Island

Har hatt den våteste sommeren på 104 år

Mens varmerekordene har haglet i Norge, har det vært iskaldt og vått på Island.

TROSSET KULDA: Dette bildet ble tatt i Reykjavik i begynnelsen av juli. Det var 10 grader i lufta, men noen svært få trosset likevel den våteste sommeren på 104 år for å få seg et bad. Foto: AP / NTB Scanpix
TROSSET KULDA: Dette bildet ble tatt i Reykjavik i begynnelsen av juli. Det var 10 grader i lufta, men noen svært få trosset likevel den våteste sommeren på 104 år for å få seg et bad. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I mai regnet det hver eneste dag, og senest sist helg gikk meteorologene på Island ut med «gult» stormvarsel for den sørlige delen av landet, melder avisa Morgunbladid.

Deltagerne på en festival på Vestmannaeyjar ble bedt om å tjore teltene sine ekstra godt fast, og lastebilsjåfører ble advart mot sterke vinder.

Men slikt har islendingene mer eller mindre blitt vant til denne sommeren. De meteorologiske målingene viser nemlig at Island har hatt den våteste sommeren siden 1914 - altså på 104 år.

England får skylda

Mens Norden, og enda mer nærliggende Storbritannia har hatt en eventyrsommer - for de som elsker sol og varme vel og merke - har regnet høljet ned på Island.

Den islandske meteorologen Trausti Jónsson gir Storbrittania «skylda» for den dårlige sommeren.

Til The Guardian forklarer Jónsson at høytrykkene som har preget været i England og den sørlige delen av Skandinavia denne sommeren har endret luftstrømmene og presset skysystemer nordover på kontinentet.

Det er den nordlige jetstrømmen, en konstant luftstrøm 7-12 kilometer over bakken, som denne sommeren har opptrådt litt uvanlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer