- Har ikke all verdens grunner til å smile og le, gjør det likevel

Så mye arbeidsledighet at de har tid til å være hyggelige.

(Dagbladet): - Vi blir bombardert hver dag av ting vi skal støtte. Det er ikke rart vi bygger oss et skall. Jeg har prøvd å lage en serie som gjør budskapet litt lettere å fordøye, sier Alex Lyngaas (33), og legger til:

- Jeg kunne sagt mye om hvordan vi sitter med den store kaka, mens andre bare har smuler - men dette vet vi jo. Så jeg har snudd det på hodet, og sett på hva vi kan lære av nepalerne i stedet.

I den sjuende og siste episoden av serien «7 dager i Nepal», som du kan se øverst i saken, får du bli med på en liten oppsummering av alle inntrykkene Lyngaas sitter igjen med etter sin rundtur i landet.

Smilene sitter løst - Nepalerne er veldig flinke til å ta vare på hverandre, og de er veldig åpne. Disse folka er så jævlig bra, og de fortjener så mye mer, sier Lyngaas.

I Nepal er det lite arbeid og lite penger i omløp. Selv om de ikke har all verdens grunner til å smile og le, så gjør nepalerne det likevel, forteller Lyngaas:

- De har mer humor enn det vi har. Smilene sitter veldig løst. Jeg tror det er en overlevelsesstrategi.

Som bål nedover Karl Johan Selv har han alltid tenkt at det er det kalde klimaet i Norge som gjør at nordmenn er litt kalde og lukkede. Nå er han ikke like sikker lenger.

En kveld han ruslet nedover en gate i Beni Bazar, oppdaget han at folk gikk ut i gata og tente seg små bål. Grunnen er at det ikke er så mye strøm å ta av, så folk får seg varme fra bålene i stedet, forteller han.

Og når du først har fyrt opp ett bål, kommer folk til og setter seg ned.

- Akkurat som vi skulle tent bål nedover Karl Johan, og samlet oss der, sier Lyngaas.

Har tid til hverandre - Jeg satte meg ned og spurte en random fyr på gata om hvorfor nepalerne er så flinke til å være vennlige mot hverandre, fortsetter han.

Svaret han fikk ga 33-åringen en aha-opplevelse:

- «Det er så mye arbeidsledighet at vi har mer tid til å være hyggelige mot hverandre», svarte fyren, sier Lyngaas til Dagbladet.

Så kanskje det er dette jaget her i Norge - at nordmenn har litt for dårlig tid og bør roe ned tempoet litt - som er årsaken til at vi er som vi er, tenker han:

- Det hadde vært hyggelig om vi kunne få litt god energi blant nordmenn - som vi opplevde under VM i Kollen eller som vi har på 17.-mai - der folk som ikke kjenner hverandre gir hverandre en klem, sier han og legger til:

- Kanskje det hadde vært litt hyggelig om vi var litt mer åpne mot hverandre. Det kan vi ta med oss fra Nepal.

Samme sjanse Så hvis nordmenn kan lære av nepalerne å blomstre litt opp på det mellommenneskelige, så kan vi hjelpe dem ved å sende over litt av oljepengene våre så de kommer seg på rett kjøl, tror Lyngaas:

- De ønsker ikke at vi skal synes synd på dem, men de vil ha samme sjansen som vi har.

Filmskaperen kommer aldri til å glemme opplevelsene i fjellandet:

- Jeg har veldig lyst til å reise tilbake. Være der over litt lengre tid, og suge inn litt mer av det jeg fikk smaken på, sier han før han avslutter:

- Det er noe som bare må oppleves, rett og slett. Jeg tror ingen kommer misfornøyde hjem derfra. Nepal er virkelig det jeg alltid har drømt om at landet skal være.

• Se de tidligere publiserte episodene av «7 dager i Nepal» her.