HØNEGAL: Hanne på Veikåker driver med høner, gårdsutsalg, antikviteter, vinimport, vinkvelder og jaktutleie. Det ser flott ut , men er ingen dans på roser, snarere jobbing fra morgen til kveld. Foto: Ole C. H. Thomassen
HØNEGAL: Hanne på Veikåker driver med høner, gårdsutsalg, antikviteter, vinimport, vinkvelder og jaktutleie. Det ser flott ut , men er ingen dans på roser, snarere jobbing fra morgen til kveld. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Hanen galer om bygdeturisme

Bygdeturismen har nå fått et nettbasert verktøy for å utvikle opplevelsesbedrifter til glede for deg og meg.

||| Bygdeturismen i Norge skal ekspandere.
Gardbrukerne har i dag fått et nytt verktøy for å starte opp ny gardsturisme eller videreutvikle eksisterende.
«Gardsutvikleren» skal foredle bygdeturismen
  
Den nettbaserte Gardsutvikleren skal bidra til økt bevissthet og kunnskap hos de som satser på bygdeturisme innen fagområder som landskap, arkitektur og design.
Dette skal gi oss  attraktive opplevelsesbedrifter .
Norsk Form, HANEN og Innovasjon Norge står bak www.gardsutvikleren.no som lanseres i dag.

Prosjekt
Den nettbaserte veilederen er skapt gjennom et treårig prosjekt hvor fire bygdeturismebedrifter har vært med som pilotgårder.
 
- Når man går over fra tradisjonelt landbruk til helt eller delvis å satse på bygdeturisme, er det for mange stor usikkerhet om hvordan man bør gå frem for å utvikle et godt og helhetlig opplevelsesprodukt for de besøkende, sier prosjektleder Tonje E. Dahlstrøm hos HANEN.
-Vi har ønsket å få et verktøy som er enkelt å bruke og som sikrer at man tar de riktige grepene under veis i utviklingen av bedriften.

- Vi på Bergsdalstunet i Hordaland har, sammen med Hamremoen i Buskerud og Ersgard og Bjerkem i Trøndelag, vært med som pilotgårder, forteller Olaug Fagerbakke. Dette har vært en spennende prosess som har gjort at vi har fått økt fokus på skilting, logo og andre grafiske elementer, hvordan gårdstunet er organisert og alle de andre detaljene som til sammen skal utgjøre en helhetlig og gi en god opplevelse for de besøkende hos oss.

GEITER: I Undredalen trekker geitene og osten folk til bygda. Foto: Ole C. H. Thomassen
GEITER: I Undredalen trekker geitene og osten folk til bygda. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

 - Merkevarebygging i denne bransjen handler om å kommunisere alle deler av bedriften på en helhetlig måte, forteller Marianne Rye Beck hos Norsk Form.

GARDSUTVIKLEREN: En veiviser for dem som vil starte med gardsturisme.
GARDSUTVIKLEREN: En veiviser for dem som vil starte med gardsturisme. Vis mer

Gøy på landet
-Design, arkitektur og landskap skal spille sammen og websider og annen informasjon, skilting og opplevelsene på stedet skal til sammen gi den gode opplevelsen, fornøyde gjester — og en positiv utvikling som også gir gode økonomiske resultater, sier styreleder i HANEN Tove Raastad Breien.
Vi har stor tro på at den nettbaserte veilederen www.gardsutvikleren.no skal bli et godt hjelpemiddel både for de bygdeturismebedriftene som er i oppstartfasen og for de som har holdt på en stund.

SPISEPLASS: Koselige omgivelser og stuttreist mat må til, men det krever mer enn et steinbord.
SPISEPLASS: Koselige omgivelser og stuttreist mat må til, men det krever mer enn et steinbord. Vis mer

Dette nye verktøyet er åpent for alle og gratis å bruke.
Kanskje gir det inspirasjon til å kjøpe seg en gard og starte opp med det gode liv på landsbygda?