Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Heathrow navngir fly-verstingene

SAS klarer seg bra.

STØYPLAGET: Et fly fra Emirates under landing på Heathrow i London. Flyplassen ønsker å anlegge en tredje rullebane, men møter stor motstand på grunn av støy og forurensing. Nå har Heathrow begynt å offentliggjøre hvilke flyselskap som både bråker - og forurenser mest, for å legge press på dem. Foto: NTB Scanpix
STØYPLAGET: Et fly fra Emirates under landing på Heathrow i London. Flyplassen ønsker å anlegge en tredje rullebane, men møter stor motstand på grunn av støy og forurensing. Nå har Heathrow begynt å offentliggjøre hvilke flyselskap som både bråker - og forurenser mest, for å legge press på dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Londons travle hovedflyplass - Heathrow - har et sterkt ønske om å få bygge en tredje rullebane, men møter mye motstand for disse planene, ikke minst blant miljøvernere og lokalbefolkning som klager på støyproblemer.

Tillatelsen til å gå videre med utbyggingsplanene ble gitt sist høst, uten at motstanderne på noen måte har gitt opp kampen av den grunn.

VERSTING: Israelske El Al tar jumboplassen når Heathrow nå offentliggjør hvilke selskap som støyer mest på flyplassen. El Al lover bedring i 2019, når de får nyere fly. Foto: NTB Scanpix
VERSTING: Israelske El Al tar jumboplassen når Heathrow nå offentliggjør hvilke selskap som støyer mest på flyplassen. El Al lover bedring i 2019, når de får nyere fly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Heathrows administrasjon sier de nå vil jobbe enda hardere for å forsøke å opparbeide mer forståelse og støtte for utbyggingen.

Samtidig lover flyplassen å arbeide for å redusere både utslipp og ikke minst støy fra flytrafikken.

Verstingliste

- Biltrafikken er fortsatt hovedkilden til lokale utslipp, men vi innser at vi også spiller en rolle i å forbedre luftkvaliteten. Vi vil arbeide for å redusere utslipp både fra kjøretøy, bygninger og ikke minst fly, sier Matt Gorman, direktør for bærekraft på Heathrow til The Financial Times.

Nylig publiserte Heathrow ei liste over flyselskapene som støyer mest og står for de største utslippene på flyplassen. Lista inneholder 50 selskap, og skal publiseres hver tredje måned framover. Lista er en del av flyplassens «Fly Quiet and Clean»-kampanje.

Verst av alle er israelske El Al, som tar plass i skammekroken med jumboplass på lista.

SAS fornøyd

British Airways kortbanefly kommer aller best ut, og SAS har heller ingen grunn til å skamme seg med en hederlig fjerdeplass.

- Det er gledelig at vi kommer så høyt oppe på en av Europas største flyplasser når de gjør en vurdering av det store antallet flyselskaper og flygninger. SAS er en relativt stor aktør på London, og har ca 40 flygninger hver dag til og fra Heathrow, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.

- Undersøkelsen viser at vi har støysvake fly med lave utslipp, og at vi flyr helt i samsvar med de inn- og utflygingsprosedyrer som er gjeldende på Heathrow, sier Johansen.

ISO-sertifisert

GLEDELIG: Informasjonssjef Knut Morten Johansen er fornøyd med at SAS rangeres som et av de beste flyselskapene på støy og forurensing. Foto: NTB Scanpix
GLEDELIG: Informasjonssjef Knut Morten Johansen er fornøyd med at SAS rangeres som et av de beste flyselskapene på støy og forurensing. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- SAS er blant et lite antall flyselskap som er ISO-sertifisert innenfor miljøområdet, hvilket er med på å sikre at vi har strukturerte rutiner i miljøarbeidet. SAS er også det eneste skandinaviske selskapet som har investert i Avinors innovative bio-drivstoffprosjekt på Oslo Lufthavn Gardermoen, hvilket er det første steg mot en bærekraftig luftfart.

Anerkjennelsen fra Heathrow hvor SAS kommer helt i toppsjiktet er gledelig for alle hos oss som jobber med miljø, og til pilotene som bidrar til å redusere utslipp gjennom gode prosedyrer og grønne innflygninger, sier Johansen til Dagbladet.

Saftige bøter

Flere flyselskap fra Midt-Østen gjør det dårlig på Heathrows målinger, blant annet støyende aktivitet natterstid er et av parameterne i tillegg til generell støy, utslipp og prosedyrer for grønne innflyginger.

Heretter skal fly som bryter med bestemmelsene om støynivå mellom 23.30 og 04.30 på natta straffes med en tilleggsavgift på 9000 engelske pund - omlag 100 000 kroner hver gang de lander innen for dette tidsrommet, opplyses det.

Her kan du se hele lista over de beste - og verste - flyselskapene som trafikkerer Heathrow.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!