Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Helgematen du blir glad for

Her er oppskriftene du trenger.

HOVEDRETTEN: Bakt kylling med chorizo, sitron og oliven. Foto: Kim Holthe/kylling.no
HOVEDRETTEN: Bakt kylling med chorizo, sitron og oliven. Foto: Kim Holthe/kylling.no Vis mer

Ta deg femten sekunders pause og se for deg hva slags deilig, lekkert bord du skal dekke opp i kveld. Jeg tenker nemlig at et innbydende helgebord burde ha litt ekstra å by på.

Med «litt ekstra» mener jeg ikke nødvendigvis gåselever eller andre fancy greier. Jeg tenker på små, enkle retter man setter fram før kyllingen, biffen eller fisken kommer på bordet.

Poenget er å gjøre det så lite stivt som mulig, synes jeg. En forrett kan fort oppfattes som vel pretensiøst. Det er nesten som man må rette seg opp i ryggen eller gå og kle seg om, liksom. Sånt blir det ikke nødvendigvis matglede av i heimen.

«Forrett» Jeg foreslår heller at matfar/matmor tar en annen tilnærming til å vanliggjøre at helgemiddagene varer litt lenger: «Maten er ikke helt ferdig, men her er noe vi kan kose oss med så lenge...», og så ligger det to, tre, fire skåler med små, fristende ting på bordet.

Du kan til og med forsøke å gjøre det litt sunt. Her kommer noen forslag til hva du legger i små skåler og fat:
Valnøtter og nektariner
Blåmuggost og appelsin
God skinke
Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Andre idéer: Oliven, små (melba)kjeks med lakse/ørret/lodderogn, gode nøtter, kyllingvinger, brød og aioli, hjemmelagde saltstenger (tar litt mer tid), eller en enkel ceviche om du vil være ørlite grann mer sofistikert.

Hovedrett Det er alltid praktisk å la stekeovnen gjøre mesteparten av jobben for hovedretten. Denne kyllingretten med chorizo (spansk, krydret pølse), sitron og oliven står og godgjør seg mens dere koser dere rundt bordet. Og vips! Den er ferdig akkurat når du synes det passer. Bare pass på skru ned varmen på ovnen til ca 90-100 grader om det drøyer for lenge.

ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset. Foto: Erik Hannemann
ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Dersom du er usikker på hvordan du deler opp en kylling kan du sjekke denne videoen.

Dessert Dersom det er som det pleier i de norske hjem i helgene, at sjokolade og potetgull settes fram etter middag er det kanskje en idé å ha en litt frisk dessert.

Forslaget er derfor å lage en vri på den norsk klassikeren tilslørte bondepiker. Det gjør du ved å bytte ut epler med plommer, og krem med yoghurt.

Oppskriftene finner du nedenfor!

God helg - og husk å følge oss på Facebook.

Les også:
Slik lager du pesto
10 oppskrifter med kjøttdeig
Smaken av Mexico på rekordtid
Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media