REN REKKE AV KULE ROM: Oversikt over hjørneleiligheten sentralt på Grünerløkka. Med høye vinduer langsetter hele boligen flommer dagslyset inn i alle rommene. Dette ble mulig først etter at interiørarkitekten åpnet totalt opp i dette stedet som stammer fra 1880.  FOTO: Nils Petter Dale
REN REKKE AV KULE ROM: Oversikt over hjørneleiligheten sentralt på Grünerløkka. Med høye vinduer langsetter hele boligen flommer dagslyset inn i alle rommene. Dette ble mulig først etter at interiørarkitekten åpnet totalt opp i dette stedet som stammer fra 1880. FOTO: Nils Petter DaleVis mer

Hekta på italiensk design

Avansert, italiensk design setter prikken over i-en på interiørarkitektens rehabiliterte leilighet på Grünerløkka.

Eierparet, interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm i Anyplace og arkitekt Kristian Edwards var ikke i tvil da de skulle totalopppusse og innrede leiligheten på 115 kvadratmeter til seg selv for noen år siden.

Her ville de legge vekt på hypermoderne, italienske designmøbler.

Ny dynamikk i eldre bygård Poenget for eierne var at selv om slike møbler er avanserte, unorske og som oftest renskrapet minimalistiske, gir de også med sine rene linjer en særegen ro, lunhet og dynamikk i slike eldre rom og leiligheter.

Denne bygården er fra 1880.

Italia er toppen De to ekspertene er enige om at Italia har hatt ledelsen i moderne, internasjonal interiørdesign i flere tiår. Dette kan ha flere årsaker, mener de.

Men en ting er klart; italienerne tar estetikken svært alvorlig, og de evner å kombinerne det kreative med det sanselige til en helhet, mener Cathrine.

Også praktiske til bruk i hverdagen - Som oftes er også den funksjonelle siden ved moderne italiensk design i orden, kommenterer de to til bonytt.no.

To trivelige stuer I oppholdsrommene, spisestuen og storstuen midt i leiligheten demonstreres denne påstanden.

Her taler det skinnende glassbordet, en barsk taklamp og en multifunksjonell sofa hvor ryggene kan brettes helt ned mot gulvet sitt tydelige spåk.

Budsjettips: Bruk designmøbler der det synes - Du behøver ikke å fylle på med dyrt design over alt i et hus, bemerker Vonholm.

Hennes budsjetttips til designinnredninger til folk flest er å legge pengene i de tingene som virkelig synes og betyr noe for interiøret.

Og så står du fritt til å benytte andre, enklere og rimeligere ting på de mer anonyme steder mer perifert i boligen.

Luftigheten avgjorde kjøpet Det var imidlertid ikke tanker om interiørdesign som var utslagsgivende da arkitektparet kjøpte stedet.

DE LANGE LINJER: Har du ryggen mot soverommet ser du forbi det skreddersydde Aster-kjøkkenet og videre til den store stuen på hjørnet og bygården. Det er nedlagt er betydelig arbeid i å få til den riktige flyt mellom disse rommene.  FOTO: Nils Petter Dale
DE LANGE LINJER: Har du ryggen mot soverommet ser du forbi det skreddersydde Aster-kjøkkenet og videre til den store stuen på hjørnet og bygården. Det er nedlagt er betydelig arbeid i å få til den riktige flyt mellom disse rommene. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Det som apellerte til de to var alt dagslyset som flommet inn fra de høye vinduene. De ligger på rad og rekke langs hele fasaden.

Laget fri flyt mellom værelser Rehabiliteringen av rommene tok tre måneder, og familien fikk blant annet revet ned alle gamle tak, vegger og gulv. Så var alt klart for å legge og rette opp gulv på nytt og åpne radikalt mellom de ulike rommene.

Hovedmålet for denne prosessen var å skape en ny og naturlig, fri flyt mellom værelsene.

Soner og toner i samspill Sluttresultatet er blitt en leilighet med tre tilnærmet likeverdige soner. Sammenhengen mellom disse ble ytterligere styrket ved at Cathrine brukte de samme, hvite tonene i flere av rommene.

Alle gulv ble brunsvarte De nye, svartbeisete og terskelløse gulvene av mosaikk eikeparkett bidrar også til understreke den spesielle flyten mellom alle rommene i leiligheten.

- Dette mørke gulvet danner en uimotståelig, vakker løsning i kontrast mot alle de kritthvite vegg- og takflatene, forteller eierne.

