Har du først blitt brent, er det særlig fem ting som hjelper

Fort gjort, men redningen er nær.

SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Foto: Crestock
SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Foto: CrestockVis mer

Det er lett å feilberegne. Fem minutter lenger i sola enn kremen ga beskyttelse for, eller faktor 10 i stedet for 15, fordi faktor 15 ble tom i fjor og på slutten av sommeren holdt det med faktor 10.

Det er faktisk alt som skal til, for å bli hummerrød i stedet for å få en gyllen glød.

Derfor skal du behandle Solbrenthet er en tilstand der det øverste hudlaget er blitt skadet av solstrålingen. Skadeomfanget kan begrenses ved bruk av behandlende kremer som lindrer og bremser forbrenningen.

- Hva gjør man når skaden er skjedd, og man er blitt solbrent?

- Med en gang man forstår at man er blitt solbrent, kan man forsøke å motvirke reaksjonen med kortisonkrem på huden, gjerne det sterkeste man kan få tak i, med gjentatte påsmøringer de nærmeste 24 timer, sier hudlege Jon Langeland til Kvinneguiden.no.

- I tillegg, siden dette er noe som likner en betennelse, kan man med fordel ta betennelsesdempende medikament som Ibux eller Voltaren.

Har man et aloe vera-produkt, gel eller krem, kan dette også benyttes.

UV-strålene absorberes i huden - Hva er det som egentlig skjer når vi blir solbrente?

- Ved en solforbrenning skjer absorpsjon av UV-lys i de øvre hudlagene, forteller Langeland.

- Dette skjer blant annet i DNA og andre proteiner som spaltes, og setter i gang en celledød og betennelsesreaksjon i vevet. Dette innebærer varmeøkning, hevelse, rødhet, smerte og forbigående tap av denne hudens normale funksjoner. Det blir tilstrømning av hvite blodlegemer og frisetting av blant annet histamin og forskjellige prostaglandiner, sier han.

- Det kan også ved en slik forbrenning skje varige DNA-skader i pigmentceller, slik at det mange år senere kan slå ut som føflekkreft.

Verst for søringene - UV-strålingen varierer med breddegraden. Lenger sør er strålingen sterkere, har seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Også ozonlagets tykkelse svinger naturlig med 10-20 prosent fra dag til dag. Når ozonlaget er tynnere, blir strålingen tilsvarende sterkere.

SOMMERLEKKER: De fleste ønsker seg sommerbrun hud raskt, når temperaturen øker. Men det er viktig å skynde seg langsomt når det kommer til soling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
SOMMERLEKKER: De fleste ønsker seg sommerbrun hud raskt, når temperaturen øker. Men det er viktig å skynde seg langsomt når det kommer til soling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

Mens tykke skyer luker bort mye stråling, kan vi lett la oss lure av de tynne slørskyene, som lar det meste slippe igjennom.

- Og UV-strålingen har heller ingenting med varmestrålingen å gjøre. Du blir ikke mindre solbrent selv om det er vind eller litt kjølig, sier Lund Myhre.

Fem ting som hjelper Jo flere ganger huden utsettes for denne prosessen, jo større er risikoen for hud- eller føflekkreft.

- Dette er en av grunnene til at man absolutt bør unngå solforbrenning, forteller Langeland.

Og de som har vært utsatt for det, bør i framtida være svært observante på endring i føflekker og ha en lav terskel for å søke lege for slike, og eventuelt få dem fjernet kirurgisk, sier hudlegen.

Hudlegen anbefaler at vi behandler en akutt solforbrenning slik: bruk aloe vera-gel, hydrokortisonkrem, antihistamintabletter, Hirudoid-salve og Ibux etter behov.

Gode produkter når skaden er skjedd - Hva er det ved aloe vera som gjør den så effektiv mot brent hud?

- Aloe vera-gel tilfører fuktighet og mykgjør, samt virker beroligende og kjølende på huden. Aloe vera har tradisjonelt vært brukt for å lindre små sår, lette brannskader og solbrent hud, sier farmasøyt ved Apotek 1, Gunnhild Kile Sandvik.

I mange aftersunprodukter brukes fuktgivende og beroligende ingredienser for å lindre en stram, solbrent hud.

- Eksempler på fuktgivende ingredienser er glyserin og propylenglykol. Vitamin E (tocopherol) er en antioksidant som også virker fuktgivende. Panthenol (B-vitamin) kan også virke beroligende og pleiende på solbrent hud.

Ved større plager kan en salve eller krem med hydrokortison dempe betennelsesreaksjonen i huden og lindre smerte og kløe.

- Lokalbedøvende salve eller liniment med Xylocain demper også smerte og kløe. Begge disse midlene kan kjøpes uten resept og kan brukes noen få dager, sier farmasøyten.

En gang er ok, men ikke flere Solforbrenning i seg selv medfører ikke noen større fare, men risikoen for hudkreft øker i takt med antall ganger du blir brent, står det på Apotek 1 sine nettsider.

SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

- Hvis man raskt lindrer og behandler forbrenningen, vil man da også utføre skadeforebygging med tanke på hudkreft?

- Når man først er blitt solbrent, er det lite man kan gjøre for å reversere de dypere skadene solen har påført huden, men plager forbundet med solbrenthet kan lindres.

- Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft, er å beskytte huden godt mot UV-stråling og følge solvettreglene, sier Kile Sandvik.

Les også:
Stor test av solkrem
Dette må du vite om solkrem
Fem myter om soling
Slik får du en langvarig brunfarge

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.