparer 250.000 kr. Akkurat det han senere måtte fullføre produksjonen. Samtidig ansetter Johan venner Kim og Mads. Det nærmeste man på den tiden kunne få en stillingsbeskrivelse for dem begge er nok: "Alt er mulig og alltid til tjeneste." For når ingeniøren returnerer hjem, og Johan står på egne føtter ting er egentlig opp til ham hva han har satt i gang. All den nye maskinen kan ha barnesykdommer, får denSommeren 2008 åpnet med produksjon av lakris kjepper i samme pott, som hadde lagt grunnlaget for suksess i 2007I juni 2013 flyttet hele lakris produksjonen kontorer og laget til 3.500 m2 nye omgivelser i Hvidovre i nærheten av København gulvet kom inn som en engel i begynnelsen, men i dag Lakris fra Johan Bülow ordnet produksjonsleder - med plassen og egenskapen av å være selskapets Ole-Inventor. Venner Kim og Mads er fortsatt, og fortsatt fungerer som uvurderlig støtte for virksomheden.Sarah har nemlig født lakris første arving. Det skjedde den 23 juni 2012, da Johan var far og lite Eleanor ble født.

faktaboks
  16 land
Lakris fra Johan Bülow i inn- og utland
Lakris fra Johan Bulow solgt i Danmark i spesialforretninger - vinbutikker, designerbutikker, utvalgte hoteller - kort sagt, legger særlig vekt på innhold og design. I tillegg, lakris fra Johan Bülow seks egne butikker, nemlig Magazine Kgs Nytorv og i Lyngby, i Århus, Svaneke Bornholm og Tivoli -. I den gamle sigar rullende virksomhet direkte overfor The Flying Trunk og på flyplassen i København. Lakris fra Johan Bülow leverer også produkter til store danske og utenlandske bedrifter for julegaver, forfriskninger for møter, kunde gaver, etc.

I London pryder Lakris fra Johan Bülow kjente Harvey Nichols delikatesseavdeling på Fortnum & Masons og New York er produktene stilt opp i Chelsea Food Market

å lære verden å elske lakris. Ikke bare de søte, ikke bare de salter - men hele spekteret av smaker som kan oppnås ved bruk av lakris som et krydder.

KRYDDER: Lakris passer godt sammen med andre smaker, som anis og ingefær. Bülow lager sin lakris på glutenfritt rismel. LAKRIDS  BY JOHAN BÜLOW
KRYDDER: Lakris passer godt sammen med andre smaker, som anis og ingefær. Bülow lager sin lakris på glutenfritt rismel. LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer