Hele seks knekkebrød fikk terningkast seks

Mye bra å velge mellom. Stem på din favoritt.

MYE BRA Å VELGE MELLOM: Bytter du ut brød med fiberrikt knekkebrød, får du i deg mer fiber og mindre kalorier og raske karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESET
MYE BRA Å VELGE MELLOM: Bytter du ut brød med fiberrikt knekkebrød, får du i deg mer fiber og mindre kalorier og raske karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Mange som er opptatt av vekt og helse, velger knekkebrød framfor brød.

Det er ingenting i veien med det, snarere tvert imot.

Bytter du ut brød med fiberrikt knekkebrød, får du i deg mer fiber og mindre kalorier og raske karbohydrater.

Dette kan være bra for mange av oss, ikke bare de som ønsker å gå ned i vekt.

Viktig med fiber Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber, blant annet bedre fordøyelse, bedre metthetsfølelse, og jevnere blodsukker.

Dette vil igjen ha en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering.

Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber.

Mindre raske karbohydrater En del knekkebrød inneholder ikke bare mer fiber, men også mindre raske karbohydrater enn mange brødtyper.

Dette er ikke så viktig for deg som er slank og aktiv, og faktisk kan ha behov for mye raske karbohydrater.

Er du derimot en av dem som sliter med å holde vekten og/eller har problemer med svingende blodsukker, kan det være lurt å velge grove knekkebrød framfor fint brød med mye raske karbohydrater.

Glutenfrie taper knekkebrødtesten I testen har vi også tatt med en type laktose- og glutenfri knekkebrød.

Denne typen er ikke overraskende taper av denne testen.

Glutenfri mat inneholder generelt mindre fiber enn annen mat, ettersom glutenfrie produkter jo ikke kan inneholde fiber fra korn.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier (energi), karbohydrater, protein, fiber og salt. Mye kalorier, karbohydrater og salt har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber og protein har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

Grunnen til at vi har gitt lav poengsum til de knekkebrødene som inneholder mye karbohydrater, er ikke fordi karbohydrater er farlig, men fordi mange som velger knekkebrød framfor brød gjør det fordi de ønsker å få i seg mindre av de raske karbohydratene.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Wasa fiber balance En av testens vinnere, og testens høyeste innhold av fiber. Karakter: Produsent: Wasa Korni knekkebrød med fiber En av testens vinnere. Mye fiber! Karakter: Produsent: Kavli Sigdal bakeri Helsprøtt knekkebrød, rug og speltkli En av testens vinnere. Mindre fiber, men også mindre karbohydrater enn de andre testvinnerne. Karakter: Produsent: United bakeries Wasa sport+ En av testens vinnere. Bra med fiber. Karakter: Produsent: Wasa Jippi knekkebrød En av testens vinnere. Bra med fiber. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Finn Crisp 5 wholegrains En av testens vinnere. Bra med fiber. Karakter: Produsent: Finn Crisp Ryvita müesli crunch Litt mindre fiber enn testvinnerne, men minimalt med salt. Karakter: Produsent: Ryvita Ryvita dark rye Litt mer karbohydrater og litt mindre fiber enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Ryvita Ryvita sesame rye Et bra valg, små forskjeller mellom denne og testvinnerne. Karakter: Produsent: Ryvita Wasa husman Litt mer karbohydrater og litt mindre fiber enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Wasa Wasa surdeig flerkorn Litt mindre fiber enn de som har fått terningkast 6. Karakter: Produsent: Wasa Korni knekkebrød rug Litt mindre fiber enn de som har fått terningkast 6. Karakter: Produsent: Kavli Wasa delikatess sesam Litt mindre fiber enn de som har fått terningkast 6. Karakter: Produsent: Wasa Helios økologisk speltknekkebrød med gresskarkjerner og ost Litt lite fiber i forhold til de som har fått terningkast 6. Bra med protein. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Helios økologisk speltknekkebrød med ost Mindre fiber enn testvinnerne, men bra med protein. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Helios økologisk speltknekkebrød med frø Mindre karbohydrater, men også litt mindre fiber enn en del av de andre typene. Bra med protein. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Ryvita mediterranean herbs Nokså mye karbohydrater, og litt lite fiber. Karakter: Produsent: Ryvita Wasa frukost fullkorn Lite fiber i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Wasa Wasa mineral plus Lite fiber i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Wasa Korni knekkebrød sesam Greit med fiber. Karakter: Produsent: Kavli Wasa havre Lite fiber i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Wasa Wasa solruta sesam Lite fiber i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Wasa Wasa solruta spelt/dinkel Lite fiber i forhold til en del av de andre typene. Karakter: Produsent: Wasa Wasa frukost Lite fiber, mye karbohydrater og kalorier i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Wasa Wasa gluten- og laktosefritt Lite fiber, mye karbohydrater og kalorier i forhold til de andre. Mye salt. Karakter: Produsent: Wasa Les mer på Bramat.no:
Er karbohydrater farlig?
Kreft av pommes frites?
Beinskjør av å trene for mye?
Spis som en greker!