Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Har du søvnproblemer?

En tredjedel av alle nordmenn har søvnproblemer. Test deg selv, og få en diagnose her.

SJEKK DIN DIAGNOSE:Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har utviklet en test som kan gi deg svar på hva slags søvnlidelse du har. Foto: COLORBOX
SJEKK DIN DIAGNOSE:Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har utviklet en test som kan gi deg svar på hva slags søvnlidelse du har. Foto: COLORBOX Vis mer

(Dagbladet): Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har utviklet en test som kan gi deg svar på om du lider av søvnproblemer. Og i så fall hvilken type lidelse du er rammet av.

Her kan du ta testen og få en god indikator på om du er rammet av en søvnlidelse.

- Testen er nettbasert og tar omtrent ti minutter å besvare. Deretter vil du umiddelbart få opp hva slags problemer du eventuelt har, sier professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Syv diagnosegrupper Ifølge Bjorvatn kan søvnproblemene deles inn i syv ulike diagnosegrupper; insomni, søvnapne, restless legs, hypersomni, katapleksi, døgnrytmeforstyrrelse og parasomni.

- Denne testen dekker alle disse feltene, og når du har besvart alle spørsmålene vil du få beskjed om hvilken diagnosegruppe du eventuelt tilhører. Dette er særlig viktig med tanke på medisinering, for enkelte typer søvnproblemer kan for eksempel sovemedisin være direkte skadelig, sier han.

SØVNFORSKER: Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer står bak den nettbaserte undersøkelsen som kan hjelpe deg med å få en diagnose for søvnproblemene dine. 
FOTO: ØRJAN SVENDSEN/DAGBLADET
SØVNFORSKER: Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer står bak den nettbaserte undersøkelsen som kan hjelpe deg med å få en diagnose for søvnproblemene dine. FOTO: ØRJAN SVENDSEN/DAGBLADET Vis mer

Bjorvatn understreker at denne testen er ment som et første skritt på veien mot å blir kurert for søvnlidelsene.

- Hvis du via denne undersøkelsen finner ut at du kan ha søvnprøblemer er det anbefalt at du tar kontakt med din fastlege. Legen din vil da eventuelt kunne henvise deg videre til spesialist.

Nyttig Søvnforsker Børge Sivertsen ved Universitetet i Bergen tror denne testen kan være til god hjelp for både pasienter og leger.

- Mange av søvndiagnosene er allerede basert på selvrapporterte undersøkelser. Derfor tror jeg at denne testen kan fungere ypperlig. Når du kontakter legen kan du fortelle at du har gjennomført en undersøkelse som er utarbeidet av fagfolk. Du kan opplyse om hva slags diagnose testen ga — og på den måten hjelpe legen godt på vei i forhold til riktig behandling.

Søvnforsker Harald Hrubos-Strøm ved Universitetet i Oslo er enig:

- Testen består av anerkjente spørreskjema som brukes hyppig i klinisk utredning av søvnsykdommer. Den vil således ha nytteverdi for personer med søvnplager som på den måten får hjelp til å finne spesifikk informasjon knyttet til sine plager, sier han.

Verdifull kunnskap Hrubos-Strøm synes også det er spennende at resultatene vil gi verdifull kunnskap til forskerne bak nettsiden.

- Det negative aspektet ved testen er at behandlingstilbudet for personer som får vite at de sannsynligvis har en søvnsykdom er dyrt og begrenset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling