Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Har rettet opp det skeive tårnet i Pisa

Men helt rett er det nok ikke.

IKKE LENGER SÅ SKEIVT: Bildet til venstre viser det skeive tårnet i Pisa i 1992 før rehabiliteringen. Til høyre er tårnet slik det framstår i dag. AFP PHOTO/SCANPIX
IKKE LENGER SÅ SKEIVT: Bildet til venstre viser det skeive tårnet i Pisa i 1992 før rehabiliteringen. Til høyre er tårnet slik det framstår i dag. AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skeive tårnet i Pisa er rettere enn det har vært på 172 år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bygningen har gjennomgått omfattende restaurering de siste åtte årene.

Ved hjelp av tradisjonelle verktøy som meisel, så vel som moderne hjelpemidler som laser, har arbeiderne fjernet oppsamlet støv og møkk fra de 24 000 steinblokkene som utgjør klokketårnet.

Ingeniørene har også lyktes i å rette opp noe av skeivheten som nettopp gjør tårnet så berømt.

Bygningen har blitt løftet tilbake til vertikalen med 46 centimeter. Den har dermed ikke vært så rett siden målingene i 1838.

Dårlig stand Tårnet ble stengt for besøkende i 1990 da det helet med hele 4,5 meter fra den opprinnelige vertikale posisjonen.

Etter en hasteoppussing, ble det igjen åpnet ett år senere.

Den grundige rehabiliteringen de siste årene har derfor vært helt nødvendig, ifølge Anton Sutter som leder oppussingsarbeidet.

- Steinblokkene var i forferdelig stand. Luftforurensingen har mesteparten av skylda, men også turister og duer har gjort sitt, sier han til AFP.

Skadet av turismen Bygningsmassen har også fått store skader på grunn av havsaltet i luften.

OMFATTENDE RESTAURERING: Flere hundre spesialister har de siste årene jobbet med å rehabilitere Pisas berømte tårn. Alle marmorpilarene og steinblokkene har blitt renset manuelt. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
OMFATTENDE RESTAURERING: Flere hundre spesialister har de siste årene jobbet med å rehabilitere Pisas berømte tårn. Alle marmorpilarene og steinblokkene har blitt renset manuelt. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Tårnets pilarer er dekorert med kapiteler. Det er blomster, fantastiske skapninger og dyr. Men havsaltet som vinden bringer med seg og regnvann som samler seg på grunn av tårnets heling har ødelagte mange av disse utsmykkingene, forklarer Sutter og utdyper:

- Vi har forsøkt å fjerne så mye av tidenes tann vi kan. Vi har vasket vekk dueskitt, grafitti og håndavtrykk etterlatt av turister så godt det lar seg gjøre.

Skeivt i 800 år Klokketårnet ble påbegynt i 1173.

Skeivheten kom til synet allerede da den tredje etasjen sto klar, da grunnen under tårnet består av sand og leire og er derfor veldig ustabil.

I denne omgang valgte Pisas myndigheter å holde tårnet åpent under oppussingen.

Billettsalget er nemlig med på å finansiere rehabiliteringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!