Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Har du problemer med melk, bør du sjekke denne testen

Soyadrikkene gjør det best.

VELG SOYAMELK FRAMFOR RISMELK: Men først bør du la legen sjekke om du virkelig ikke tåler vanlig melk, som er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod. Det er dumt å droppe melkeprodukter hvis du egentlig tåler det. Foto: ERIK HELGENESET
VELG SOYAMELK FRAMFOR RISMELK: Men først bør du la legen sjekke om du virkelig ikke tåler vanlig melk, som er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod. Det er dumt å droppe melkeprodukter hvis du egentlig tåler det. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): En del mennesker holder seg unna melk og andre meieriprodukter.

Noen fordi de ikke tåler det, andre fordi de tror de ikke tåler det.

Melk, en viktig kilde til kalsium og jod Drikker du ikke melk fordi du lurer på om du ikke tåler det, bør du ta deg en tur til legen for å finne ut om du tåler melk eller ikke.

Det er nemlig veldig dumt å droppe melkeprodukter hvis du egentlig tåler det.

Melk er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod.

Mange, særlig de som holder seg unna melkeprodukter, får i seg for lite kalsium og jod.

Soya, ris, eller havremelk? Hvis du ikke tåler melk, kan det være greit med en erstatning, både til å drikke, og til å lage mat med.

Er det melkesukkeret du ikke tåler (laktose), kan du gjerne bruke laktosefri melk.

Er det derimot melkeproteinet du ikke tåler, må du bruke alternativer som soya-, ris-, eller havremelk. I helsekostbutikkene finnes det også alternativer som mandelmelk.

Forskjellen på soyamelk og rismelk er stor. Mens rismelk stort sett bare inneholder raske karbohydrater, og minimalt med protein, er soyamelk en god kilde til protein og inneholder minimalt med karbohydrater.

Dette gjør at soyamelk metter bedre, og gir jevnere blodsukker. Havremelk inneholder heller ikke så mye protein, men har til gjengjeld sunne havrefibre i seg.

Med mindre melken skal gis til et småspist barn som trenger ekstra kalorier, bør man derfor velge soyamelk framfor rismelk.

Og bruk for all del de typene som er tilsatt kalsium!

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg soya-, ris-, og havremelk som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Siden det er stadig flere av oss som veier for mye, og ettersom de fleste får i seg mer enn nok sukker og kalorier, har vi latt sukker og kalorier trekke ned, mens innhold av protein og kalsium har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1, er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan selv stemme på den melken du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Les også: Får du i deg for lite jod?

Testresultater Alpro soya usøtet Bra med protein og kalsium. Lite kalorier og sukker. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Gogreen soyadrikk naturell usukret + kalsium Bra med protein og kalsium. Karakter: Produsent: Läntmannen, Cerealia Gogreen soyadryck original + kalcium Bra med kalsium og protein. Karakter: Produsent: Läntmannen, Cerealia Alpro soya light Lite kalorier. Bra med kalsium. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Alpro soya natural Bra med kalsium og protein. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Gogreen soyadryck vanilj + kalcium Bra med protein og kalsium. Litt mer sukker enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Läntmannen, Cerealia Coop Soyadrikk med vaniljesmak Bra med protein og kalsium. Karakter: Produsent: Coop Trading Oatly Havredryck kalsium Bra med kalsium, men lite protein. Karakter: Produsent: Oatly AB Havredrikk naturell fri for Bra med kalsium, men lite protein. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Alpro soya vanilla Bra med protein og kalsium, men litt mye sukker. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Alpro rice original Minimalt med protein, men bra med kalsium. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Rice dream original + calcium Lite protein, men inneholder kalsium. Karakter: Produsent: Hain Europe N.V. Oatly økologisk havredrikk Lite protein, og ikke noe kalsium. Karakter: Produsent: Oatly AB Rice dream vanilla organic Ikke noe kalsium, og minimalt med protein. Karakter: Produsent: Hain Europe N.V. Naturli risdrik økologisk Minimalt med protein og ikke noe kalsium. Karakter: Produsent: NATURLI Foods A/S Gogreen risdryck naturell En del sukker og kalorier, ikke noe kalsium og minimalt med protein. Karakter: Produsent: Läntmannen, Cerealia Rice dream praline, hazelnut, almond Veldig mye sukker og kalorier, ikke noe kalsium, og minimalt med protein. Karakter: Produsent: Hain Europe N.V. Les mer på Bramat.no:
Er du skikkelig tykk?
Er skiene dine klare?
Viktig med omega-3 ved kreft

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media