Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Hei, det er Dagbladet som ringer. Har vi kommet til Sverige?

Skal være første land i verden med eget telefonnummer.

RING TIL SVERIGE: Ifølge Den svenske turistforeningen (STF) skal Sverige være det første landet i verden med et eget telefonnummer. Foto: SVEN HALLING / SCANPIX DENMARK / NTB SCANPIX
RING TIL SVERIGE: Ifølge Den svenske turistforeningen (STF) skal Sverige være det første landet i verden med et eget telefonnummer. Foto: SVEN HALLING / SCANPIX DENMARK / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Hei, det er Dagbladet som ringer. Har vi kommet til Sverige?

- Ja, det stemmer.

- Det er altså den norske avisa Dagbladet. Vi tester ut Sveriges nye telefonnummer. Hvem er det vi snakker med?

- Det er Carola.

For ordens skyld, det er ikke snakk om norgesvennen og artisten Carola Häggkvist, kjent for «Främling» og «Fångad av en stormvind».

Nei, denne Carola-en er en blid dame fra Eskilstuna cirka ti mil fra Stockholm.

Hun har akkurat registrert seg som frivillig svensk hjelper på tjenesten «The Swedish Number», som ifølge Den svenske turistforeningen (STF) gjør at Sverige skal være det første landet i verden med et eget telefonnummer.

Dagbladet sørger for Carolas første innkomne samtale fra utlandet.

- Jeg hørte om det på radioen i morges. Jeg logget meg inn via en app, og du er den første som ringer, sier Carola.

«The Swedish Number» Det kan høres ut som en 1. april-spøk, men tjenesten går altså ut på at alle som ringer +46 771 793 336 koples opp til en tilfeldig svenske som har registrert seg i appen «The Swedish Number».

Da The Telegraph testet fikk de snakke med forretningsmannen Bjørn fra Stockholm, The Local har snakket med Nina fra Göteborg, mens Tech Insider har pratet både med Daniel og Mike.

Dagbladet treffer altså Carola fra Eskilstuna.

- Jeg synes ideen er strålende, sier hun om nummerkampanjen som varer fram til Sveriges nasjonaldag 6. juni.

Anonyme samtaler Det er Den svenske turistforeningen som står bak, og tjenesten har også en egen hjemmeside Theswedishnumber.com.

STOCKHOLM: Når Dagbladet ringer Sverige treffer vi Carola fra Eskilstuna. Hun er spesialist på Stockholm, og anbefaler blant annet nordmenn å ta turen til Djurgården. Her ser du fornøyelsesparken Gröna Lund, med Cirkus og Skansen i bakgrunnen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB SCANPIX
STOCKHOLM: Når Dagbladet ringer Sverige treffer vi Carola fra Eskilstuna. Hun er spesialist på Stockholm, og anbefaler blant annet nordmenn å ta turen til Djurgården. Her ser du fornøyelsesparken Gröna Lund, med Cirkus og Skansen i bakgrunnen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB SCANPIX Vis mer

Samtalen går via appen, og er anonym.

Du som ringer vet ikke hvem som tar telefonen, og vedkommende i andre enden vet ikke hvem du er eller hvor i verden du ringer fra.

For den som ringer koster det som for en vanlig internasjonal samtale.

Du kan spørre om hva som helst, fra kjøttboller og nobelpriser, til nordlys og fine turer.

Med tanke på hvem som står bak er det kanskje ikke så rart at målet er å lokke flere turister til Sverige. STF ønsker å gi utlendinger muligheter til å oppdage nye sider av Sverige ved å høre det direkte fra det svenske folket.  

Ønsker å bidra Carola synes det er en fin måte å kunne reklamere litt for hjemlandet, og mener at om det er noen som kan svare på spørsmål om Sverige, er det jo nettopp svenskene selv:

- Jeg håper vi som bor her kan hjelpe til, sier hun.

Carola kjenner særlig Stockholm godt, og håper på å få flest spørsmål om den svenske hovedstaden. Hun er klar i anbefalingene på hva nordmenn bør oppleve:

- Gamla stan, Djurgården og slottet. Gå til fots, anbefaler hun.

- Foran Norge - Ja, det er det første landet i verden med eget telefonnummer. Vi er foran Norge også. Vi må jo være best i noe, ler STFs generalsekretær Magnus Ling.

Tidspunktet er ikke helt tilfeldig. Det er 250 år siden svenskene innførte trykkefrihet og avskaffet sensur, forteller han.

- Det er ikke selvsagt at alle kan si og skrive hva de vil. Men det kan vi her i Sverige, sier generalsekretæren.

Ved å ringe direkte til Sverige kan nå utlendinger få et ekte, genuint bilde av landet, mener Ling. 

Tar opp samtalene Han føler seg rimelig trygg på svenskene som registrer seg som telefonambassadører er positive til hjemlandet, og at de som ringer er oppriktig interessert i vite mer om Sverige.

På spørsmål om sikkerheten rundt tjenesten, svarer Ling at de tar opp alle samtaler. Det blir du også opplyst om når du ringer.

Foto: WOLFGANG DEUTER / CORBIS / NTB SCANPIX
Foto: WOLFGANG DEUTER / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Om noe får en ubehagelig opplevelse ved å ringe, er det dermed mulig og lytte til samtalen i etterkant og undersøke hva som har skjedd.

- Vi har hatt nesten 6000 samtaler det første halvannet døgnet. Vi vet jo ikke, men jeg håper vi får mange mennesker interessert i å reise hit. Jeg snakket med en fra Oklahoma i natt. Det var så interessant at vi pratet i 28 minutter, sier generalsekretæren.

Bare to måneder På spørsmål om det er aktuelt å ha nummeret åpent lenger enn til 6. juni, svarer Ling:

- Det tror jeg ikke, men det hadde vært gøy.

Kommunikasjonsrådgiver i Den norske turistforening, Christine Thune, har fått med seg stuntet fra svenskene.

På spørsmål om noe liknende vil være aktuelt i Norge, svarer hun:

- Det kunne vært et langsiktig mål med et felles nasjonalt turistnummer som flere kunne være med på å drifte. Det kunne vært et løft for Norge som turistnasjon.