Handler mer usunt med kort

Bytt til kontanter, råder forskerne.

HANDLER PÅ IMPULS: Amerikanske forskere tror at kortbetalingen fører med seg mer impulshandling i matbutikken. Det gjør at mer usunn mat blir med hjem. Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN
HANDLER PÅ IMPULS: Amerikanske forskere tror at kortbetalingen fører med seg mer impulshandling i matbutikken. Det gjør at mer usunn mat blir med hjem. Illustrasjonsfoto: NINA HANSENVis mer

|||• Sunne oppskrifter og mattips får du på db.no/mat

(Dagbladet): Stadig flere tyr til bankkort istedenfor kontanter under handlerundene i matbutikken.

Men betaler du med kort, er det også mer sannsynlig at du handler flere usunne matvarer, hevder amerikanske forskere, ifølge BusinessWeek.

Forskere ved to amerikanske universitet fulgte tusen husholdninger i et halvt år for å kartlegge deres handlevaner.

Generelt sett kom familiene hjem med flere usunne varianter da de handlet med kort enn når de brukte kontanter.

Denne tendensen forklares med at kortbetalingen underbevisst oppfattes på en annen måte enn kjøp der man fysisk utveksler pengesedler eller -mynter.

- Å betale kontakt er psykologisk mer smertefullt enn å betale med kort. Dette ubehaget eller smerten ved betalingen kan bidra til å dempe den impulsive lysten til å kjøpe usunn mat, kommenterer forskerne i bladet «Journal of Consumer Research».

- Vissheten om at betalingsmåten kan påvirke den impulsive handlingen er veldig viktig. Den epidemiske fedmeøkningen tyder på at mange forbrukere har store problemer med å kontrollere innkjøpene og inntaket av usunn mat, konkluderer studien.

LES OGSÅ:
Disse leverposteiene er sunnest
Pass på de «sunne» kalorifellene
De sunneste pizzaene er best