MINDRE Å RUTTE MED: Harald Evensen (51) og familien må snu på hver krone etter at pensjonsreglene for uføre ble endret. Foto: Tomm W. Christiansen
MINDRE Å RUTTE MED: Harald Evensen (51) og familien må snu på hver krone etter at pensjonsreglene for uføre ble endret. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Harald (51) taper 36 000 i året på nye uføreregler

Mange offentlig ansatte rammes.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

KRISTIANSAND (Dagbladet): Harald Evensen (51) ble ufør etter å ha tjenestegjort for Forsvaret i Bosnia og Libanon. Han taper 36 000 kroner årlig på grunn av endringene i uførereglene for offentlig ansatte.

- Da den nye reformen trådte i kraft, var det meningen at reglene ikke skulle slå negativt ut. Men det var et sjokk da første utbetalingen kom, sier han.

- Mange taper mye - Det er urimelig at uføre havner i envanskeligere situasjon, mener SV-politiker Kirsti Bergstø.- Under Stortingets behandling av uførereformen var det en forutsetning at uføre ikke skulle tape vesentlig. Nå ser vi imidlertid at mange taper mye, sier hun.I april la SV fram forslag om å sette inn envarig kompensasjonsordning for å reduseretapet enkelte har lidd etter at  uførereformen ble innført. Partiet mente at kompensasjonsordningen burde sørge for at ingen får et tap i inntekt etter skatt som er større enn 1000 kroner. Forslaget ble nedstemt.- Folk blir uføre fordi de ikke har helse til åjobbe, da er det urimelig at de får så storetap i uførepensjonen uten å kunne øke inntekten sin. Det gjør at flere havner i fattigdom, sier Bergstø. - De mange henvendelsene fra personersom opplever at de, tross Stortingets løfter, har fått lavere utbetalinger enn før, må tas på alvor, mener Lise Christoffersen (Ap).- Vi fremmet forslag i budsjettet i 2014 og2015, mot regjeringen, men ble nedstemt. Vi tok derfor initiativ til en bred  gjennomgang av virkningene av reformen i Stortinget, sier hun.- Alle virkninger må på bordet, slik at vi får en fullstendig oversikt. Regjeringspartiene har bedt om å se nærmere på situasjonen for uføre med lave inntekter. Vi støtter selvsagt det, men vi må få mer på bordet.

Også kona Mariann Lian Evensen (43) er ufør på grunn av en sjelden leddlidelse. Hun er vanlig uførepensjonist og får 2000 kroner mindre utbetalt hver måned. Til sammen taper de to 56 000 kroner etter skatt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn