UTE NÅ: Nyeste versjon av Apples operativsystem til Iphone og Ipad er klar for nedlasting. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
UTE NÅ: Nyeste versjon av Apples operativsystem til Iphone og Ipad er klar for nedlasting. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NOVis mer

Har du Iphone eller Ipad?

Massiv oppdatering klar med iOS 7.1.

DinSide: Apple har omsider lansert den første store oppdateringen av iOs 7 siden operativsystemet ble lansert i september i fjor. iOS 7.1 er tilgjengelig som en gratis nedlasting for brukere av Iphone 4 eller nyere, Ipad 2 eller nyere, Ipad mini og femtegenerasjons Ipod touch.

- Å få oppdateringen er enkelt. Gå til Innstillinger. Velg Generelt. Og trykk på Oppdatering, skriver Apple.

Oppdateringen kommer med en rekke feilrettinger, ytelsesforbedringer, endringer i brukergrensesnittet og noen nye funksjoner. Så løser det problemene iOS 7-brukerne sliter med?

Ingenting omveltende, men det er nok til at selskapet har laget en egen side.

Husk at du må ha nok ledig lagringsplass for å kunne installere oppdateringen. Kommer du fra iOS 7.0.6 på en Iphone, ligger filstørrelsen på 268 MB. Da bør du ha minst det dobbelte.

Les også: Alvorlig sikkerhetshull ble avdekket i iOS 7

Tydeligere knapper Den store nyheten med iOS 7 var et helt nytt brukergrensesnitt. Penere og mer moderne enn før, men ganske annerledes, og ikke helt uten sine problemer. Endringene i iOS 7.1 imøtekommer noe av den kritikken Apple har måttet tåle.

Hastigheten på animasjoner, som når man starter og lukker apper eller går tilbake til hjemskjermen, skal være raskere. Visse elementer er gjort mer tydelige og enklere å bruke.

MINDRE KNAPPER: I telefon-appen skal blant annet svarknappen se mer ut som en knapp enn den opprinnelig gjorde i iOS 7. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
MINDRE KNAPPER: I telefon-appen skal blant annet svarknappen se mer ut som en knapp enn den opprinnelig gjorde i iOS 7. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

Blant annet er ikke grønnfargen som ble brukt til apper for telefon, meldinger og FaceTime, like prangende som før. I telefon-appen er flere av de store, rektangulære knappene blitt erstattet med noen mindre runde knapper. Det samme er tilfellet på skjermen hvor man skrur enheten av.

Tastaturet har også fått nye Skift- og Tilbake-taster som skal være enklere å se når er aktivert.

Raskere på Iphone 4 I tillegg til visuelle justeringer, skal iOS 7.1 også fikse det irriterende krasjproblemet brukere av Iphone 5S, Ipad mini med Retina-skjerm og Ipad Air har opplevd. Apple skal også ha forbedret nøyaktigheten på fingeravtrykksleseren Touch ID for Iphone 5S-eiere etter mange klager.

Gode nyheter for deg som har en eldre iOS-enhet. Apple sier de har tilpasset iOS 7.1 til å kjøre raskere på Iphone 4. The Verge skal være av den oppfatning at det samme gjelder for Ipad 2 og tredjegenerasjons Ipad.

CarPlay-støtte Blant nye funksjoner kan vi nevne at kalenderen har fått listevisning i månedsvisningen. Så blir det enklere å se kommende hendelser. Kameraet har fått en innstilling som automatisk vil aktivere HDR-funksjonalitet når lysforholdene ikke er optimale, men det gjelder bare for Iphone 5S.

iOS 7.1 kommer også med støtte for Apples nye CarPlay-funksjon, som er bygget rundt bruken av Siri-talestyring for å svare på innkommende anrop, diktere tekstmeldinger og få tilgang til musikkbiblioteket fra bilen, ifølge The Verge.

En rekke bilprodusenter, som Volvo, Mercedes-Benz og Ferrari vil støtte CarPlay i sine kommende biler. Når nordmenn får tilgang på dette, gjenstår riktignok å se, for Norge står foreløpig ikke på lista over støttede land.

Fortsatt ikke Siri på norsk iOS 7.1 inneholder et par andre endringer som heller ikke angår norske brukere. I den foreløpig ikke norgeslanserte streamingtjenesten iTunes Radio skal det nå være mulig å søke etter stasjoner basert på favorittartisten eller favorittsangen din.

Siri kan dessuten aktiveres på en ny måte. Du kan fortsatt bruke hjemknappen som tidligere, men i iOS 7.1 kan du holde nede hjemknappen slik at Siri lytter helt til du er ferdig, og ikke kutter deg av, noe som kunne skje før.

Dessverre ser Siri fremdeles ikke ut til å snakke norsk, så dette har også begrenset nytteverdi for oss her til lands.

BEDRE KALENDER: Nå skal du kunne se hva som står på agendaen i månedsvisning igjen. Noe lignende fantes i iOS 6. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
BEDRE KALENDER: Nå skal du kunne se hva som står på agendaen i månedsvisning igjen. Noe lignende fantes i iOS 6. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

I tillegg til å oppdatere trådløst fra din Iphone eller Ipad, kan du også gå via iTunes. Bare husk å ta en backup av iOS-enheten før du oppdaterer! Se hele framgangsmåten her.

Les også: Kan du det geniale lommelykt-trikset i iOS 7?

Flere ferske mobilsaker på DinSide.no
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.