Dører uten lister Dører uten lister rundt er en annen finesse signert Cathrine Vonholm.

Dette er en detalj som kan oppfattes som ganske liten, men som gir rommene en avgjørende, stram og ren karakter.

De samme typer hvitfarger Ellers spilte eierne bevisst på at glass- og andre høyglansflater, blant annet på bord og skapfronter ble utført i de samme matsjende hvitfarger. Men noen er matte, andre skinnende.

- Slike ørsmå overflate- og teksturvariasjoner er viktige, særlig når fargeholdningen ellers i rommet stort sett er homogen, forklarer interiørarkitekten.

Et selvdesignet kjøkken Det kritthvite, italienske kjøkkenet har Cathrine selv tegnet. Hun sørget for at det passet både til familiens daglige bruk og til de større, festlige anledninger.

Og selv om storstuen like innenfor er innbydende, er det til kjøkkenet med tilhørende spisestue gjestene trekker ved selskapelige anledninger.

Designkjøkkenet danker ut stuen - Et godt kjøkkenrom danker ofte ut finstuen, i hvert fall om det møblert på en klok måte, kommenterer beboerne til bonytt.no.

Tapeten som skaper liv Den stripete tapeten på fondveggen i soverommet er et syn. Den er nesten som et maleri.

Mot en slik fascinerende tapetvegg trenger du ikke en stor, fancy seng, mener eierparet.

Brunsvart overalt I den lille tv-stuen som ligger i direkte forlengelse av den store stuen er også det karakteristiske Kasthall mosaikkgulvet som ble beiset brunsvart et markant blikkfang.

Mot alt det hvite hele veien rundt omkring danner det en stram kontrastflate til resten av innredningen.

FARGER SOM FRYDER: Fargene og detaljene minner oss om at dette stedet er et lite stykke "Design-Italia".  FOTO: Nils Petter Dale
FARGER SOM FRYDER: Fargene og detaljene minner oss om at dette stedet er et lite stykke "Design-Italia". FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Dette tøffe gulvet er for øvrig helt i tråd med det råd Vonholm gir til alle sine kunder; spar aldri på pengene når det gjelder gulv.

Det er selve basisen for alt som kommer senere. Og gulvet tar du deg råd til å legge bare en, eneste gang.

En kompromissløs, moderne stil - Estetikken sto i høysetet under hele oppussingen. I de tilfelller estetikk og funksjon har vært på kollisjonskurs, har det visuelle alltid fått rangen, sier Cathrine Vonholm.

Den flerfunksjonelle sofaen er imidlertid et eksempel på et møbel de ikke ville gitt avkall på, uansett.

- På den kan blant annet armlenene brettes helt ned mot gulvet. Og den er funn å ha når lille Stella skal utprøve sine balanseferdigheter.

Les mer: Her kjøper du interiør i København
Se arkitektparets drømmekjøkken
Se over 1000 inspirende interiørbilder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FRODIG FRA OVEN: Calvius taklampen fra Axo matcher de brune eikedørene på kjøkkenet.  FOTO: Nils Petter Dale
FRODIG FRA OVEN: Calvius taklampen fra Axo matcher de brune eikedørene på kjøkkenet. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
SOM ET MALERI: Elitis-tapetet fra Holmentex har noen kule striper som kan se ut som treverk. Det har en utrolig dekorativ virkning - både dette rommet og i hele leiligheten. Det er lagt horisontalt, altså motsatt av det som er er meningen... Filtstol "Prince" designet av Louise Campell for HAY. Garland lampe formgitt av Tord Boontje,  FOTO: Nils Petter Dale
SOM ET MALERI: Elitis-tapetet fra Holmentex har noen kule striper som kan se ut som treverk. Det har en utrolig dekorativ virkning - både dette rommet og i hele leiligheten. Det er lagt horisontalt, altså motsatt av det som er er meningen... Filtstol "Prince" designet av Louise Campell for HAY. Garland lampe formgitt av Tord Boontje, FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
KREATIVT SAMSPILL: Det oppsiktsvekkende Elitis-tapetet fungerer fint sammen med et fløyel sengeteppet og fargeglade, skinnende puter.  FOTO: Nils Petter Dale
KREATIVT SAMSPILL: Det oppsiktsvekkende Elitis-tapetet fungerer fint sammen med et fløyel sengeteppet og fargeglade, skinnende puter. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer