RØDT: For noen hører ski og fjell med til påsken. Men enten du holder deg i lavlandet eller drar til fjells, så kan det smake med noe rødt i glasset. Foto: GEIR BØLSTAD
RØDT: For noen hører ski og fjell med til påsken. Men enten du holder deg i lavlandet eller drar til fjells, så kan det smake med noe rødt i glasset. Foto: GEIR BØLSTADVis mer

Har du fått nok av Kvikklunsj og klisterføre?

Her er noen utvalgte påskeviner.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Inntil for 20 år siden var påske synonymt med påskekyllinger, og kanskje en familietur til fjells hvor skiene skulle prøves og solen nytes.

NAM TIL LAM: Weinert Malbec 2005 fra Mendoza i Argentina er kanongod til ditt beste lammekjøtt.
NAM TIL LAM: Weinert Malbec 2005 fra Mendoza i Argentina er kanongod til ditt beste lammekjøtt. Vis mer

Sakte, men sikkert har flere tradisjoner sneket seg inn. I disse dager er mediene fulle av anbefalinger om påskelam og lammeviner.

Våre mest trofaste følgesvenner i påskehøytiden er mat og drikke. Maten skal helst være så «ung» at bare melk har rent gjennom systemet, men selv et gresspisende lite dyr kan anbefales - så lenge det er snakk om norsk gress og norsk lam.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Lam er også noe av det enkleste kjøttet du kan velge vin til. Det er så smaksrikt, mørt, saftig, fett og delikat - og så utrolig deilig - at mye skal gå galt for å bomme skikkelig.

Det sier seg kanskje selv at du verken kan pøse på med de kraftigste eller de spinkleste vinene.

Saftig og fruktig Vinen må ha friskhet, saftighet og fruktighet, gjerne blandet med litt lagring på eikefat.

Den bør ikke eikelagres for å få mer kraft, men for å runde av allerede markante smaker og øke kompleksiteten en anelse.

Som alltid er det et ønske om ikke for høy alkoholprosent. Markante garvestoffer er heller ikke ønsket.

Med dette utgangspunktet kan du finne gode rød-, hvit- og roséviner, ja til og med champagne og øl, som passer til lam.

De aller fleste foretrekker nok rødvin, fordi tanken om noe annet til lam er utenkelig. Du kan jo tenke deg for eksempel å få servert hvitvin til fårikål. Bare tanken gjør at du sier «nei», selv om det faktisk kan passe veldig bra.

Vin fra hele verden Dagens anbefalinger er hentet fra hele verden. Utradisjonelt nok er det ikke med en eneste vin fra Spania eller Frankrike.

KNALLGOD: Quinta dos Roques 2007 fra Portugal får terningkast seks.
KNALLGOD: Quinta dos Roques 2007 fra Portugal får terningkast seks. Vis mer

Uansett skal du være sikker på at et lammelår i ovnen, spekket med hvitløk, servert med sjysaus og fløtegratinerte poteter, vil finne gode ledsagere her.

Men ingen spiser vel lam hele påsken, så et par anbefalinger til annet godt hører også med.

SEKSER FRA ITALIA: Castello dei Rampolla Chianti Classico 2009.
SEKSER FRA ITALIA: Castello dei Rampolla Chianti Classico 2009. Vis mer

God påske!

Ukas test NAM TIL LAM
Weinert Malbec 2005, Mendoza, Argentina
Varenr: 9494301 (BU) Poeng: 88 Pris: 199
Flott utviklet med strukturert frukt og preg av eik, stall og blekk.
Konklusjon: Kanongod med meget god balanse til ditt beste lammekjøtt.

Quinta dos Roques 2007, Beiras, Dão, Portugal
Varenr: 3079001 (BU) Poeng: 85 Pris: 149,90
Vandrende i en furuskog med lett bris fra havet og tørre kvister i munnen. Saftig, fruktig og god.
Konklusjon: Knallgode! Herlige viner med f.eks. denne druen alfrocheiro preto.

FEMMER FRA ØSTERRIKE: Allram Blauer Zweigelt er god til torsk og lyst kjøtt.
FEMMER FRA ØSTERRIKE: Allram Blauer Zweigelt er god til torsk og lyst kjøtt. Vis mer

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2009, Toscana, Italia
Varenr: 5317801 (BU) Poeng: 88 Pris: 199,90
Herlig chianti med saftig, tørr stil og genial balanse.
Konklusjon: Til biff, lam eller som ren nytelse. Produsent med full kontroll.

GOD TIL TORSK
Allram Blauer Zweigelt 2010, Niederösterreich, Østerrike
Varenr: 9525401 (BU) Poeng: 82 Pris: 145
Saftig urte- og solbæraroma med lett og frisk smak og fine 13 % alkohol.
Konklusjon: Til dine letteste påskemiddager med torsk og lyst kjøtt.

AUSTRALSK TIL RØDT KJØTT: Penfolds Bin 138 Barossa Valley 2008.
AUSTRALSK TIL RØDT KJØTT: Penfolds Bin 138 Barossa Valley 2008. Vis mer

Penfolds Bin 138 Barossa Valley 2008, Australia
Varenr: 9678501 (BU) Poeng: 85 Pris: 249
Bjørnebær og anis sammen med markant, mektig og myk kjerne. Saftig, rik avslutning.
Konklusjon: Til årets påske uten lam, men med rødt kjøtt på grillen.

Beringer Clear Lake Zinfandel 2007, California, USA
Varenr: 299301 (BU) Poeng: 86 Pris: 239,90
Strålende stram zinfandel på den tørre siden med god - relativt kjølig - frukt.
Konklusjon: Ikke til det rikeste påskelammet, men god til kalv med soppsaus, og okse.

FRA CALIFORNIA: Beringer Clear Lake Zinfandel 2007 fra USA - god til kalv.
FRA CALIFORNIA: Beringer Clear Lake Zinfandel 2007 fra USA - god til kalv. Vis mer