Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Masseturisme

Hater du trengsel når du er på ferie? Da bør du unngå disse stedene

12 steder som ikke vil ha flere turister.

FOR POPULÆRE: Flere populære reisemål, som Taj Mahal i India, innfører nå tiltak som skal bremse tilstrømmingen av turister. Foto: NTB Scanpix
FOR POPULÆRE: Flere populære reisemål, som Taj Mahal i India, innfører nå tiltak som skal bremse tilstrømmingen av turister. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Spania har det vært protester mot masseturismen både i Barcelona og på Mallorca. Thailand har stengt noen øyer for turistene, og også i Hellas, Italia og Kroatia snakkes det om å begrense strømmen til de mest populære stedene. Det samme gjør de i Reykjavik på Island. Selv i Norge har det vært klaget over for mange tilreisende til Lofoten.

KAOTISK: På den skotske øya Isle of Skye har lokalbefolkningen sett seg lei på trafikk-kaoset turistene fører med seg. Foto: NTB Scanpix
KAOTISK: På den skotske øya Isle of Skye har lokalbefolkningen sett seg lei på trafikk-kaoset turistene fører med seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og er det nå en gang sånn at du liker litt armslag når du er på ferie, vil unngå køer og trengsel, ja da bør du kanskje unngå de mest overbefolkede destinasjonene.

Amerikanske CNN har sett på fenomenet og kommet opp med ei liste på tolv turistmål du bør tenke deg om minst to ganger før du reiser til.

Isle of Skye, Skottland

Du har kanskje ikke hørt om denne øya engang, men faktum er at den stadige økningen i turist-tilstrømmingen til Skottlands største øy begynner å bli et problem.

I fjor sommer fikk innbyggerne nok av endeløse køer av busser og biler fulle av folk som skulle se solnedgangen fra ikoniske Elgol. De fastboende protesterte mot støy, overbefolkning og at turister urinerte hvor som helst. Politiet gikk ut og ba folk holde seg unna om de ikke allerede hadde booket et sted å overnatte.

Hvis du likevel må reise: Unngå høysesongen midt på sommeren. På våen og høsten er det like vakkert, men med langt mindre folk.

Barcelona, Spania

PROTESTER: I Barcelona har det vært flere protester mot masseturismen. Foto: NTB Scanpix
PROTESTER: I Barcelona har det vært flere protester mot masseturismen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

34 millioner mennesker besøkte den katalanske hovedstaden i 2017. Det synes svært mange av byens innbyggere er altfor mange. Det har vært protester, og i august i fjor stormet flere fastboende stranda i byen i en protest mot det de mente var respektløs oppførsel fra mange av turistene. Lokalbefolkningen hevder at turiststrømmen i Barcelona har ført til en prisøkning på utleieboliger de ikke kan leve med.

De lokale myndighetene har vedtatt nye lover som begrenser antall overnattings-senger, i et forsøk på å dempe trykket noe.

Hvis du likevel må reise: Husk at det er mye mer i Barcelona enn La Rambla.

Dubrovnik, Kroatia

Gamlebyen i Dubrovnik trekker stadig til seg flere turister. Så mange har det blitt, at slitasjen begynner å bli et problem, og Unesco har sågar truet med å trekke tilbake byens verdensarv-status.

SLITASJE: Gamlebyen i Dubrovnik innfører restriksjoner for å begrense antall besøkende. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SLITASJE: Gamlebyen i Dubrovnik innfører restriksjoner for å begrense antall besøkende. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene planlegger nå å sette en grense på 4000 besøkende i gamlebyen per dag. Tidligere har opptil 10 000 mennesker vært inne i den gamle bydelen samtidig. Guvernøren har også sagt at han vil begrense antall cruise-anløp i byen. 800 000 turister gikk i land fra cruisere i 2016. De aller fleste av dem var bare i land i noen få timer og la knapt igjen penger.

