UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: ALL OVER PRESS
UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Har du utvekster og nupper i huden?

Det er en grunn til at kvinner plutselig får dette litt sjenerende problemet ...

Plutselig kjenner du det, en liten nupp som sitter fast i huden på halsen eller under armen.

De små nuppene eller utvekstene som tilsynelatende tilfeldig dukker opp, heter «skin tags» på engelsk, og går ofte under samme navn her hjemme - i tillegg til «hudflik» og på fagspråket - «akrokordon».

- Skin tags er svært vanlig. En regner med at litt over halvparten av befolkningen vil få en skin tag i løpet av livet, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.   

Gravide og overvektige Skin tags er overvekst av bindevev i huden og kan best beskrives som overflødig hud festet til en tynn «stilk». De er oftest hudfargede, men kan også være litt mørkere i fargen.

Vanligvis er de noen få millimeter små, men de kan bli flere centimeter store.

Skin tags dukker gjerne opp på bestemte steder på kroppen, og de vanligste områdene å få dem er halsen, armhulene, lysken, underarmen og på øyelokkene.

Og selv om de dukker opp uten forvarsel, er det ikke helt tilfeldig når det skjer.

Enkelte ting øker nemlig sjansen for at du får dem, blant annet er svangerskap og overvekt to kjente «triggere».

Ifølge NHS (National Health Service i Storbritannia) tror man at skin tags lettere dukker opp der hud gnir mot hud, noe som kan forklare hvorfor det er vanlig å få det som overvektig.

- Forekomsten er også økt hos dem med diabetes, og det spekuleres i om insulinresistens kan være en medvirkende årsak, sier hudlege Guldbakke.

Enkel metode fjerner skin tags   Men dersom du har en hudflik som er mørk, stor eller som hele tida fester seg i ting og er til sjenanse, så er det fullt mulig å fjerne dem. På nettet finnes det en rekke nettsteder som forteller deg hvordan du kan fjerne skin tags selv.

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke er dette imidlertid en dårlig idé.

- Fjerning av skin tags er ikke noe man skal gjøre selv hjemme.

Forsøker du å fjerne en skin tag selv, risikerer du å skade huden og påføre deg selv arr, det er også en risiko for at du kan få sår og infeksjoner. En hudlege vil uten problemer kunne fjerne en skin tag trygt og raskt.

Det er flere metoder for å fjerne hudfliker, de vanligste metodene er å brenne eller fryse dem bort, men skin tags som er større, fjernes gjerne ved et lite kirurgisk inngrep.

Kan være kreft En annen grunn til at du ikke skal fjerne skin tags selv, er at det hender at hudfliker ligner på skin tags, men er noe annet.

- Å fjerne en skin tag forutsetter at det først er gitt en sikker diagnose, altså at det ikke er noe annet, sier hudlege Kjetil Guldbakke.

Også allmennlege og ekspert i CNNs helseteam, Jennifer Shu, er opptatt av at det er viktig å vite at det faktisk er en skin tag før man fjerner den.

- Noen ganger kan de være noe annet, det kan faktisk være hudkreft, og derfor bør de sjekkes av hudlege før man begynner å fjerne dem.

Det fleste hudfliker er imidlertid helt ufarlige.

Ifølge en studie hvor 1335 pasienter fikk undersøkt sine skin tags, ble det ifølge hudlege Kjetil Guldbakke bare funnet fem tilfeller av hudkreft.

Les også:
Har du sjekket hodebunnen?
Skjul kvisene som en proff
Sliter du med store porer?
Ikke gjør denne barberingstabben

SKIN TAGS: Som regel ser de slik ut, hudfargede og noen millimeter små. Foto: ALL OVER PRESS
SKIN TAGS: Som regel ser de slik ut, hudfargede og noen millimeter små. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer