Har du en sånn i nattbordskuffen, bør du sjekke hva den inneholder

Kan inneholde stoffer som er forbudt i leketøy for barn.

HORMONFORSTYRRENDE: Disse dildoene inneholder alle kjemikalier som kan påvirke kroppen over lengre tid, ifølge testen fra testfakta.se. Produktene er likevel lovlige. Foto: TESTFAKTA.SE
HORMONFORSTYRRENDE: Disse dildoene inneholder alle kjemikalier som kan påvirke kroppen over lengre tid, ifølge testen fra testfakta.se. Produktene er likevel lovlige. Foto: TESTFAKTA.SE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre av ti norske kvinner har en dildo i nattbordskuffen. Dette kan være et trygt alternativ til å ha med noen hjem fra byen, men nå viser det seg at kondom kan være lurt også her.

Svenske Testfakta har funnet farlige kjemikalier i fire dildoer de har testet. De fleste dildoer på markedet er produsert i USA og kan også kjøpes på nett.

- Vi er opptatt av at forbrukerne skal slippe å få i seg giftstoffer både den ene og den andre veien, sier Elin Vestrum, rådgiver i Forbrukerrådet til Dagbladet.

De siste åra har det kommet flere advarsler om hormonforstyrrende ftalater i dildoer og andre sexleketøy. I både Tyskland og Danmark er det tidligere funnet til dels høye konsentrasjoner av farlige kjemikalier i dildoer.

I Tyskland har de advart mot helserisikoen med sexleketøy.

Flere kjemikalier Dildoen «Ass play ballsy» inneholdt ftaletet DIDP, men i lave konsentrasjoner, viser Testfaktas undersøkelse. De tre andre inneholdt andre mykgjørende kjemikalier.

TRYGT I BUTIKK: Farlige dildoer er ute på markedene, men på Kondomeriet er det bare kos ifølge Kondomeriets Tine Larsen og Jennifer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TRYGT I BUTIKK: Farlige dildoer er ute på markedene, men på Kondomeriet er det bare kos ifølge Kondomeriets Tine Larsen og Jennifer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Det ftalatet vi fant er ikke av de verste, man blir ikke syk med én gang. Det er noe som kan påvirke kroppen over lengre tid. Vi har gjort en stikkprøve på bare fire produkter. Vår test kan tyde på at bransjen har byttet ut de farligste stoffene med litt bedre kjemikalier, men de har fortsatt en toksikologiske effekt, forteller sjefredaktør i Testfakta, Tobias Rydergren til Dagbladet.

 Det Europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) har sendt et notat om bl.a. DIPD på høring. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) diskuterer dette nå. En eventuell respons på høringen ikke klar, og direktoratet ønsker foreløpig ikke å uttale seg.

- Vår test viser at det fortsatt ikke er helt bra. Dildoene inneholder fortsatt giftige stoffer. Det går an å utvikle produkter som ikke inneholder disse stoffene, sier Rydergren.
Strengere regulering Forbrukerrådet har lenge jobbet for å begrense bruken ftalater.

- Forbrukerrådet vil ha en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer i forbrukerartikler. Produkter med stoffer som DIDP ønsker vi bort fra butikkhyllene. Forbrukerne skal vite om risikoen og kunne velge den bort, sier Vestrum.

DIDP er forbudt i leketøy og produkter for barn som går å putte i munnen. Men å putte det andre veier, er altså lovlig. Ftalater kan være hormonforstyrrende, kreftfremkallende og kan påvirke reproduksjonsevnen hos menn.
Finnes alternativ I norske butikker selges dildoer med kjemikaliefri plast.

- Alle produktene vi har går innenfor de reglene EU har satt. Det har blitt strengt, og det er bra for oss. Enkelte av latex-produktene inneholder minimumsstandareden av ftalater. De store produsentene har begynt å bruke TPR-plastikk i stedet for plast med ftalater. De store produsentene bruker bare silikon, og dette er helt trygt, sier nettbutikksjef i kondomeriet, Beate Keiserud til Dagbladet.

Sidsel Kløw i RFSU Norge forteller at deres produkter er uten ftalater.

DILDOFAKTA

• Dildoene som ble testet var Ass play ballsy, Jolly Buttcock, Jr. Dong og Vac-U-Lock.

• I Ass play ballsy ble ftalatet DIDP, isotereftalater och di(2-ethylhexy)adipat funnet.

• De andre tre inneholdt kjemikaliet cyclohexane dinonyl ester.

- Flere og flere har tatt det til etterretning og fjernet det fra sine produkter. Det tryggeste er å bruke uten. Det er på vei å fases ut. Vi ser at flere bruker sexleketøy, sex fremmer god helse. Mange har en vibrator i skapet.

Norge, sammen med Storbritaia, er på Europatoppen når det gjelder sexleketøy per innbygger, viser en undersøkelse fra 2005.

SEXLEKETØY

• 61 prosent oppgir at de har prøvd, eller er interesserte i å prøve, vibrerende sexleketøy for kvinner.

• 30 prosent sier de bruker vibrator.

• 31 prosent av alle spurte sier de er interessert i å prøve.

• 51 prosent av 15-19-åringene sier det samme.

Kilde: RFSUs «Sex og kondom og sånn 2011»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer