Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Har du barn, må du unngå disse solkrem-tabbene

Gjør du det feil, får barna svi.

SOLVETT: Pass på at du bruker nok krem når du smører barna. Foto: Thinkstock
SOLVETT: Pass på at du bruker nok krem når du smører barna. Foto: Thinkstock Vis mer

Er du ute i solen med barna er du sikkert flink til å smøre dem med solkrem. Heldigvis har vi blitt mye flinkere de siste årene.

- Forekomsten av føflekkreft er veldig høy her i Norge, og vi ser at det er en sammenheng mellom føflekkreft og hyppige episoder av solbrenthet i barndommen. Derfor er det veldig bra at foreldre i dag er så flinke til å beskytte barna sine, sier Ingeborg M. Bachmann, Overlege PhD ved Hudavdelingen hos Haukeland Universitetssykehus.

En god håndfull Men smører du riktig?

- De aller fleste bruker for lite krem når de smører barna. For å få den beskyttelsen som står på pakken, krever det et tykt lag med krem. Smører du for tynt kan du risikere å få så lite som halvparten av faktoren, sier Bachmann.

En god håndfull solkrem anbefales til en liten barnekropp. Men Bachman har også en annen huskeregel du kan forholde deg til:

- Smør på den mengden du vanligvis smører på, og smør deretter litt til. Du trenger antakeligvis mer enn du tror.

Best i test: Tidligere i år testet Foreldre&Barn hvilke solkremer du bør satse på. Les testen her!

Gå for drakt Det er mye fokus på solkremer når det gjelder solbeskyttelse. Men Bachmann mener det er like viktig å se verdien av en annen effektiv beskyttelsesform.

- Bekledning er en veldig god beskyttelse som fungerer fint på barn. Ofte syns de også det er slitsomt å smøre seg. UV-drakt til barn er et veldig godt alternativ, og gir bedre kontroll på faktoren enn ved bruk av solkrem, forteller hun.

Fordi man er avhengig av å smøre tykt nok på for å få full effekt, er man aldri garantert god nok beskyttelse fra en solkrem. En UV-drakt derimot vil alltid gi god beskyttelse.

- En UV-drakt er et godt alternativ til de minste barna. Også vanlig bekledning gir god beskyttelse, men den gir ikke så mye som en tett drakt. Bruker man vanlige klær, kan det være lurt å smøre barna i tillegg, sier Bachmann.

30, 40 eller 50? Når det gjelder smøring av barn vil de aller fleste velge kremer med ekstra høy faktor. De siste årene har det kommet et hav av kremer for barn med høy solfaktor. Men hva bør man velge?

- Man må ikke ha en egen solkrem for hvert familiemedlem. Men de solkremene som er laget for barn har litt mer fysisk filter og vil derfor være enda mer beskyttende enn de som er ment for voksne, forteller Bachmann.

Om man velger solfaktor 30, 40 eller 50 tror hun ikke er så nøye.

- De gir god beskyttelse alle sammen, og det er lite som skiller dem. Men skal man først velge, ville jeg gått for den med høyest beskyttelse, fordi vi vet at mange smører for tynt på.

Hun mener riktignok at det har blitt for mye fokusering på tallene når det gjelder faktor, og hun tror at bransjen kommer til å endre måten å merke faktoren på framover.

- De vil trolig bli merket med lav, middels, høy og ekstra høy beskyttelse, i stedet for tall. Da blir man ikke så opphengt i tallene, som egentlig ikke skiller så mye, forteller hun.

Kjøp trygt Mange velger å kjøpe solkremen i utlandet når de reiser. Men det kan være lurt å gjøre innkjøpene her hjemme før man drar.

- Det kan være stor forskjell på oppbevaringen av solkremer I butikk. Selv om butikkene i utlandet har de samme merkene som vi har her, vet vi ikke om disse kremene har vært eksponert for varme og sollys. Dette er faktorer som virker negativt på holdbarheten og forringer kremens kvalitet, sier farmasøyt Jeanette Stigsson ved Vitusapotek.

UV-DRAKT: En hel drakt gir god beskyttelse og er praktisk for små barn som ikke liker å smøre seg. Foto: Thinkstock
UV-DRAKT: En hel drakt gir god beskyttelse og er praktisk for små barn som ikke liker å smøre seg. Foto: Thinkstock Vis mer

Hun mener det også er viktig å være bevisst på oppbevaringen av kremene etter at man har kjøpt dem.

- Solkremen bør oppbevares i romtemperatur. Ikke la den stå i vinduskarmen eller la den ligge i en varm bil, sier hun.

Dette bør du vite hvis du skal reise med barn.

Sjekk holdbarheten Det er mange som er usikre på om man kan bruke solkremen fra i fjor. Sjekk merkingen, anbefaler farmasøyten.

- Hvis en krem er holdbar i over 30 måneder, trenger ikke produsenten å skrive utløpsdato på pakken. Derimot må den merkes med et symbol som sier hvor lenge den er holdbar etter at den er åpnet. Som regel merkes kremene i form av et "åpen krukke-symbol" med et tall som sier hvor mange måneder kremen er holdbar, sier Stigsson og fortsetter;

- Hvis en krem er holdbar i kortere tid enn 30 måneder, så er produsenten pålagt å skrive en utløpsdato på pakken.

Et tips er å skrive åpningsdato på kremtuben, så det blir enklere å huske hvor gammel kremen er.

Ingeborg Bachmann er enig i at det er lurt å sjekke holdbarheten. Samtidig mener hun det er lite sannsynlig at en krem fra i fjor har blitt dårlig hvis den har blitt oppbevart riktig.

- Jeg bruker alltid opp solkremrester fra året før. Den vil uansett bli tom ganske fort, hvis man smører så mye som man bør, sier hun.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

10 tips i sommervarmen Slik blir barna trygge i sola. Nok solkrem er viktigere enn solfaktor Du trenger ikke smøre barnet med høyere solfaktor enn 15, så lenge du smører ofte og bruker nok solkrem. Disse solkremene er best i grønn test 53 av 96 solkremer får stryk i Grønn Hverdags sjekk. Det er bedre enn i fjor. Til Syden med baby Her er gode tips til hvordan du får en vellykket sydentur med en liten baby. Slik unngår du solbrente barn Hvor mye solkrem skal du bruke, og hvorfor skal man bruke klær? Slik smører du barn med solkrem Husk på dette når du smører små barn med solkrem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media