Hele huset er bygget som en bokhylle

Eieren trengte plass til en unik samling islamske bøker.

BOKHYLLEHUSET: Eieren av huset har en betydelig samling bøker som han ønsket å få plass til og vise frem. Løsningen ble å kle hele interiøret med bokhyller. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio
BOKHYLLEHUSET: Eieren av huset har en betydelig samling bøker som han ønsket å få plass til og vise frem. Løsningen ble å kle hele interiøret med bokhyller. Foto: Kazuya Morita Architecture StudioVis mer

Et personlig interiør kan skapes på mange forskjellige måter. Noen velger å innrede med minner fra reiser og hendelser. Andre lar seg inspirere av de rådende trendene. Mens noen igjen har helt speiselle behov de ønsker å få dekket.

Som denne huseieren i Moriguchi i Japan. Han er eier av en betydelig samling bøker om Islams historie, og den ønsket han å få plass til inne i huset.

Så han ba arkitekten designe et hus som ikke bare skulle dekke behovene for å bo, men som også skulle lagre og vise frem alle bøkene hans.

«Vi designet et stakittlignende interiør bestående av 25 millimeter tykke laminerte furuplater som skulle fungere som bokhyller», forteller arkitekten i en e-post til klikk.no.

Geometrisk harmoni Det er imidlertid ikke snakk om bare én vegg med bokhyller. Hele interiøret er designet som en gedigen bokhylle.

«Alle de arkitektoniske elementene er designet med bokhyllen som grunnprinsipp», forteller Kazuya Morita i Kazuya Morita Architecture Studio, og forklarer at målet har vært å skape en geometrisk harmoni som kan sammenlignes med islamsk arkitektur.

Varierende gulvnivåer Morita forteller at bokhyllesystemet ikke bare tillater mange bøker, men at det også skaper muligheten for fleksible gulvhøyder.

KUBISK: Utvendig er huset kledd i rødt sedertre og ser ut som en kube. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio
GJENNOMFØRT: Allerede når man kommer inn, forstår man hva som vil møte en i resten av huset. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio
BOKHYLLER OVERALT: Til og med i baderommet finnes bokhyllestrukturen. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio
VERTIKALT SNITT: Slik ser huset gjennomskåret fra tak til gulv. Ill.: Kazuya Morita Architecture Studio

«Hvert enkelt nivå hever seg som i en spiral, slik at gulv og reoler skaper et inntrykk av en trejungel».

Jordskjelvsikkert Ifølge arkitekten er huset konstruert med hensyn på jordskjelv. Hele strukturen er også analysert med henblikk på hvor den mest optimale plasseringen av vinduer og dører ville være.

Selve bokhyllesystemet er prefabrikkert og satt sammen på stedet.

Totalt 50 kvm Det er ikke et stort hus Morita har tegnet. Drøye 50 kvadratmetere totalt, fordelt over to etasjer.

Utvendig er huset kledd i røde plater i sedertre.

Den bærende veggkonstruksjonen er en blanding av strå og leire.

Ifølge Morita er dette i tråd med de urbane brannsikkerhetsforskriftene, samt at det opprettholder et passe fuktig klima for bøkene.

ROMSLIG: I tillegg til bokhylleinteriøret er det lagt inn ulike nivåer i gulvet, og sammen med en stor velving skapes et unikt interiør. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio
ROMSLIG: I tillegg til bokhylleinteriøret er det lagt inn ulike nivåer i gulvet, og sammen med en stor velving skapes et unikt interiør. Foto: Kazuya Morita Architecture Studio Vis mer

Les også:
Hvert rom har egen kledning
Ute og inne henger sammen
Overraskelser i hvert rom
Slik gir du barna en god start på dagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.