MADE IN LUXEMBURG: Dette butikkstekte brødet er produsert for Meny i Luxemburg. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
MADE IN LUXEMBURG: Dette butikkstekte brødet er produsert for Meny i Luxemburg. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NOVis mer

Har du sett hvor brødet er bakt?

Sjekk merkingen på butikkbrødene.

DinSide: Ved siden av brunost, er antakelig grovt brød det de fleste av oss forbinder med norsk mat og norske matvaner.

Det betyr ikke at innholdet i brødet kommer fra Norge - tvert imot. Selv ikke når brødet er «bakt» i butikken.

Stor andel importert korn Hvert år importeres det store mengder matkorn, som blir brukt blant annet i produksjon av mel.

En av årsakene til dette er at det norske matkornet er av for dårlig kvalitet.

Statens landbruksforvaltning (SLF) skriver i sin markedsrapport for 2013, som ble publisert denne uka, at dårlige bakeegenskaper i kornet skaper utfordringer for møllene, som må blande inn importvare av høyere kvalitet for å tilfredsstille kravene fra bakerbransjen.

Deres statistikk viser dessuten at vi importerer nesten like mye matkorn, korn som blir malt til mel og videresolgt til forbruker eller bakerbransjen, som det vi produserer selv. I 2012/2013 produserte Norge 177 017 tonn matkorn. I samme periode importerte vi 164 997 tonn matkorn.

Bare 26 prosent av kornet som ble brukt til produksjon av matmel i 2012, var norsk. I 2013 var denne andelen gått opp til 52 prosent.

Se hva annet enn baking du kan bruke mel til.

Se hvor kornet kommer fra En stor del av kornet er altså ikke norsk, men hvor kommer det fra da?

- De fem største opphavslandene for kornimport til Norge i 2013 var Tyskland, Frankrike, Sverige, Russland og Danmark, i fallende rekkefølge, forteller Mona Nedberg Østby, rådgiver i Statens Landbruksforvaltning til DinSide.

Også importen av bakervarer har økt de siste årene, som inkluderer produkter som brødvarer, kjeks, snacks, pizza og pizzabunner og knekkebrød.

Av omsatte bakervarer i Norge i 2013, utgjorde de importerte varene cirka 30 prosent, viser Statens landbruksforvaltnings ferske markedsrapport.

Disse varene ble importert fra nesten 70 land, en klar økning fra 52 land i 2012.

Les også om hvilke nye dagligvarer som nå er å finne i butikkhyllene.

Butikkstekte brød fra Europa Til tross for at vi kaster mer enn 190 000 brød hver eneste dag, er salget av ferdigvarer stort. At også mer eller mindre ferdige brødvarer importeres fra andre land, finner vi eksempel på i butikkene til dagligvarekjeden Meny.

IMPORT: En stor andel av kornet som blir brukt i mel og bakervarer du får kjøpt i Norge, er importert fra andre land. Foto: ALL OVER PRESS
IMPORT: En stor andel av kornet som blir brukt i mel og bakervarer du får kjøpt i Norge, er importert fra andre land. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

I motsetning til det man kanskje skulle tro ved første øyekast, er svært mange av de butikkstekte brødene importert fra utlandet.

- Rundt 50 prosent av de butikkstekte brødene som selges i Meny, er importert, forteller Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til DinSide.

Ifølge Søyland importeres brødene i hovedsak som frosne brødemner fra Belgia, Luxemburg og Frankrike.

Også mange av de frosne bakervarene som selges i dagligvarebutikkenes frysedisker, er importert fra blant annet Danmark og Tyskland, etter DinSides erfaring.

Men er kundene som handler på Meny, klar over at brødet slett ikke er bakt verken i butikken eller med norsk korn?

- Vi er opptatt av å gi kundene korrekt informasjon om produktet de kjøper, så alle butikkstekte brød skal ha informasjon om hvilket land de er produsert i på etiketten, forteller Søyland.

Kosthold: Forsvinner palmeoljen fra disse produktene?
Matsvinn: Nordmenn har unødvendig datoskrekk

Les mer om matvarer og dagligvarer på DinSide
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.