- Hell's Angels funker, ikke innbruddsalarm

Boligtyv forteller.

IKKE REDD ALARM: Vinningskriminelle «Lars» forteller at innbruddsalarmer har liten avskrekkende virkning, blant annet fordi de som oftest bare er montert i inngangsdøren. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
IKKE REDD ALARM: Vinningskriminelle «Lars» forteller at innbruddsalarmer har liten avskrekkende virkning, blant annet fordi de som oftest bare er montert i inngangsdøren. Illustrasjonsfoto: SCANPIXVis mer

||| De fleste oppfatter innbruddsalarm som et godt tiltak når man skal sikre boligen sin mot innrbuddstyver.

«Lars», som sitter inne for vinningskriminalitet, er av en annen oppfatning.

- Innbruddsalarmer har liten avskrekkende virkning, fordi de som oftest er en billig type. Og stort sett er de bare koblet opp med en magnetbryter i inngangsdøren, som betyr at alarmen kun går dersom døren brytes opp.

- Men knuser du et vindu i døren eller ved siden, så skjer det ingen ting, sier han til klikk.no.

Og dersom innbruddstyven får tak i en stige og bryter seg inn i andreetasjen, er han ifølge «Lars» nesten helt sikker på å ikke bli avslørt av en alarm.

- For det er svært sjelden med sensorer i andreetasjen, forklarer han.

Lureskilting Mange boligeiere setter opp skilter om at det er installert innbruddsalarm.

- Slike skilt tar vi ikke så mye hensyn til, for vi vet at mange av dem er satt opp uten at det er installert alarm. Men kan vi velge, så tar vi selvfølgelige huset lenger borte i gata hvor det ikke er noe skilt, forteller «Lars».

Styrer unna hunder Skilting om at det finnes hund i huset, kan være en minst like god idé som et innbruddsalarmskilt.

- For vi vil jo ikke ha en hund i ræva når vi begår et innbrudd, sier «Lars».

Det beste skiltet man ifølge «Lars» kan sette opp, er et som forteller at boligeieren støtter den lokale motorsykkelklubben.

- Da styrer vi unna.

Noen annet som får «Lars» og hans kollegaer til å styre unna din bolig, er utendørs bevegelsessensorer koblet til lys. Om de ser slike installasjoner velger de heller nabohuset.

Norsk naivitet Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i Politiets Grenseløs-prosjekt kan fortelle at utenlandske innbruddstyver nærmest rister på hodet av den norske naiviteten.

- De forteller om åpne dører og vinduer, og hager de kan spasere igjennom uten problemer. De sier til oss at inntil dere får folk til å forstå at de må låse dørene og sikre vinduer og terrassedører, vil det fortsatt være enkelt å ta seg inn i boliger. Det betyr at vi må bli langt mer bevisste på hva som er i ferd med å skje og forstå at den europeiske innbruddsvirkeligheten har kommet til oss.

Dette bekreftes også av «Lars» som forteller om åpne verandadører eller vinduer som er satt på gløtt med en enkel barnesikring.

- De trenger du jo bare en grein for å vippe det opp.

- Tenk som en innbruddstyv For å sikre boligen din mot innbrudd, er rådet fra Abrahamsen at man går rundt huset og forsøker å sette seg inn i hvordan en innbruddstyv tenker.

- Er det steder hvor de lett kan komme inn, eller ligger det en stige enkelt tilgjengelig som kan brukes til å klyve inn i andreetasje?

Abrahamsen forteller at innbruddsalarm har varierende virkning, alt avhengig av hvordan den er installert.

- Vi er litt usikre på dette med alarm, og vi erfarer at de også går inn i boliger hvor det er alarm, men at de velger rom hvor det ikke er installert sensorer. Skal man ha alarm, bør den derfor dekke hele boligen.

Han understreker imidlertid at dersom en innbruddstyv kan velge mellom et hus uten alarm og ett med, så velger han naturligvis det uten.

Natt eller dag Ifølge Abrahamsen har innbruddstyvene ulike strategier avhengig om det er natt eller dag.

- Om natten handler det mest om de såkalte innstigningstyveriene, mens det om dagen dreier seg om vanlige innbrudd.

Og når det gjelder innbrudd på dagen, forteller Abrahamsen at de kriminelle oppsøker steder hvor det ikke er folk.

- Derfor vil det være god innbruddsforebygging å forsøke å la det se ut som om det er folk i huset også på dagtid, blant annet ved å la lysene stå på, kanskje også en radio.

Les også:
Nå kan du tåkelegge tyven
Slik holder du tyvene unna en ferietom bolig
Elektronisk bikkje jager tyven
Denne maskinen smelter fett

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.