FORTSATT LITT IGJEN: Ikke alle fullfører vinflaska de åpna, men det er likevel mulig å bevare mye av smaken. Foto: CHRISTIAN ROTH CRISTENSEN
FORTSATT LITT IGJEN: Ikke alle fullfører vinflaska de åpna, men det er likevel mulig å bevare mye av smaken. Foto: CHRISTIAN ROTH CRISTENSENVis mer

Har du allerede åpna vinflaska? Men ikke drukket opp?

Slik får du vinen til å vare lengst mulig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hver dag er ikke fredag, og det betyr at noen av oss velger å plugge igjen vinflaska et lite eller et godt stykke før den er tom.

Problemet er bare at det liker ikke vinen. Oksygen er vinens største fiende, i hvert fall hvis du har planer om å forlenge levetida med noen dager. Idet lufta slipper inn i flaska begynner forringelsesprosessen, og vinen blir sur, sammen med eieren.

Men det finnes håp, selv etter at oksydasjonsprosessen er i gang.

Ulik tåleevne

Det første du bør være klar over er at ulike typer vin tåler oksygen ulikt. Noen viner kan stå åpne lenge, mens andre blir merkbart dårligere veldig raskt.

- Vinene forringes og oksiderer i forskjellig tempo og har ulik grad av holdbarhet etter åpning. Det er også stor forskjell innenfor de forskjellige vinkategoriene utifra druetype, alkoholstyrke, sødmenivå, produksjonsmetode, svovelbruk, fatlagring og så videre. En madeira kan stå åpent et halvt år uten at den taper seg i kvalitet, mens en musserende eller hvitvin kan være ødelagt dagen etter, sier Dagbladets vinekspert, Robert Lie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn