Har du glemt badetøyet, er det ikke noe problem

Her er det nesten bare blyge nordmenn som dekker seg til.

(Dagbladet): Spennende Hansabyer, flotte sykkeltraseer og hyggelige mennesker. Det får du om du om tar ei uke på sykkel langs kysten av Østersjøen, fra Kiel til Rügen, øst i Tyskland.

Siden prisen for å ta med seg sykler på Kiel-ferja er nesten det samme som bil, kan du også leie sykler i Kiel.

Rett ved havna der Colorline legger til ligger jernbanestasjonen, og vegg i vegg sykkelutleien. Her fant tursyklist Gry Mile Jakobsen en sykkel som passet perfekt.

Hybridsykler - Vi har valgt noen hybridversjoner som veier litt mer. Landskapet langs Østersjøkysten er ikke særlig kupert sammenliknet med norske forhold, så det går greit.

STRANDLINJE: Du kan oppleve vakre, hvite strender selv fra sykkelsetet. Foto: TOM HELGESEN
ROSTOCK: Hvis du sykler fra by til by bør du legge turen innom Rostock og den vesle byen Bad Doberan. Foto: TOM HELGESEN
FLOTTE SYKKELTRASEER: Hvis du sykler fra Kiel til Rügen, øst i Tryskland kan du få med deg både idyllisk landskap og flott historie på veien. Foto: TOM HELGESEN
BÅTTUR: De gamle seilbåtene bruker den svale brisen som energikilde. Med båt kan du ta deg til Grabow-bukta. Foto: TOM HELGESEN
HANSABYER: Lübeck, med sine mange kulturperler, er en av mange Hansabyer du passerer på veien. Foto: TOM HELGESEN
GRØNN NATUR: På sykkelturen sykler du forbi mye grønt, vakkert landskap. Foto: TOM HELGESEN
VARIERT: På sykkelturen langs Østersjøen kan du oppleve både kornåkre, trivelige landsbyer og sandstrender. Foto: TOM HELGESEN
KLOSTERRIKE: Et av sykkelturens første stopp var landsbyen Preetz med sin vakre klosterkirke. Foto: TOM HELGESEN
IMPONERENDE BYGNINGER: Av Hansabyene er sentrum og de historiske bygningene i Stralsund de mest imponerende. Bildet her er fra torvet i den gamle Hans. Foto: TOM HELGESEN

Når du tråkker i vei passerer du kornåkre, små landsbyer, hvite sandstrender og landsbyer med middelalderpreg. Lite biltrafikk og små høydeforskjeller gjør området svært velegnet til sykkelturer.

Opplev den vakre klosterkirken i den trivelige landsbyen Preetz, og se et av de største slottene i hele Schleswig-Holstein i byen Plön.

Praktfull strandpromenade Du må også ta turen innom strandpromenaden ved Neustädterbukta i praktfullt kveldslys.

Lübeck er en av de mange Hansabyene langs østersjøkysten du kommer innom på turen.

 Mange av de gamle tyske hansabyene har av historiske, og sikkert også turistmessige hensyn, valgt å beholde betegnelsen «Hansestadt» som en del av det offisielle bynavnet.
  På verdensarvlista - Det er mye å oppleve langs Østersjøen også i gråvær. Både Lübeck, Wismar og Stralsund står på UNESCOs verdensarvliste, sier Mile Jacobsen.

HVITE STRENDER:  Er det skikkelig varmt i været, kan du kanskje også la deg friste av en av de mange sandstrendene på øya Rügen. Det gjør ingenting om du har glemt badetøyet. Foto: TOM HELGESEN
HVITE STRENDER: Er det skikkelig varmt i været, kan du kanskje også la deg friste av en av de mange sandstrendene på øya Rügen. Det gjør ingenting om du har glemt badetøyet. Foto: TOM HELGESEN Vis mer

I den vesle byen Bad Doberan, vest for Rostock, må du ikke bli overrasket om det plutselig kommer et tog dundrende gjennom byen.

- Folk og syklister skvatt til alle kanter, mens lokføreren så ut som om dette var den meste selvfølgelige ting i verden, forteller hun.

Grønne opplevelser Mellom Hansabyer og annen kultur, får du også grønne opplevelser.

- Våtmarkene ved Rostocker Heide var så våte at vi måtte snu og finne ny trasé. Spesielt var det også å sykle oppe på dikene mot Wustrow og Ahrenshoop, sier Mile Jacobsen.

SYKKELFERIE: Ta sykkelen fatt og dra på ferie langs kysten av Østersjøen. På en uke kan du komme deg fra Kiel til Rügen øst i Tyskland. Foto: TOM HELGESEN
SYKKELFERIE: Ta sykkelen fatt og dra på ferie langs kysten av Østersjøen. På en uke kan du komme deg fra Kiel til Rügen øst i Tyskland. Foto: TOM HELGESEN Vis mer

Ved dikene kan du slappe av i sola, eller studere de gamle seilbåtene som bruker den svale brisen som energikilde. Ta båten videre til Bodstedt og tråkk deg rundt Grabow-bukta.

- Her er det veldig mange idylliske steder hvor båt og sykkel er ypperlig å kombinere. Dagens morsomste opplevelse var nok storken som hadde rede i toppen av en telefonstolpe i Niepars, sier hun.

Spennende historie Av Hansabyene er kanskje sentrum og de historiske bygningene i Stralsund, de mest imponerende. Byen hvor både danskene og svenskene har regjert er full av spennende historie.

Stralsund er også utgangspunktet for ferjene som går til øya Rügen, helt øst i det tidligere Øst-Tyskland. Neste stopp blir eventuelt Polen.

Her kan du ta med syklene på båten å få deg en fin tur rundt Rügen. Er det skikkelig varmt i været, kan du kanskje også la deg friste av en av de mange sandstrendene på øya.

Har du glemt badetøy, er ikke det heller noe problem. Her er det omtrent bare blyge nordmenn som dekker til Adam og Evas drakt.

- Vi har også testet logistikken med å frakte sykkel, tralle og bagasje med tog gjennom hele den nordlige delen av Tyskland. Lærerikt og noe krevende, men stort sett går det veldig bra, sier Mile Jakobsen.