Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hekle ditt eget interiør

Ta fram garn og heklenål og lag ditt eget, moderne interiør. Oppskriftene finner du her.

HEKLEOPPSKRIFTER: Finn fram garn og heklenål og lag ditt eget interiør. FOTO: Privat/Ane Nærø og Janne Merete Frydenlund
HEKLEOPPSKRIFTER: Finn fram garn og heklenål og lag ditt eget interiør. FOTO: Privat/Ane Nærø og Janne Merete Frydenlund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er en av de som tror at hekling er vanskelig, tidkrevende og dyrt, må du tro om igjen. I hvert fall om vi skal tro interiørbloggerne Ane Nærø og Janne Merete Frydenlund.

- Hekling er både gøy og enkelt. Mitt tips er å begynne med å hekle blomster. Det var det første jeg lærte meg, så begynte jeg å hekle luer og bestemorsruter, sier Nærø.

- Hvis man først lærer seg de forskjellige maskene, er det enkelt å lage egne modeller selv. Først kan man starte med noen enkle oppskrifter, sier Frydenlund.

Ekstra morsomt er det å lage sitt eget interiør. Få et trendy og personlig hjem med enkle og morsomme hekleoppskrifter.

Både Nærø og Frydenlund synes det er ekstra morsomt å hekle interiørting, da har du også større valgfrihet når det gjelder garn.

- Når man hekler klær, må garnet være behagelig å ha på seg. Da blir ofte garnet litt dyrere. Men når man hekler interiør, kan man bruke billiggarn og garnrester, sider Frydenlund.

Blir inspirert av andre blogger Begge finner inspirasjon og ideer på andres blogger og andre sider på internett.

- Jeg får min inspirasjon fra interiørblader og andre norske og svenske blogger. Når jeg ser noe fint, prøver jeg å lage min egen versjon, sier Nærø.

- Det er mange videoer å finne på Youtube, eller man kan låne bøker på biblioteket, sier Frydenlund.

Ane Nærø står bak interiørbloggen Et kjært hjem, mens Janne Merete Frydenlund har bloggen Jannes Lille Sted.

Nå deler de sine favorittoppskrifter med Klikk.no.

Før du går i gang kan det være lurt å ta en titt på hvordan man strikker de forskjellige maskene.

Heklet teppe Dette stilige, lille gulvteppet er laget av Nærø. Hun har brukt tre nøster av garnet Hooked zpagetti og heklenålstørrelse 12.

- Istedenfor å bruke dette garnet, kan du rive opp gammelt sengetøy og laken og bruke som tråd, sier hun.

Slik går du fram:

Først hekler du fem luftmasker sammen til en ring. For hver omgang starter du med tre luftmasker og avslutter med en fastmaske i tredje luftmaske som du startet med.

I første omgang er det 12 staver rundt ringen. Andre omgang er det 2 staver i hver maske. Tredje omgang er det annenhver 2 staver og 1 stav i hver sin maske. Fjerde omgang er det 2 staver i en maske, så to enkle staver i to masker og så to staver i en maske igjen. Slik fortsetter du å øke litt mindre for hver omgang, eller øker mer hvis det er nødvendig. Prøv deg frem, slik at teppet ikke blir for stramt eller bølger seg.

Trekk til hermetikkbokser Da Janne Merete Frydenlund skulle pynte opp barnerommet til sin tre år gamle sønn, kom hun på å pynte hermetikkbokser med heklede trekk.

- Boksene er fine å oppbevare skrivesaker eller småting i. Den lille boksen er en maisboks, mens den store boksen er en kokosmelkboks, sier Frydenlund.

Og boksene passer ikke bare på barnerommet: de kan være nyttige på kjøkkenet, badet eller i stua også.

Frydenlund har brukt Tuva helårsgarn og nål nummer 3.

HEKLEENTUSIAST: Janne Merete Frydenlund fra Skien står bak bloggen Jannes Lille Sted, og hun hekler mye. Hun selger også hekleprodukter på en nettbutikk. FOTO: Privat
HEKLEENTUSIAST: Janne Merete Frydenlund fra Skien står bak bloggen Jannes Lille Sted, og hun hekler mye. Hun selger også hekleprodukter på en nettbutikk. FOTO: Privat Vis mer

Her er hennes oppskrift på den lille boksen:

1. Legg opp 3 lm og sett sammen til en ring med 1 kjm. Hekle deretter 8 fm om ringen.

2. Hekle 2 halvstaver i hver fm ut omg = 16 masker (legg en merketråd på begynnelsen av hver omg, slik at du vet hvor du begynte)

3. Hekle 1 halvstav i første maske, 2 halvstaver i neste mske fortsett slik ut om = 24 masker

4. Hekle 1 halvstav i første maske, 1 halvstav i neste maske, 2 halvstaver i 3 maske, fortsatt slik ut om = 32 masker

5. 1 halvstav i første maske, 1 halvstav i neste maske, 1 halvstav i neste maske, 2 halvstaver i neste maske = 40 masker Dette er bunnen på trekket.

6. Hekle 1 halvstav i de 5 første maskene, hopp over 1 maske, og hekle 1 halvstav i hver av de 5 neste maskene, hopp over 1 maske osv. Fortsett slik ut omg = 34 masker (NB: Omg avsluttes med 4 masker etter siste gang man hopper over en maske/fellingen)

7. Fortsett nå med fm: 1 fm i hver maske ut om = 34 masker. Hekle slik i omg 7-23 Lag striper som man ønsker. Jeg har heklet annenhver stripe i svart og hvitt. Startet med en svart stripe i omg 9. Totalt 7 striper med svart. Deretter har jeg kun heklet med hvitt, og avsluttet til slutt med 2 omg svart.

Klipp tråden og fest ved å dra gjennom masken.

HEKLET TEPPE: Hekle ditt eget teppe med tykt garn. Perfekt til gangen eller badet. FOTO: Ane Nærø
HEKLET TEPPE: Hekle ditt eget teppe med tykt garn. Perfekt til gangen eller badet. FOTO: Ane Nærø Vis mer

Tre nå arbeidet på blikkboksen og brett kanten nedi. Lim gjerne fast på innsiden av kanten slik at den henger ordentlig fast i blikkboksen.

Trekket er strikket langt slik at det kan brettes oppi. Dette gir en finere slutt, og den skarpe kanten forsvinner.

Det lønner seg å prøve hekletrekket på blikkboksen etterhvert som man hekler, slik at man er sikker på at den passer.

Heklet trekk til blikkboks, kort modell:

Her trenger du samme garn og pinne nummer 3 og 4.

1. Legg opp på pinne nr 4: 35 lm eller det antallet som passer for den blikkboksen du har. Sett sammen til en ring med 1 kjm i første lm. Pass på å prøve lm-ringen på blikkboksen sånn at du er sikker på at den passer.

Bytt nå til nål nr 3.

2. Hekle 1 fm i hver maske i hvor mange omg du selv ønsker. Bytt farge når du føler for det. Denne modellen har 12 omg.

Siste omg: På slutten av omg hekler du 1 kjm i første fm på forrige omg. Klipp tråden og trekk gjennom løkken. Stram og fest.

Heklet pute Den heklede puten som Ane Nærø har laget, er også av Hoooked zpagetti og heklenål 12.

HERMETIKK-TREKK: Hekle trekk til metallbokser og bruk dem til å oppbevare skrivesaker eller småting. FOTO: Janne Merete Frydenlund
HERMETIKK-TREKK: Hekle trekk til metallbokser og bruk dem til å oppbevare skrivesaker eller småting. FOTO: Janne Merete Frydenlund Vis mer

- Garnet er stilig. Det er litt sånn joggebukseaktige stoffstrimler, sier hun.

Puten er veldig enkel å lage og blir et stilig element i sofaen. Puten er ca. 50 x 30 cm, og du trenger ett nøste.

Slik går du fram:

Du starter med 30 luftmasker, og en ekstra luftmaske til å snu med. Så hekler du fastmasker frem og tilbake med en ekstra luftmaske for hver nye omgang. Fortsett i 45 omganger. Brett den så i to og hekle den sammen med en pute inni. Hvis den skal vaskes, så er det lett å rekke opp litt i den ene siden for å få innleggsputen ut.

