SOLGT ETTER NYTTÅR? Viktig å avklare hvem som skal ta årsavgiftsregningen når den kommer. Foto: COLOURBOX.COM
SOLGT ETTER NYTTÅR? Viktig å avklare hvem som skal ta årsavgiftsregningen når den kommer. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Har du solgt bilen?

Årsavgiften er fremdeles ditt ansvar!

DinSide: Det sendes i disse dager ut 3,6 millioner krav om innbetaling av årsavgift på kjøretøy. Men hvor ligger ansvaret dersom du har solgt bilen?

- Har du solgt bil etter årsskiftet, så har du også ansvaret for at avgiften blir betalt, og helst i tide, er meldingen fra NAF.

Kort fortalt, årsavgiften blir sendt ut til den som stod som kjøretøyets eier ved årsskiftet. Skulle du ha solgt bilen i mellomtida, er det altså du som tidligere eier som har ansvaret for at avgiften blir betalt.

De fleste som gjør bilhandel i denne perioden, har avklart med den andre part hvem som skal betale den kommende avgiften. Uavhengig av hva dere er blitt enige om, så er det likevel opp til den som stod som eier ved årsskiftet, å sørge for at den rette part betaler. Du kan med andre ord ikke selge deg fra forpliktelsene.

BESTE OG DÅRLIGSTE BETALERE: Her er oversikten over hvilke fylker som har de ivrigste og minst ivrige årsavgiftsbetalerne.
BESTE OG DÅRLIGSTE BETALERE: Her er oversikten over hvilke fylker som har de ivrigste og minst ivrige årsavgiftsbetalerne. Vis mer

- Mangler du giro eller har mistet den, gå inn på www.toll.no og legg inn bilens registreringsnummer. Da får man et nytt KID-nummer, tipser Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Men visste du at leaset bil gir høyere årsavgift?

Disse kan slippe Det er likevel fullt mulig å slippe unna årsavgiften, men for de fleste er dette litt vel drastiske tiltak.

- Planlegger du å vrake bilen din, så bør du gjøre det før 20. mars. Da slipper du å betale årsavgiften. Vraker du bilen mellom 21. mars og 1. juli, så må du likevel betale hele årsavgiften, men får tilbakebetalt halve, forteller Engebretsen.

Kondemnert, eller vraket? Vær også klar over at kondemnering ikke er det samme som vraking, ettersom kondemnering bare er et anliggende mellom forsikringsselskap og forsikringstager.

Du må fortsatt levere bilen til hugging for at den skal blir registrert som vraket. Først da har du krav på tilbakebetaling, dersom det øvrige tilsier at du skal ha det.

Betal i tide, ellers må du betale mer Unnasluntring eller utsettelse av andre årsaker blir en kostbar affære.

Ved ikke å betale i tide løper det på 250 kroner i tilleggsgebyr fra første øyeblikk (for personbil), siden staten har anledning til å kreve skyhøye purregebyr fra dag en.

Det er over 10-12 prosent av opprinnelig krav, som for mange kan virke høyt nok i utgangspunktet.

Kan bli en realitet: Årsavgift etter bruk
Derfor ble EU-kontrollen strengere
Disse slipper EU-kontroll

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.