Hvis du likevel må reise: Reis på egenhånd og sørg for at pengene du legger igjen kommer de lokale forretningene til gode.

Venezia, Italia

TRANGT: I Venezia er det så mange turister i høysesongen at lokalbefolkningen protesterer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRANGT: I Venezia er det så mange turister i høysesongen at lokalbefolkningen protesterer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Masseturismen i Italia har allerede drevet mange lokale beboere ut av byen. I 2017 var mange fastboende så lei av trengselen på Rialto-broen og av alle cruise-skipene i Giudecca-kanalen at de protesterte i gatene.

Venezias innbyggertall er nå nede i 55 000 mennesker. Det står i skarp kontrast til de 30 millionene som besøkte byen i fjor.

Hvis du likevel må reise: Legg vekk selfie-stanga og utforsk de spennende bakgatene. Spis på lokale restauranter framfor turistfellene på de mest populære stedene.

Santorini, Hella

VAKKERT: Solnedgangen på Santorini er praktfull, men altfor mange vil oppleve den - samtidig. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VAKKERT: Solnedgangen på Santorini er praktfull, men altfor mange vil oppleve den - samtidig. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Her finner du verdens kanskje mest berømte solnedgang, men den er ikke så veldig romantisk om du må trenge deg fram i et folkehav for å få se den.

Santorini hevder de er på bristepunktet av hva de kan klare å ta i mot av turister og er redd for å miste sin sjarm og egenart. I fjor besøkte to millioner mennesker den lille øya i Kykladene, nesten halvparten av dem var cruise-turister som bare tilbragte kort tid på land.

De lokale myndighetene har varslet at de vil begrense antall turister til 8000 per dag.

Hvis du likevel må reise: Bo på lokalt eid Bed and Breakfast-hoteller og unngå den etisk tvilsomme esel-transporten fra havna og opp i byen.

Bhutan

SKATTER: Vakre Bhutan har innført turistskatt for å bremse tilstrømmingen. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
SKATTER: Vakre Bhutan har innført turistskatt for å bremse tilstrømmingen. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene har innført en turistskatt for å forsøke å begrense tilstrømmingen. Og skatten er ikke snau: Avhengig av årstid må du som besøkende ut med minimum 200 dollar - per dag - når du besøker landet.

Årsaken er at både myndigheter og lokalsamfunn har en økende bekymring for at de stadig flere turistene skal ødelegge landets skjøre økosystem.

Hvis du likevel må reise: Vis respekt for landets buddhistiske tradisjoner og ikke sleng fra deg søppel.

Taj Mahal, India

FORVITRER: Den hvite marmoren Taj Mahal er kledd med, gulner på grunn av forurensingen alle turistene medfører. Foto: NTB Scanpix
FORVITRER: Den hvite marmoren Taj Mahal er kledd med, gulner på grunn av forurensingen alle turistene medfører. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Åtte millioner mennesker besøker Taj Mahal hvert år. Halvparten av disse er nasjonale turister. Så store menneskemengder fører til trengsel og tidvis kaos ved inngangen til verdens mest kjente mausoleum.

All trafikken fører også til at den hvite marmoren gulner og at elva Yamuna blir stadig mer forurenset.

Myndighetene planlegger å begrense tilstrømmingen ved å fjerne subsidieringen på billettprisen indere nyter god av. Det er foreløpig ikke aktuelt å begrense tilstrømmingen av utlendinger, som betaler en langt høyere inngangspris.

Hvis du likevel må reise: Kom ved soloppgang. Portene åpner klokka seks. Det er best å stå i kø allerede da. Og - vær forberedt på litt knuffing.

Mount Everest, Nepal-siden

FOLKSOMT: Mount Everest. Foto: NTB Scanpix
FOLKSOMT: Mount Everest. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lokale sherpaer har lenge klaget over at stadig flere tilreisende fører til farlig overbefolkning på verdens høyeste fjell. I 2015 ble det innført krav til klatrerne om at de måtte ha relevant erfaring fra tilsvarende fjell.

