MANGE SUNNE ALTERNATIVER: Yoghurt inneholder ikke bare sukker, men også mange viktige næringsstoffer, som kalsium og protein. Foto: ERIK HELGENESET
MANGE SUNNE ALTERNATIVER: Yoghurt inneholder ikke bare sukker, men også mange viktige næringsstoffer, som kalsium og protein. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Hele fem av disse fikk terningkast seks

Søte, ja - men bedre enn sitt rykte.

(Bramat.no): Hvis du er glad i yoghurt, har du etter hvert mye å velge mellom i butikkene.

Noen markedsføres mot barn, noen appellerer til dem som vil ned i vekt, og noen er ment for ren og skjær nytelse.

I denne testen har vi bare sett på yoghurt uten korn, og typer som ikke tydelig markesføres mot barn.

Vi har heller ikke tatt med kesamprodukter (som for eksempel Skyr) i denne testen.

Bedre enn sitt rykte Felles for alle yoghurter er at de har fått et ufortjent dårlig rykte.

Rett som det er blir yoghurt trukket fram som en av de store sukkersynderne i det norske kostholdet.

Det stemmer at en del typer inneholder for mye sukker, men det finnes også mange yoghurter som har et helt akseptabelt innhold av sukker.

I jakten på sukkersyndere er det dessuten mange som glemmer at yoghurt ikke bare inneholder sukker, men er en god kilde til mange andre næringsstoffer, slik som kalsium og protein.

Dette er spesielt viktig å tenke på i forhold til barnas kosthold.

Ulike behov Er du glad i mat, beveger deg lite, og sliter med å holde vekten, bør du velge en yoghurt som inneholder lite sukker, fett og kalorier.

Et barn eller en normalvektig voksen kan fint spise en yoghurt om dagen.

Blir det for mye sukker, er det ikke fordi du spiser en yoghurt, men fordi du får i deg for mye sukker fra andre mat- og drikkevarer.

Skal du kutte ned på sukkeret, kutt heller ned på saft, brus, kjeks og søtsaker.

Dette er matvarer som inneholder lite andre næringsstoffer i motsetning til yoghurten.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av mettet fett, sukker, protein, fiber og kalsium.

Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fiber og kalsium har trukket opp.

Vi har latt sukker telle ekstra, ettersom innholdet av sukker er spesielt viktig for å si noe om hvor sunn yoghurten er.

Det forskes mye på fett for tida, og en del studier indikerer at mettet fett fra melkeprodukter kanskje ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd.

Likevel har vi valgt å la innhold av mettet fett trekke ned, både fordi det gjenspeiler innhold av kalorier, og fordi det fremdeles trengs å forskes mer på mettet fett fra meieriprodukter før man kan gå så langt som å si at denne typen fett er sunn.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Yoplait Double 0 %, fruktyoghurt med fiber, blåbær Lite sukker, fett (og kalorier). Bra med bær. Karakter: Produsent: Fjordland AS Yoplait Double 0 %, fruktyoghurt med fiber, kirsebær Lite sukker, fett (og kalorier). Bra med bær. Karakter: Produsent: Fjordland AS Yoplait Double 0 %, fruktyoghurt med fiber, fersken og pasjonsfrukt Lite sukker, fett (og kalorier). Bra med bær. Karakter: Produsent: Fjordland AS Yoplait Double 0 %, fruktyoghurt med fiber, kokos Lite sukker, fett (og kalorier). Karakter: Produsent: Fjordland AS Alpro soya, blåbær Greit med sukker og protein. Dette proteinet er ikke melkeprotein, passer for dem som har melkeproteinallergi. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Alpro soya, jordbær og skogsbær Greit med sukker og protein. Dette proteinet er ikke melkeprotein, passer for dem som har melkeproteinallergi. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Alpro Smooth soya, jordbær/banan, pære Bra med bær, greit med protein, litt mye sukker i forhold til testvinnerne. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Biola, yoghurt med skogsbær Mer sukker enn vinnerne, men pluss at denne yoghurten inneholder ekstra gunstige melkesyrebakterier (ikke tatt med i vurderingen). Karakter: Produsent: Tine Tine yoghurt, melon & pasjonsfrukt Litt mye sukker i forhold til vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Danone Activia, korn Mer sukker og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Danone AB Tine yoghurt, jordbær Mer sukker og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Tine yoghurt, kokos Mer sukker og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Tine laktosefri yoghurt, blåbær og vanilje Mer sukker og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Danone Activia, jordbær Greit med sukker, men litt mer fett og mindre protein enn vinnerne. Karakter: Produsent: Danone AB Tine yoghurt, skogsbær Litt mye sukker i forhold til de som har fått terningkast 5 og 6. Karakter: Produsent: Tine Tine yoghurt, sviske Litt mye sukker i forhold til de som har fått terningkast 5 og 6. Karakter: Produsent: Tine Yoplait Lamour, mango Greit med bær, men mye sukker og mettet fett i forhold til mange av de andre typene. Karakter: Produsent: Fjordland AS Tine yoghurt Nyt, blåbær og bringebær Greit med bær, men mye sukker og mettet fett i forhold til mange av de andre typene. Karakter: Produsent: Tine Synnøve gresk yoghurt, kiwi Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: Synnøve Finden Les mer på Bramat.no:
Fisk er bra for sædkvaliteten
Hva er egentlig vegetabilsk fett?
Ta deg tid til å nyte