Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Har palmer og så mange blomster at du tror du er på en annen breddegrad

Men nei, dette er ikke Syden.

SØR-HIDLE (Dagbladet): Bare 20 minutter med båt fra Skagenkaien i Stavanger, ligger en øy med palmer, eksotiske busker og så mange blomster at du tror du har kommet til langt sydligere breddegrader enn den du faktisk befinner deg på.

- Vi håper folk sitter igjen med en god totalopplevelse. At de har hatt en dag i paradis, sier Endre Bryn (26).

Han er tredje generasjons Bryn, og har nettopp tatt over som daglig leder for Flor og fjære på Sør-Hidle. Blomsterparken har flere tusen sorter planter:

BLOMSTERFLOR: Olav Bryn og sønnen Endre Bryn planter i år ut 50 000 sommerblomster. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SOMMERBLOMSTER: - Sommerblomstene har vært kjennetegnet. Vi har blomstring hele sesongen, og særlig på sensommeren er den imponerende, sier Siri Lærdal Bryn. Foto: ROGER BRENDHAGEN
BANANER: Også bananplantene trives hos familien Bryn på Sør-Hidle. Foto: ROGER BRENDHAGEN
FUCHSIA: Mange hageglade setter stor pris på fuchsiaen. På Flor og fjære finner du flere varianter. Foto: ROGER BRENDHAGEN
BÅTTUR: Flor og fjære ligger bare 20 minutter med båt fra Skagenkaien i Stavanger. Foto: ROGER BRENDHAGEN
PARADIS: Endre og Olav Bryn håper folk sitter igjen med en god totalopplevelse og at de føler de har hatt en dag i paradis etter et besøk på Flor og fjære. Foto: ROGER BRENDHAGEN
BONSAI: Flor og fjære er delt opp i temahager. Her stusser Endre Bryn en furu i bonsaihagen. Foto: ROGER BRENDHAGEN
BERGKNAPP: Også Bergknappen utgjør et fargerikt innslag på Sør-Hidle. Foto: ROGER BRENDHAGEN
FORHÅNDSBESTILLE: Båten fra Stavanger til Flor og fjære går tre ganger om dagen, og du må forhåndsbestille. Foto: ROGER BRENDHAGEN
FRA HELE KLODEN: I den 50 mål store hagen, finner du norsk gran og furu i tillegg til planter fra resten av verden. Foto: ROGER BRENDHAGEN
TUSENVIS: Blomsterparken har flere tusen sorter planter, og mer enn 300 forskjellige sommerblomster. 50 000 sommerblomster har blitt plantet ut de siste ukene. Foto: ROGER BRENDHAGEN
VANNLAGER: Et hav av dammer, bekker og fossefall bryter opp mellom de ulike parsellene, og fungerer i tillegg som vannreservoar i tørre somre. Foto: ROGER BRENDHAGEN

- Vi har 300 forskjellige sommerblomster. Resten er stauder, busker og trær, sier Olav Bryn, Endre Bryns far, gartner, og mannen som hele vinteren leker med farger og former så neste års blomsterflor skal bli så imponerende som mulig.

Blomsterhav I år planter de ut ikke mindre enn 50 000 sommerblomster.

- Vi planter også ut 1500 rosebusker. Det er 150 forskjellige typer stort sett helt nye sorter som er mer hardføre og blomstrer bedre, sier gartneren.

- Vi lager alltid noe nytt for å holde interessen oppe, sier sønnen.

BLOMSTERFLOR: Olav Bryn og sønnen Endre Bryn planter i år ut 50 000 sommerblomster på Flor og fjære. Foto: ROGER BRENDHAGEN
BLOMSTERFLOR: Olav Bryn og sønnen Endre Bryn planter i år ut 50 000 sommerblomster på Flor og fjære. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Nytt av året er også en klosterhage med urter og nytteplanter som til slutt havner på Flor og fjæres kjøkken.

For blikk og mage - Vi kan ta imot 600 gjester om dagen, sier den daglige lederen.

Båten går tre ganger om dagen, og du må forhåndsbestille. Hele 20 000 har forhåndsbestilt en tur til hagen i år. Det er ny rekord, og fordelt 50-50 på private og bedrifter.

Totalt tar turen fem timer.

Da får du guidet omvisning i parkanlegget, i tillegg til at du kan velge mellom en lunsjmeny eller en fem- eller åtteretters buffé med lokale og kortreiste råvarer tilberedt av den blide kokken André Mulder.

Dronningfest Ifølge familien Bryn finnes det ikke noe lignende konsept noe annet sted i verden. Derfor er det kanskje ikke så rart at Dronning Sonja feiret 70-årsdagen sin på blomsterøya.

Eiendommen kom i familiens eie da Olav Bryns foreldre, Åsmund og Else Marie Bryn, kjøpte husmannsplassen Mangela på Sør-Hidle  i 1965.

Åsmund Bryn var også gartner, og da han ble uføretrygdet i 1987, begynte han å beplante området rundt hytta for å ha noe å holde på med.

Flor og fjære tok form, og folk begynte å komme på besøk.

Øy i vekst Etter hvert ble det behov for bevertning, og i 1995 åpnet Olav Bryn og kona Siri Lærdal Bryn restaurant.

- Vi hadde den første ordentlige sesongen i 1996. Vi hadde en 6000-7000 gjester det første året, sier Siri Lærdal Bryn.

Året etter var besøkstallet det dobbelte, og i fjor fant hele 31 500 besøkende veien til Flor og fjære.

- I år venter vi 34 000, smiler Endre Bryn.

Sesongen er fra 5. mai til 20. september.

En annen verden Mens tomta opprinnelig var på 15 mål, består blomsterriket i dag av 50 mål med planter, stier og fossefall. Hagen er sirlig delt opp i temaer som palmehagen, kaktusåsen og egen bonsaihage for å nevne noen.

- Sommerblomstene har vært kjennetegnet. Vi har blomstring hele sesongen, og særlig på sensommeren er den imponerende, sier Siri Lærdal Bryn.

Et hav av dammer, bekker og fossefall bryter opp mellom de ulike parsellene, og fungerer i tillegg som vannreservoar i tørre somre.

- Vi har planter fra hele verden og norsk gran og furu, sier Olav Bryn, og legger til:

- Det som driver meg, er å lage noe som er interessant, og stadig få en bedre hage så gjestene får en nytelse av en annen verden.

BANANER: Også bananplantene trives hos familien Bryn på Sør-Hidle. Foto: Roger Brendhagen
BANANER: Også bananplantene trives hos familien Bryn på Sør-Hidle. Foto: Roger Brendhagen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media