HARDT ELLER BLØTT: Hva er egentlig hardt vann, og hvilken betydning har det? Illustrasjonsfoto: Colourbox
HARDT ELLER BLØTT: Hva er egentlig hardt vann, og hvilken betydning har det? Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Har du merket at vannet i Norge oppfører seg annerledes?

Nei, det er slett ikke tull.

Dusjvegger med hvitt kalkbelegg? Såpe som ikke skummer? Da er muligens vannet ditt hardt. Men hva er egentlig hardt vann, og hva betyr det for dem som har det?

I Norge forekommer hardt vann i enkelte grunnvannskilder. I Nordland, Troms og Finnmark og i en del av Østlandsområdet finnes kalkrik berggrunn, og grunnvannet i slike områder kan være hardt og alkalisk.

- Nordmenn opplever oftere vannet som «hardt» ved lavere konsentrasjoner enn folk sørover i Europa, der det brukes atskillig mer grunnvann, påpeker assisterende direktør i Norsk Vann (som er vannverkenes interesseorganisasjon), Toril Hofshagen.

Hardt vann kan gjøre skade Hardt vann skyldes hovedsakelig innholdet av kalsium- og magnesiumsalter.

Vannverkssjef ved Glitrevannverket, Arild Eek, forklarer at kalsium og magnesium binder seg til bikarbonater, sulfater, klorider og nitrater for å forme disse saltene.

- Ved oppvarming avsetter kalsiumsalter seg på heteflatene som kjelstein (CaCO3) i for eksempel varmtvannsbereder, rør, kokekar og husholdningsmaskiner (blant annet kaffetraktere og strykejern).

- Dette kan føre til overoppheting og skade på elektriske varmeelementer, påpeker vannverkssjefen.

Hardt vann gir harde flekker Ved vasking vil du ifølge Arild Eek oppleve at såpe skummer dårlig dersom ikke spesialsåpe benyttes, og at dusjveggene ofte får et hvitt kalkbelegg.

Charlotte Sagvik hos CityMaid har gode råd for å fjerne flekker etter hardt vann.

- Hardt vann eller hvite vannflekker inneholder mye salt, kalk og magnesium, har rengjøringseksperten tidligere forklart til Bonytt.no.

- For å fjerne det må en bruke et middel som fjerner kalk. Enten innkjøpt eller lage selv ved å blande sammen varmt vann og eddik. Spray på og la det virke, fjern, og skyll av.

Dette må muligens gjentas på mer vanskelige flekker.

- Kanskje må du gjenta dette både to og tre ganger før det løsner, forklarer Sagvik.

- Ofte hjelper det bare å tilføre mer vaskemiddel, enten man bruker en spray eller en eddikblanding. Uansett må du huske å skylle godt i rent vann og tørke etterpå.

Hva sier Drikkevannforskriften? Ifølge Hofshagen stiller ikke Drikkevannsforskriften krav til maksimalt innhold av kalsium, magnesium eller total hardhet i vannet, da det ikke er helsemessige ulemper knyttet til hardt vann, bare bruksmessige.

- Tvert imot tyder undersøkelser fra flere land på at befolkningen er mindre utsatt for hjerte-/karsykdommer i områder med hardt vann enn i områder med bløtt vann.

- Kalsium i drikkevannet gir også mindre problemer med korrosjon i vannledningsnettet, og det er derfor ønskelig at kalsiumkonsentrasjonen ikke er for lav, forklarer hun til Bonytt.no.

Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Stor guide til flekkfjerning
Skal bestikket opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.