Har ikke før kommet om bord i flyet før matpakka tas fram

Men det er sjelden melk du bestiller å drikke til maten.

NULL MAT: Enkelte flyselskaper  må regne med mer medbragt mat enn andre.
Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
NULL MAT: Enkelte flyselskaper må regne med mer medbragt mat enn andre. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nordmenn er beredt når det rumler i magen. Det viser en ny rapport om den skandinaviske flypassasjeren utført av nettreisebyrået Expedia. Undersøkelsen er basert på intervjuer med nærmere 4000 personer og gjengitt i Travelreport.se.

30 prosent av oss har mat på lur i håndbagasjen. Om maten er bragt gjennom sikkerhetskontrollen eller kjøpt på flyplassen er uvisst, men reglene er klare. Bortsett fra det som er smørbart og flytende, er det fritt fram for å ta med mat. Våre naboer er langtfra like ivrige, Bare 17 prosent av svenskene og 16 prosent av danskene har med noe å spise. Så er de heller ikke vokst opp med medbragt pakke i samme grad som oss. Hvor mye og hvor ofte vi har med oss mat, avhenger selvfølgelig av om flyselskapet serverer måltider eller ikke.

En drink i lufta Hvorvidt alkoholen vi drikker i lufta også er medbragt røper undersøkelsen ikke, men annenhver svenske hygger seg med vin, øl eller brennevin. Vi nordmenn ligger ikke langt etter. 45 prosent av oss tar gjerne en drink mens vi svever over skyene.

Trodde du danskene til stadighet måtte ha en bajer eller «en lille en», må du tro om igjen. Seks av ti dansker står over alkohol i fly.

De fleste nordboere holder seg til vin eller øl og stopper ved glass nummer to. Brennevin er ikke lenger så vanlig, selv om enkelte nok føler behov for noe sterkt.

DEN NORSKE MATPAKKA: På bakken eller i lufta, vi nordmenn fornekter oss ikke. Foto: SIV SEGLEM
DEN NORSKE MATPAKKA: På bakken eller i lufta, vi nordmenn fornekter oss ikke. Foto: SIV SEGLEM Vis mer

En av fire svensker har flyskrekk. Det gjør svensker mest redde for å fly i Norden. Tilsvarende tall blant dansker er 22 prosent, blant nordmenn 18 prosent.

Døyver redselen Ikke overraskende bruker svenskene alkohol i større grad enn dansker og nordmenn for å dempe flyskrekk. Andre metoder er å prøve og sove eller innlede en samtale med passasjeren ved siden av.

Men tro ikke at nordmenn er gniene i lufta. Etter at vi har spist maten vår, åpner vi lommeboka. Nordmenn ligger på topp blant skandinaver når det gjelder pengebruk i forbindelse med flyturen. Danskene, derimot, bruker et minimum.
 
Trangt og bråkete For nordmenn og dansker er bråkete unger noe av det verste på en flytur. Svenskene viser seg å ha mer tålmodighet med dette. Til gjengjeld blir svenskene mer irritert over forsinkede fly, forsvunnet bagasje og dårlig service.

På ett punkt er vi skandinaver like: Det som irriterer oss aller mest på fly er dårlig plass til beina.