Helautomatisk bensinfylling

Ren latskap, eller en god idé?

• Les alt om Årets Bil her!

(DinSide.no:) Samtidig som mange diskuterer hvor og hvordan de skal få ladet opp elbilen i framtida, er det fortsatt produsenter som jobber med hvordan de kan lette oppgaven med å fylle ordinært drivstoff.

For et år siden testet for eksempel Statoil ut en løsning med manuell forhåndsbetaling for å få fylt tanken.

Svenske FuelMatics AB tar det imidlertid lenger, og har nettopp presentert en automatisk fyllestasjon.

Slik virker det Som du ser i videoen øverst, fungerer det rett og slett som en drive-thru-løsning, hvor du som fører kjører fram til en robot som så gjør jobben for deg.

Det første den gjør er å åpne luka til påfyllingshullet. Dersom luka må åpnes fra innsiden, er det viktig at du gjør dette i forkant.

Deretter kommer det fram en arm med et påfyllingsrør.

Roboten har tre slike tilgjengelige, og velger det av de tre som passer best på din bil. Roboten finner selv hullet, og starter fyllingen når paringen er tilpasset. Etter at fyllingen er ferdig, er maskinen så høflig at den trekker seg tilbake og lukker igjen luka etter seg.

Men hva er egentlig vitsen? FuelMatics selger ikke løsningen bare for å gjøre livet enklere for de late. Dette er også en god løsning for blant annet bevegelseshemmede, i tillegg til at erfaringer forteller om 30 % tidsbesparelse.

HELAUTOMATISK TANKING: Fristende? Dessverre må du nok vente litt til. Foto: PRODUSENT
HELAUTOMATISK TANKING: Fristende? Dessverre må du nok vente litt til. Foto: PRODUSENT Vis mer

Dette betyr ikke veldig mye for hver og en av dem som fyller, men det har stor betydning for bensinstasjonen.

Prøveprosjekt settes i gang Det nye nå er at Fuelmatics har inngått et samarbeid med amerikanske bensinstasjoner, som skal sette oppfinnelsen på prøve.

Dette ble demonstrert og offentliggjort på en messe i Atlanta nylig, PEI-messen, eller Petroleum Equipment Institute convention. Dette er en egen messe for de som er hekta på den slags.

Prøveprosjektet vil naturlig nok vise hvor bra det fungerer i praksis. Vi krysser fingrene for at det fungerer etter planen, men om de norske kjedene kaster seg på, er altfor tidlig å si noe om.

LES OGSÅ:
Her får du bensin til halv pris
Hva skjer når du fyller feil drivstoff?