Har du disse symptomene, kan du ha grå stær

Vanlige øyesykdommer rammer mange eldre.

(Dagbladet): - Med økende alder blir øyets egen linse gradvis mer og mer uklar, noe som fører til lysspredning særlig i mørket. Resultatet er vansker med nattesyn/nattekjøring og ubehag når man ser på sterkt lys, sier Panagiotis Salvanos, øyelege og forsker ved Øyeavdelingen i Drammen.

På Dagbladet Pluss kan du lese om hvilke øyesymptomer du må ta på alvor.

Vanlig sykdom Grå stær rammer de fleste eldre, 70 prosent av alle over 70 år har grå stær. Øverst i saken kan du se en informasjonsvideo fra Blindeforbundet om hvordan det er å leve med grå stær.

- Grå stær er noe mange av oss får. Det er oftest en naturlig del av aldringen; linsen blir uklar, sier Bente Haughom, leder i Øyelegeforeningen.

Før var dette noe man måtte lære å leve med, og bare langt fremskreden sykdom ble operert.

- I dag er operasjon mer styrt ut fra pasientens symptomer og behov, sier Haughom.

Svekker synet Aldersrelatert makula degenerasjon (AMD) er en annen vanlig aldersrelatert øyesykdom. Her rammes skarpsynet, og det blir etterhvert vanskelig å utføre daglige gjøremål, som å lese og kjenne igjen folk på gata.

AMD finnes i tørr og våt type. Den våte typen er hissigere, men kan nå behandles. Et velkjent symptom på våt AMD er at rette linjer ikke lenger er rette. Det forskes mye på mulig behandling av tørr AMD, og det kan være at ekspertene finner fram til en bahandling innen fem til 10 år.

Se video fra Blindeforbundet om AMD her: