Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Island

Har hatt den våteste sommeren på 104 år

Mens varmerekordene har haglet i Norge, har det vært iskaldt og vått på Island.

TROSSET KULDA: Dette bildet ble tatt i Reykjavik i begynnelsen av juli. Det var 10 grader i lufta, men noen svært få trosset likevel den våteste sommeren på 104 år for å få seg et bad. Foto: AP / NTB Scanpix
TROSSET KULDA: Dette bildet ble tatt i Reykjavik i begynnelsen av juli. Det var 10 grader i lufta, men noen svært få trosset likevel den våteste sommeren på 104 år for å få seg et bad. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai regnet det hver eneste dag, og senest sist helg gikk meteorologene på Island ut med «gult» stormvarsel for den sørlige delen av landet, melder avisa Morgunbladid.

Deltagerne på en festival på Vestmannaeyjar ble bedt om å tjore teltene sine ekstra godt fast, og lastebilsjåfører ble advart mot sterke vinder.

Men slikt har islendingene mer eller mindre blitt vant til denne sommeren. De meteorologiske målingene viser nemlig at Island har hatt den våteste sommeren siden 1914 - altså på 104 år.

England får skylda

Mens Norden, og enda mer nærliggende Storbritannia har hatt en eventyrsommer - for de som elsker sol og varme vel og merke - har regnet høljet ned på Island.

VÅTT: De sveitsiske campingturistene Etienne Evéquoz og Celine Evéquoz var ikke heldige med været da de besøkte campingplassen Laugardalur utenfor Reykjavik i juli. Foto: AP /NTB Scanpix
VÅTT: De sveitsiske campingturistene Etienne Evéquoz og Celine Evéquoz var ikke heldige med været da de besøkte campingplassen Laugardalur utenfor Reykjavik i juli. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer

Den islandske meteorologen Trausti Jónsson gir Storbrittania «skylda» for den dårlige sommeren.

REGN: Slik har mange av værmeldingene på Island sett ut i sommer. Skjemdump: Skjáskot/Veðurstofa Íslands
REGN: Slik har mange av værmeldingene på Island sett ut i sommer. Skjemdump: Skjáskot/Veðurstofa Íslands Vis mer

Til The Guardian forklarer Jónsson at høytrykkene som har preget været i England og den sørlige delen av Skandinavia denne sommeren har endret luftstrømmene og presset skysystemer nordover på kontinentet.

Det er den nordlige jetstrømmen, en konstant luftstrøm 7-12 kilometer over bakken, som denne sommeren har opptrådt litt uvanlig.

Jetstrømmen, som forårsakes av jordrotasjon og soloppvarming og blåser fra vest mot øst, har på grunn av de relativt stabile høytrykkene over det vestlige Europa tatt en annen vei enn den vanligvis gjør.

- Som et resultat av dette, har islendingene betalt prisen for solskinnet i England og Skandinavia, sier Jónsson.

13 grader i snitt

I mai satte Island nedbørsrekord. Aldri har det vært målt så mye regn som i den måneden. Og juni ble ikke mye bedre. Ifølge Iceland Magazine var gjennomsnittstemperaturen 13 grader og det ble bare loggført 70,6 timer med solskinn i hele måneden, noe som er mindre enn en tredjedel av gjennomsnittet.

I juli var det ikke mye bedre. Kun en eneste dag, 29. juli, nådde temperaturen 20 grader i Reykjavik. I skrivende stund er det åtte grader i den islandske hovedstaden.

Nå er - når sant skal sies - ikke Island en destinasjon vi normalt assosierer med tropevarme og solbading. Likevel, årets sommer har vært så kald og våt at selv hardbarkede islendinger har fått nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!