Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie

Heftig feriemaskin eller rolig idyll - Kreta har alt

Uansett hva du vil gjøre i ferien din er sjansen stor for at du finner det på Kreta. 

FEIREPARADIS: Kreta har mer enn nok sol og strand å by på. I tillegg til alt det andre som gjøre Helass største øy til et trivelig og populært feriested. Foto: NTB Scanpix
FEIREPARADIS: Kreta har mer enn nok sol og strand å by på. I tillegg til alt det andre som gjøre Helass største øy til et trivelig og populært feriested. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er på tide å bestemme hvor sommerferien skal gå. Velger du Kreta, blir du ikke alene.

Hvert år drar mer enn 200 000 nordmenn til Kreta. Noen kommer for sola, andre for historie, fotturer, den gode maten eller rett og slett bare stemningen. Kreta er for alle!

Den største øya i Hellas har noe for enhver smak, uansett om du ønsker deilige fjell- turer og små landsbyer eller en feriemaskin der alt går på skinner.

Den mest åpenbare fristelsen for oss nordboere er selvfølgelig klimaet. Kreta er et av de varmeste og mest solsikre reisemålene i Middelhavet, der våren og sommeren kommer aller først.

Alt fra påsketider er det deilige vårtemperaturer her. April kan friste med en gjennomsnittstemperatur på 20 grader, og i mai er det god, norsk sommer. På denne tiden av året er det langt færre turister enn i høysesong.

Stor variasjon

De fleste reiser hit på grunn av sol, strand og sjø, men Kreta er en overraskende variert øy. Fra de berømte minoiske ruinene i Knossos, til den lange dagsturen i Samaria-ravinen eller den siste leprakolonien Spinalonga – kjent fra boka «Øya» av Victoria Hislop. Her er det noe for alle.

Legg til vertshus med lokalprodusert mat, vakker natur og kulturutflukter, og vi snakker om et komplett reisemål. For å få mest mulig ut av ferien, gjelder det å velge riktig sted.

Hellas for «hvermannsen»

De fleste charterturene går til stripen langs nord- kysten mellom Chania og Rethymnon. Noen synes det kan bli vel hektisk, andre liker tilgangen på enkle restauranter og hyggelige barer. Du er også nær vingårder, den vakre stranden Elafonisi og Samaria-ravinen, så fra denne delen av øya har du et bredt tilbud av varierte utflukter.

FOTTUR: Kreta har mange fine plasser hvor du kan gå på tur. Et besøk til Samaria-ravinen anbefales. Foto: Kjersti Vangerud
FOTTUR: Kreta har mange fine plasser hvor du kan gå på tur. Et besøk til Samaria-ravinen anbefales. Foto: Kjersti Vangerud Vis mer

Om du derimot søker litt fredeligere stemning og litt «sånn Hellas var før», er sørkysten et godt valg. Den usedvanlig vakre byen Paleochora helt på sørvestspissen er en av øyas fineste. Her er det langbord i gatene og liv til langt på kveld, selv om det er en liten og intim landsby. Dessuten er det godt med ut utflukter, også herfra når du lett både Elafonisi-stranden og Samaria-ravinen.

Eller besøk hippielandsbyen Matala. Her er det flott strand, og i fjellene rundt er det utallige huler hippiene bodde i på slutten av 60-tallet, opprinnelig romerske gravkamre.

Avsidesliggende perler

Om du vil leve som grekerne selv, bør du leie hus eller leilighet i en fjellandsby, garantert utenfor allfarvei, og langt unna turisthordene. Landsbyene i Amaridalen er blant de mindre bosettingene på øya, eller hva med Loutro i sør? Hit kommer man bare med båt fra Chora Sfakion. Hvitkalkede hus med blå dører og krystallklart vann – romantisk og eksklusivt.

TYPISK. Ingen tur til Kreta er komplett uten en saftig, gresk salat. Foto: Vibeke Montero
TYPISK. Ingen tur til Kreta er komplett uten en saftig, gresk salat. Foto: Vibeke Montero Vis mer

Lyst på en sjelden kombinasjon av arkitektur og mat? Dra til Kapsaliana og bli imponert. En arkitekt har restaurert hele landsbyen til hotell i autentisk stil. Hotellrestauranten er dyrere enn den jevne taverna, men verdt hver euro.

Ekte fem-stjerners

Luksusdyr bør se mot øst. I området rundt fiskerlandsbyene Plaka, Elounda og Agios Nikolaos er det en rekke virkelig lekre hoteller med «evighetsbasseng», gode restauranter og fargerike drinker i solnedgang.

Her er bare det beste godt nok, og par på kjærlighetsferie finner garantert sitt paradis på denne siden av øya. Men det er langt mer enn sus og dus på hotellet. Herfra er det fint å dra på ut utflukt til Spinalonga, historiske Knossos eller til de virkelig øde områdene på sørøstkysten.

Uansett hva man liker, finnes det et sted som passer på Kreta.

REN IDYLL: Den gamle venetianske havnen i Chania er intenst koselig. Kreta er fint hele året. Våren kommer allerede i mars, og i april er temperaturen gjerne som en god norsk sommerdag.  Foto: Vibeke Montero
REN IDYLL: Den gamle venetianske havnen i Chania er intenst koselig. Kreta er fint hele året. Våren kommer allerede i mars, og i april er temperaturen gjerne som en god norsk sommerdag.  Foto: Vibeke Montero Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling