Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Miljøforkjempere reagerer:

Hellas enorme turist-suksess er i ferd med å bli en forbannelse

Venter 32 millioner turister i sommer.

POPULÆRT: Hellas setter stadig nye rekorder i antall turister. Særlig er Sykladene, og spesielt Santorini, populære reisemål. Så populære at skeptikerne er redd den enorme tilstrømmingen kan bli en forbannelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
POPULÆRT: Hellas setter stadig nye rekorder i antall turister. Særlig er Sykladene, og spesielt Santorini, populære reisemål. Så populære at skeptikerne er redd den enorme tilstrømmingen kan bli en forbannelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Turismen er Hellas desidert største arbeidsplass. Ved utgangen av 2017 var 398 700 personer sysselsatt i jobber relatert til turismen. Næringa er således en enorm bidragsyter til den nasjonale økonomien tre år etter at Hellas såvidt unngikk konkurs, skriver GTP headlines, et nettsted som følger den greske turismen tett.

SUKSESS: Elena Kountoura er gresk turistminister og kan glede seg over nok en rekordsommer. Kritikerne hevder at politikerne er mer opptatt av å telle turister enn å gjøre den stadig økende turismen bærekraftig. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Elena Kountoura er gresk turistminister og kan glede seg over nok en rekordsommer. Kritikerne hevder at politikerne er mer opptatt av å telle turister enn å gjøre den stadig økende turismen bærekraftig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nasjonaløkonomien er fremdeles ikke friskmeldt, men at det går bedre skyldes både politiske innstramminger og at det år etter år de siste sesongene er satt turist-rekorder. En ny rekord ventes denne sommeren. Landets egne turistmyndigheter har anslått at 32 millioner mennesker vil ankomme Hellas denne sommeren for å slikke sol, bare i Egeerhavet, oppsøke kulturelle severdigheter og rett og slett nyte ferien sin.

Blant annet har flyselskapene økt setekapasiteten til greske destinasjoner med neste 30 prosent i år, og 14 flyplasser har fått nye ruter.

Utfordringer

De siste åra har tilstrømmingen økt med omlag to millioner turister hvert år, og selv om hver og en av dem er viktige for nasjonaløkonomien, representerer de også store miljømessige utfordringer, skriver The Guardian, som spør om Hellas er i ferd med å bli for populær.

Den markante klimaforkjemperen Nikos Chrysogelos er redd for det.

- Vi kan ikke fortsette med å ta i mot flere turister hvert eneste år,, vi klarer ikke mer.. Det går ikke å ha små øyer med små lokalsamfunn som tar i mot en million tilreisende i løpet av noen få sommermåneder. Det er stor fare for at infrastrukturen ikke er forberedt på det.

- Vi risikerer at denne populariteten kommer i retur som en en bumerang hvis vi bare fokuserer på antall besøkende, og ikke ser på mulighetene for å utvikle en mer bærekraftig modell for turismen, sier han.

Restriksjoner

En stor del av den stadige økende turistflommen til Hellas kommer fra Asia. Bare i løpet av noen få år har for eksempel antallet kinesiske turister doblet seg.

Mange av dem vil til vakre Santorini, kjent for å være i besittelse av det som svært mange mener er verdens vakreste solnedgang.

TRANGT OM PLASSEN: 32 millioner turister er ventet til Hellas i sommer. Da kan det bli trangt på de mest populære strendene, som her på Kos. Foto: NTB / Scanpix
TRANGT OM PLASSEN: 32 millioner turister er ventet til Hellas i sommer. Da kan det bli trangt på de mest populære strendene, som her på Kos. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Populariteten har allerede ført til innstramminger. Sist sommer kom to millioner mennesker til øya hvor det bor i underkant av 20 000 fastboende.

Svært mange turister gikk i land fra cruiseskip som lå for anker. Ordfører Nikos Zorzos følte seg tvunget til å begrense antall cruise-turister til 8000 hver dag.

Santorini er bare 72 kvadratkilometer stor, men registrerte sist år 5,5 millioner gjestedøgn. Det får alarmklokkene til å ringe.

Forbruket av vann og energi føk til himmels. For å sikre nok ferskvann har de lokale myndighetene bygget mange anlegg som fjerner saltet fra havvannet.

- Vi bygger nå enda et, det største i Hellas. Men om fem år tror jeg selv ikke det vil være nok, sier en bekymret borgermester Zorzo til The Guardian.

Ny-satsing

Etter Euro-krisen har Hellas gjort mye for å promotere seg som et ferieland. Og, de har lykkes. Massiv markedsføring mot Asia, direktefly til Beijing og en sterk satsing på å bedre service og fasiliteter, samt å utvide sesongen, har gitt resultater i form av rekordhøye besøkstall.

Hver femte arbeidsplass er knyttet til turisme og tilreisende utlendinger er den største bidragsyteren for å skaffe landet utenlandsk valuta.

- Internasjonal turisme er vår redningsvest, sa en politiker nylig.

Men suksessen er også i ferd med å bli en utfordring, og stadig flere frykter at den kan bli en forbannelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media