Heklet lampeskjerm Denne lampeskjermen har Janne Merete Frydenlund heklet med grått naturgarn fra Viking. Hun har brukt nål nummer 9, og trengte to nøster.

Det grå trekket er festet på en hvit lampeskjerm som er ca. 17 cm bred, toppen har en diameter på 34 cm og bunnen 55 cm.

Det er enkelt å tilpasse oppskriften til andre størrelser. Husk å teste at trekket passer underveis.

Her er Frydenlunds oppskrift:

1. Legg opp 22 lm og fest til en ring med 1 kjm i første lm.

2. Hekle så 1 halvstav i hver lm = 22 masker (legg en merketråd på begynnelsen av hver omg, slik at du vet hvor du begynte)

MODERNE: Denne lekre puten er svært enkel å hekle. FOTO: Ane Nærø
MODERNE: Denne lekre puten er svært enkel å hekle. FOTO: Ane Nærø Vis mer

3. Øk 2 masker spredt utover omg. Du øker ved å hekle to halvstaver i en halvstav på forrige omg, dette gjøres da to ganger. = 24 masker

4. Hekle 1 halvstav i hver halvstav ut omg = 24 masker

5. Øk en halvstav et valgfritt sted i omg = 25 masker

6. Hekle 1 halvstav i hver halvstav ut omg = 25 masker

7. Øk en maske et valgfritt sted i omg = 26 masker

8. Hekle 1 halvstav i hver halvstav ut omg = 26 halvstaver

9. Øk 1 halvstav på et valgfritt sted i omg = 27 masker

10. Øk 1 maske et valfritt sted i omg = 28 masker

11. Øk 2 halvstaver i omg = 30 masker

LAMPETREKK: Trekket kan enkelt tilpasses din lampeskjerm. FOTO: Janne Merete Frydenlund
LAMPETREKK: Trekket kan enkelt tilpasses din lampeskjerm. FOTO: Janne Merete Frydenlund Vis mer

12. Øk 1 halvstav et valgfritt sted i omg = 31 masker

13. Øk 2 halvstaver i omg = 33 masker

14. Siste omg: Fell her 3 halvstaver spredt utover omg = 30 masker.

Felling av masker er det samme som å hekle 2 masker sammen. Dette gjøres ved å ta et kast på nålen, stikk nålen gjennom masken og hent tråden, du vil nå ha tre masker på nålen, ikke dra den tråden du hentet gjennom, men ta et nytt kast på nålen, tre gjennom neste maske på forrige omg, hent tråden og du vil nå ha 5 masker på nålen, ta et kast på nålen og dra gjennom alle maskene.

Fest med en kjm i neste maske. Klipp og fest tråden.

Flere ideer Dersom man ikke har heklet så mye før, kan det være lurt å starte med enkle og små prosjekter. Interiørbloggerne har flere ideer til enkle ting man kan lage.

- Det er morsomt å lage grytekluter og bordbrikker. Man kan også lage trekk til krukker som man kan ha telys i, sier Ane Nærø.

- Et teppe med bestemorsruter er et morsomt prosjekt. Da kan man variere med mange fine farger. Grytekliter er også morsomt,for de er enkle å bli ferdige med. Jeg anbefaler også å hekle seg egne oppvaskkluter av restgarn, de er veldig gode å bruke, sier Janne Merete Frydenlund.

Har du en spennende oppskrift du vil dele med Klikk.no? Tips oss!

Les også:

BESTEMORSRUTER: Både Nærø og Frydenlund mener at nybegynnere kan begynne med å hekle et teppe med bestemorsruter. FOTO: Ane Nærø
BESTEMORSRUTER: Både Nærø og Frydenlund mener at nybegynnere kan begynne med å hekle et teppe med bestemorsruter. FOTO: Ane Nærø Vis mer

Lag kreative broderier med dataspilltema

Lag batikk selv

Interiøret du vil elske i 2013

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

IVRIG HEKLER: Interiørblogger Ane Nærø bruker nesten aldri oppskrifter når hun hekler. Hun får inspirasjon fra bilder og prøver seg fram. FOTO: Privat
IVRIG HEKLER: Interiørblogger Ane Nærø bruker nesten aldri oppskrifter når hun hekler. Hun får inspirasjon fra bilder og prøver seg fram. FOTO: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!