BARE FEM INGREDIENSER: Det er ikke mye som skal til før du har et gourmetmåltid. Foto: Erik Hannemann
BARE FEM INGREDIENSER: Det er ikke mye som skal til før du har et gourmetmåltid. Foto: Erik HannemannVis mer

Helgemat med bare fem ingredienser

Så lett er det å lage god helgemat.

|||

Her på Klikk har vi startet en ny serie med oppskrifter med bare fem ingredienser. Denne gangen får du et spennende krydder på kjøpet:

- Kan vi ikke gjøre det litt enkelt?, hører jeg ofte. Litt for ofte etter min smak, om jeg skal være ærlig. Hadde jeg hørt: «Kan vi ikke sette i gang et skikkelig komplisert, utfordrende og gøyalt matprosjekt i helgen» like ofte, hadde det vært lettere å akseptere all enkelheten.


Men altså, jeg er med på å gjøre det lettvint bare det smaker skikkelig godt. Jeg kan kompromisse på kompleksitet, men ikke på smak.

Her er de fem ingrediensene:

Kyllingbryst Honning Gulrøtter Smør Spisskum (kumin)

Hovedrollen i denne retten spilles av kyllingbrystet. (Her kan du lese om hvordan det stekes perfekt).

Først krydrer du godt med salt og pepper. Så varmer du opp stekeoljen og steker det på høy varme i ca 3-4 minutter på hver side. Og så kommer det smarte: Ta kyllingbrystet ut av stekepannen og smør på et tynt lag med honning. Ha det tilbake i stekepannen og stek videre til det karamelliserer seg. Det tar omtrent ett minutt.

Gulrøttene er det bare å skrelle og koke møre. Sil av vannet og ha smør i kjelen. Bruk omtrent 100 gram smør pr 500 gram gulrøtter (eller mer om du har samvittighet til det - det har jeg!). Kjør det glatt med stavmikseren. Og så: Ha i spisskum. Hva er det?

Dette krydderet har lidd en ulykksalig ortografisk skjebne. Ingen kjenner krydderet ved sitt rettmessige (ifølge bokmålsordboka) navn. Det omtales oftest som kumin. Skrivemåtene varierer mellom kumin, kummen, spisskum, spisskummen eller spisskarve (og det finnes enda flere stavemåter. Noen ganger dukker det engelske cumin opp også. Det står jeera på indiske krydderbokser). Altfor ofte oversettes det med karve. Selv om karve og spisskum ligner på utseende hører de ikke hjemme i samme smaksunivers.

Her gjelder det å smake seg fram. Kumin er ganske kraftig, men ikke sterkt på den måten chili er sterkt. Gå forsiktig fram så ikke det blir for mye.

Juster også med salt og eventuelt litt pepper.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter

Les også:

Billig middag hele uka

Seks gryteretter som holder deg varm

Slik får du barnet til å sove

Denne TV'n er billig og bestHer kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.