KNØTTLITEN HYTTE: Den lille hytta på fjellet er 11,2 kvadratmeter og rommer både soveplasser, minikjøkken og vindfang.  Foto: Bendik Manum
KNØTTLITEN HYTTE: Den lille hytta på fjellet er 11,2 kvadratmeter og rommer både soveplasser, minikjøkken og vindfang. Foto: Bendik ManumVis mer

Hele familien bor på 11 m2

Hytta i Trollheimen mangler absolutt ingenting.

- Målet vårt var blant annet å bygge en tilnærmet vedlikeholdsfri trebygning som ble raskt varm.

Den oppsiktsvekkende minihytta til arkitektparet Anne Lise Bjerkan og Bendik Manum i Trondheim er det mange vil kalle et smykke.

Både på grunn av bygningens gode proporsjoner, de enkle arkitektoniske virkemidlene og de varige materialene som er tatt i bruk.

Arkitektene viser vei Så beskjedent i form og størrelse er dette superkompakte tømmerhuset at noen trodde at det var et anneks tobarnsfamilien Bjerkan/Manum satte opp.

Dermed er denne spesielle bygningen i selskap med denne prisbelønte arkitekt-skihytta og disse rå finske hytte- og sauna-modellene.

At det i det siste har dukket opp en rekke kule, små ferdighyttemodeller tyder for øvrig på større etterspørsel etter mindre hytter enn før.

Maksimal utnyttelse av plassen Denne nyoppførte laftehytta har bare ett oppholdsrom, og det er dimensjonert for å være så lite at det blir varmt etter kort tids vedfyring, men stort nok for komfortabel avslapping etter dagens skitur.

TO HUS I SAMSPILL: Inngangspartiet til hytta er seks kvm og godt beskyttet for vær og vind. I bakgrunnen ser du vedboden/utedoen på fire kvadratmeter. Tak belagt med asfaltpapp og gjenbruks Alta-skifer på toppen.  Foto: Bendik Manum
TO HUS I SAMSPILL: Inngangspartiet til hytta er seks kvm og godt beskyttet for vær og vind. I bakgrunnen ser du vedboden/utedoen på fire kvadratmeter. Tak belagt med asfaltpapp og gjenbruks Alta-skifer på toppen. Foto: Bendik Manum Vis mer

Innredningen er detaljutformet med tanke på maksimal plassutnyttelse.

Elementene er blant annet en smal dobbeltseng, to køyesenger for barna, et spisebord med to stoler, pluss en sittebenk som også kan fungere som gjesteseng.

Personlige eiendeler på faste plasser I tillegg kommer en vedovn og en kjøkkenkrok.

Under dobbeltsengen og sittebenken har de fire familiemedlemmene hver sin skuff til sakene sine. I taket er det montert et heisbart tørkestativ for klær og sko.

Huset har også et effektivt vindfang som samler flere funksjoner, blant annet et bad i form av et vaskevannsfat og plass til diverse turutstyr.

- Dette praktiske vindfanget er en forutsetning for at flere skal kunne bo sammen i en så kompakt hytte, kommenterer eierne.

ET SKREDDERSYDD INTERIØR: Se hvordan innredning og møbler er plassert for å utnytte plassen i rommet maksimalt, og med godt dagslys der det trengs mest. Legg merke til det heisbare tørkestativet i taket.  Foto: Bendik Manum
ET SKREDDERSYDD INTERIØR: Se hvordan innredning og møbler er plassert for å utnytte plassen i rommet maksimalt, og med godt dagslys der det trengs mest. Legg merke til det heisbare tørkestativet i taket. Foto: Bendik Manum Vis mer

Et stykke unna minihytta ligger et uthus med utedo og plass til vedlagring.


Så kul kan en minihytte bli - Vi ville gjerne vise hvor fint det går an å få det i en hytte med et begrenset areal, kommenterer de to arkitektene som tegnet familiens Trollheimen-prosjekt i fellesskap.

Hun driver sin egen arkitektpraksis, han er førsteamanuensis ved Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU.

- Det er vanlig i dag at alle vil ha hvert sitt rom når de er på hytta, men for oss er det fint å ha mye fellesskap når vi er her i Resdalen.

- Vi har en travel hverdag hjemme i Trondheim, utdyper arkitekt Bendik Manum.

Kortreiste materialer preger hytta Alle trematerialer er såkalte kortreiste furumaterialer fra Materialbanken i Vingelen i Østerdalen.

Takskiferen kommer fra Røros, vinduene fra Buvika og laftemosen som tetter mellom tømmerstokkene, har arkitektparet selv sanket i Trondheims bymark.

KJØKKENKROKEN: Arkitektene tegnet et interiør som både er praktisk, varig og stilig.  Foto: Bendik Manum
KJØKKENKROKEN: Arkitektene tegnet et interiør som både er praktisk, varig og stilig. Foto: Bendik Manum Vis mer

- Alle de lokale byggematerialene vi brukte er valgt ut fra miljøhensyn, og for at de skal kunne stå ubehandlet med minimalt vedlikehold i mange tiår.

Et annet poeng er at når hytta er så liten, blir det i et prisperpektiv også lettere å bare bruke de beste byggematerialene, kommenterer byggherrene.

200 000 De sto selv for alle byggearbeider utenom laftekassa.

Alle materialer med unntak for vinduer og litt asfaltpapp på taket er nedbrytbare.

Prislappen på prosjektet, eksklusive den betydelige egeninnsatsen, ble 200 000 kroner.

Hytta har ikke innlagt strøm eller solcellepaneler. Vannet hentes i en bekk eller oppkomme.

TREVERK I HØYSETET: Hytta har fine detaljer i tre, blant annet ved vinduene. Trelasten kommer fra Materialbanken og Solem sag, Surnadal.  Foto: Bendik Manum
TREVERK I HØYSETET: Hytta har fine detaljer i tre, blant annet ved vinduene. Trelasten kommer fra Materialbanken og Solem sag, Surnadal. Foto: Bendik Manum Vis mer

Toalettet er av muldo-typen med separering og et fordampingskammer.

- Nå gjenstår det bare å bygge en badstue et lite stykke unna hovedhytta. Da blir anlegget komplett, forteller eierne.

Uavhengig av strømpriser, vær og vind - Vi har forsøkt å skape et sted med såkalt alternativ komfort, og målet var blant annet å bygge en tilnærmet vedlikeholdsfri trebygning som ble raskt varm, uansett utetemperatur.

- Ellers var det viktig at hytta ikke skulle gi oss noen bekymringer med hensyn til vann som fryser og høye strømpriser, påpeker Anne Lise Bjerkan og Bendik Manum.

Arkitekturekspertens favoritt Da Dagbladet i fjor spurte arkitekturkjenneren Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen og Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo om hvilke designprosjekter han ville trekke fram, henviste han til denne Trollheimen-hytta og presiserte:

- Hytta har en tradisjonell bygningsform, men enkle og innovative detaljer som gir huset en distinkt karakter. Bygningen er i stor grad snekret som et møbel på stedet. Den blir varm på en time, selv når det 20 minus ute. Og minihytta vaskes ut på sju minutter.

- 11,2 kvm høres kanskje urealistisk lite ut, men det er faktisk et volum som tilsvarer det som finnes i en seilbåt på 35 fot. Dessuten er bygningen svært vakker, avsluttet Erling Dokk Holm.

Les også: Det kule arkitekthuset er kledd med gjenbruksmaterialer
Er dette Nordens råeste hytte?
Er murhuset Bærums flotteste villa?

ET EFFEKTIVT ROM: Den eneste rommet i hytta er utnyttet både i høyden og langs veggene. © Foto: Bendik Manum
ET EFFEKTIVT ROM: Den eneste rommet i hytta er utnyttet både i høyden og langs veggene. © Foto: Bendik Manum Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

BYGGEKUNST I HØYFJELLET: Her ser du hvordan laftekassen er bygd opp og isolert med mose i hjørnene og langs tømmerstokkene. Den spesielle lafteteknikken er en gammel type som ble mye brukt på Røros.  Foto: Bendik Manum
BYGGEKUNST I HØYFJELLET: Her ser du hvordan laftekassen er bygd opp og isolert med mose i hjørnene og langs tømmerstokkene. Den spesielle lafteteknikken er en gammel type som ble mye brukt på Røros. Foto: Bendik Manum Vis mer
ET SOLID TØMMERHUS: Her er laftekassa med tømmer fra Materialbanken i Vingelen snart ferdig.  Foto: Bendik Manum
ET SOLID TØMMERHUS: Her er laftekassa med tømmer fra Materialbanken i Vingelen snart ferdig. Foto: Bendik Manum Vis mer