Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sydenferie:

Har du glemt å bestille sydentur? Nå kan du gjøre kuppet og få sommerferien til halv pris

Gode tips som kan sikre deg en rekordbillig ferie.

UT PÅ TUR: Sydenturer selges nå til halv pris dersom du leter på reiseselskapenes restplass-sider. Pakker du reisen selv, med fly fra reiseselskapet og finner overnatting selv så kan du spare enda mer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
UT PÅ TUR: Sydenturer selges nå til halv pris dersom du leter på reiseselskapenes restplass-sider. Pakker du reisen selv, med fly fra reiseselskapet og finner overnatting selv så kan du spare enda mer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Etter at delere av Norge opplevde den varmeste mai noen sinne, og en tørr og varm start på juni, har høytrykket etter sydenturer dempet seg. Det er godt nytt for deg som går i reisetanker, men som ennå ikke har bestilt.

Flere av de store reiseselskapene selger nå sydenturer for halv pris. Dersom du kan kaste deg rundt på kort varsel og dra om en dag eller to kan du gjøre et kupp. Men også for dem som trenger litt mer planlegging er det gode nyheter i sikte.

Drømmeturen

Men hvor skal du lete for å finne de billige reisene? Det enkleste er å starte søket på reiseselskapenes restplass-sider. Her legges det ut nye turer daglig.

La deg ikke lure til å tro at alt dette er restplasser i ordets rette forstand. Det kan også være turer som reiseselskapene ønsker å legge ut som lavpristurer eller til kampanjepriser for å øke oppmerksomheten rundt nye steder og steder som er litt «tungsolgte». Du kan med andre ord finne restplasser i august og september allerede i dag.

- Men når finner man de aller billigste turene?

- Det er alltid litt vanskelig å si noe om pris fordi det endrer seg hele tiden. Det er stort sett to-stjerners og tre-stjerners tilgjengelig på restplass for reiser akkurat nå, det er jo ikke så aktuelt for alle. Hvis man kan reise i august så er utvalget større, sier Nora Aspengren, informasjonsansvarlig i Tui.

BADEGLEDER: Se gjerne litt utenfor allfarvei når du velger reisemål. Da kan du gjøre et kupp. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
BADEGLEDER: Se gjerne litt utenfor allfarvei når du velger reisemål. Da kan du gjøre et kupp. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Fire ting du skal tenke på før du bestiller:
° Sjekk prisnivå på stedet du vil feriere.
° Sjekk valutaforholdene i forhold til norsk krone.
° Tenk kreativt med tanke på valg av reisemål.
° Reis utenom skoleferien dersom du kan.

Den viktige forglemmelsen

- Det generelle tips for å gjøre et reisekupp er jo å reise utenom skoleferien. Da er alltid prisnivået lavere siden dette følger etterspørsel, samtidig som tilbudet er størst. Har man muligheten til å gjøre dette kan man spare opptil 50 prosent, sier Beatriz Rivera, informasjonsansvarlig i Apollo

- Andre tips er å unngå de mest populære reisemålene, og heller utforske nye deler av et land eller en destinasjon. Hellas er et land som bugner av flotte reisemål, Likevel velger de aller fleste å reise til Kreta. Hva med en tur til en mindre øy eller fastlandet i stedet?

Ikke bare kan man spare penger på selve reisen, men det hender også at selve oppholdet blir rimeligere på denne måten. Dette er noe mange har en tendens til å glemme. De ser kun på prisen på selve reisen, men glemmer at det faktisk koster å være der også, sier Rivera.

- Eksempelvis kan man finne rimelige restplasser til Mallorca, men å tilbringe en uke eller to her blir fort mye dyrere enn å for eksempel Kroatia, Albania eller til og med Hellas.

PRISVINNERE: Velg gjerne Kroatia, Montenegro eller Albania dersom du skal lete etter billige reiser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PRISVINNERE: Velg gjerne Kroatia, Montenegro eller Albania dersom du skal lete etter billige reiser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Alternativ flyplass

Let gjerne etter andre flyplasser enn de som ligger på de typiske charterreisemålene. Reiser til disse flyplassene er ofte billigere enn til de store og kjente.

Vær også klar over muligheten til å kun kjøpe flybillett gjennom de kjente reiseselskapene. De selger ofte restplass-setene på flyet til svært kunstige priser.
Du kan finne flybilletter til både Bulgaria og Mallorca for under tusenlappen.
Men ikke kjøp disse flybillettene før du har sikret deg overnattingssted. Det kan være at det er fullt på hotellene på reisemålet.

Da kan du lete etter alternative overnattingssteder via formidlere av private leiligheter. Dette kan være selskap som Airbnb, Friendly Rentals eller Novasol.

Været og prisen forandrer seg

Tidligere prisundersøkelser av sydenturer viser at prisene synker når været er finest her hjemme.

- Det beste jeg egentlig kan si er at prisene i vår bransje er dynamiske og derfor reguleres konstant etter etterspørsel, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving Norge.

- Vanligvis er det ikke slik at det lønner seg å vente til siste liten med charterreiser, og svært mange bestiller derfor sommerferien i svært god tid for å være sikker på å få akkurat det hotellet de ønsker seg. Men bra vær her hjemme gir billigere priser og nå har det jo vært mulig å sikre seg billige sommerreiser. Akkurat nå kan du blant annet gjøre et kupp til Mallorca, sier Siri Røhr-Staff.