Nå går de et steg lenger, og forbyr blinde, dobbeltamputerte og soloklatrere (så sant de ikke har leid en guide) fra å forsøke å nå toppen. Begrunnelsen for tiltakene er i følge myndighetene å unngå ulykker og dødsfall både på Everest og i alle andre fjell i den nepalske delen av Himalaya.

Hvis du likevel må reise: Sørg for å ha rikelig med klatrererfaring, og lomma full av cash. En tillatelse til å klatre i Mount Everest koster nesten 100 000 kroner.

Machu Picchu, Peru

VERDENSARV: Inkabyen Machu Picchu i Peru prøver å dempe turiststrømmen. Foto: NTB Scanpix
VERDENSARV: Inkabyen Machu Picchu i Peru prøver å dempe turiststrømmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5000 besøkende hver dag tok Inka-byen Machu Picchu i mot i 2016. Det er dobbelt så mange som Unesco har anbefalt som forsvarlig. Det til tross for at det siden 2014 har vært et krav om at utenlandske turister bare fikk besøke den historiske byen sammen med en guide.

I 2017 innførte myndighetene restriksjoner i form av å stenge Machu Picchu midt på dagen. Kun morgen- og ettermiddagsbesøk er nå tillatt.

Hvis du likevel må reise: Kom på besøk mellom oktober og april. Selv om det er regntid, vil du likevel ha en mulighet til å få se det du kom for, og ikke bare turister.

Galapagos, Ecuador

DYRELIV: Stadig flere vil oppleve kjempeskilpaddene og det øvrige dyrelivet på Galapagos. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRELIV: Stadig flere vil oppleve kjempeskilpaddene og det øvrige dyrelivet på Galapagos. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Verdens kanskje mest berømte naturlige habitat for en rekke sjeldne dyrearter er truet av for mange mennesker.

I fjor ble det innført restriksjoner i form av nye regler. Blant annet er det kun tillatt å ferdes på øya sammen med en godkjent guide, og bare på spesielt oppmerkede stier.

Hvis du likevel må reise: Sørg for å respektere de 14 reglene Galapagos National Park har iverksatt.

Cinque Terre, Italia

FOR POPULÆR: Antalet turister sliter på naturen i Cinque Terre. Foto: NTB Scanpix
FOR POPULÆR: Antalet turister sliter på naturen i Cinque Terre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De fem landsbyene som utgjør Cinque Terre har blitt så populære at myndighetene har sett seg nødt til å ta affære. Eller, de har snakket om det. Antallet turister skulle begrenses fra 2,5 millioner i 2015, til 1,5 millioner i fjor, men restriksjonene ble aldri iverksatt.

At cruise-skipene setter i land tusenvis av mennesker hver eneste dag som knapt bruker penger er en sak, verre er det at det store antallet turister som går fra by til by, sliter så mye på naturen at flere stein- og jordras skal ha blitt utløst på grunn av dette.

Hvis du likevel må reise: Kom utenfor høysesongen, og prioriter lokalt eide restauranter.

Sørpolen

NORSKE INTERESSER: Norge har sterke interesser på Sørpolen, og kong Harald besøkte kontinentet i 2015. Foto: NTB Scanpix
NORSKE INTERESSER: Norge har sterke interesser på Sørpolen, og kong Harald besøkte kontinentet i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kanskje ikke øverst på lista for de fleste, men likevel et reisemål som tiltrekker seg stadig flere turister. Sørpolen har blitt beskrevet som verdens siste villmark, men det kan vise seg å være en sannhet med modifikasjoner om tilstrømmingen fortsetter å øke.

45 000 mennesker reiste til Sørpolen i 2016/17-sesongen. Det er nå innført restriksjoner på hvor mange passasjerer båtene som trafikkerer Antarktis har lov til å ta om bord.

Hvis du likevel må reise: Bli med en vitenskapelig ekspedisjon med så få mennesker som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!