Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hellstrøm: Norge kan vinne Bocuse d'Or

Prøvesmakte menyen før EM i kokkekunst i mai.

HEMMELIG:  Årets norske deltaker i Europamesterskapet i kokkekunst, Cristopher Davidsen, har i fire måneder utviklet menyen han skal servere under Bocuse d'Or i Budapest i mai. Eyvind Hellstrøm er en av få som får se og smake før konkurransen. Mesterkokken Hellstrøm tror Davidsen har sjanse til å vinne. Foto: FREDRIK RINGE
HEMMELIG: Årets norske deltaker i Europamesterskapet i kokkekunst, Cristopher Davidsen, har i fire måneder utviklet menyen han skal servere under Bocuse d'Or i Budapest i mai. Eyvind Hellstrøm er en av få som får se og smake før konkurransen. Mesterkokken Hellstrøm tror Davidsen har sjanse til å vinne. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var imponert i fjor og er enda mer imponert nå, sier Eyvind Hellstrøm.

Mesterkokken kjent fra den nå nedlagte michelinrestauranten Bagatelle, kokebøker og Tv-programmer der «Hellstrøm rydder opp» prøvesmakte denne uka menyen som skal presenteres under Europamesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe i mai.

Christopher Davidsen (33) er Norges kandidat i mesterskapet.

Davidsen er rogalending, bosatt i Trondheim, hvor han jobber som konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Caya og Almas.

Bratt læring - Kjempegøy, sier Davidsen om tida siden Hellstrøm og de andre dommerne kåret ham til Årets kokk i Mathallen i fjor.

- Jeg lærer noe hver eneste dag, av coachen min, av assistenten og alle andre fagfolk som stikker hodet innom og smaker på det jeg skal servere.

Det viktigste han har lært? Å rendyrke smakene. La råvarene få snakke.

EUROPA NESTE: Årets kokk Christopher W. Davidsen jublet etter seieren i Mathallen i fjor høst. Nå ligger Årets kokk i hardtrening før Europamesterskapet i Budapest i mai. Hellstrøm har smakt på maten og vender tommelen opp.  Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB scanpix
EUROPA NESTE: Årets kokk Christopher W. Davidsen jublet etter seieren i Mathallen i fjor høst. Nå ligger Årets kokk i hardtrening før Europamesterskapet i Budapest i mai. Hellstrøm har smakt på maten og vender tommelen opp. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB scanpix Vis mer

 - Matstilen min er den samme, men jeg er blitt flinkere til ikke å klusse med smakene. En hvit asparges skal smake hvit asparges, ikke veldig mye annet.

Positiv - Jeg har bare positive ting å si, sier Hellstrøm på telefon etter å ha spist seg gjennom menyen sammen med den norske komiteen i Bocuse d'Or.

Store ord fra en mann som ikke først og fremst er kjent for å gi ros.

Kona Siri Hansen og døtrene Hedda (4) og Amalie (11) har i perioder sett lite til ektemann og far siden Davidsen vant den norske konkurransen. Davidsen har ligget i hardtrening, til dels i Stavanger, der coachen hans, Gunnar Hvarnes, er bosatt. 

Store forventninger Hvarnes blir en solid støtte. Han ble selv kåret til Årets kokk 2009 og representerte Norge i Bocuse d'Or Europa i 2010 og «verdensmesterskapet» Bocuse d'Or 2011, der han fikk bronsemedalje.

Forventningen til Davidsen er skyhøye. Tolv norske kokker har deltatt siden 1987. Til sammen har de gitt Norge fem gull, to sølv og to bronse. 

Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen kan alle smykke seg med tittelen verdensmester i kokkekunst.

Eyvind Hellstrøm kan også gamet. Han har en femteplass fra Bocuse d'Or i 1989 og har sittet i juryen siden 1993. Han ser stor framgang på få måneder hos Davidsen.

- Veldig tiltalende mat og gode smaker ut fra de gitte råvarene. Klart vi har sjanse til å vinne, sier han.

En lettelse, synes Christopher Davidsen.

- Jeg var spent på hva han skulle si.

Han forsikrer at Hellstrøm ikke kjeftet.

- Neida, han var veldig profesjonell.

Problematisk stør Detaljene i den norske menyen er hemmelig. Det er heller ikke lov til å ta bilder av maten.

Maten får vi først se under mesterskapet i Budapest, men hovedingrediensene ble offentliggjort for noen måneder siden.

De er i år hjort og stør, eller sterlett, småstør. Det er arrangørene som bestemmer hvilke råvarer som skal brukes.

Kravet til fiskeretten er at den skal inneholde 50 prosent grønnsaker. Kjøttretten må ha garnityr av tre ulike slag.

- Vi har brukt mye tid på å bli kjent med råvarene og finne sammensetninger som gir de beste smaks- og sanseopplevelsene, sier Davidsen.

Han ler når vi spør om forholdet til elvefisken støren.

- En utfordrende råvare. Å få til noe bra med stør har vært en kamp. Det er blitt mange våkenetter med støren.

- Og nå? Har du knekt koden?

- Vi er på vei. Jeg kan love show rundt fisken, show på tallerkenen, altså.

Kontroll på hjorten Arrangørene ønsker en kjøttrett med norske tradisjoner og norsk identitet. Den norske kulturarven kan gjenspeiles både i smak, presentasjon, matlagingsteknikk, og bruk av spesifikke urter og krydder.

HARDKJØR: I Budapest skal Davidsen (i midten) både takle stress og de skyhøye norske forventningene etter mange gode norske prestasjoner. Bildet er fra kulissene da Årets kokk gikk av stabelen i Oslo i fjor høst. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG
HARDKJØR: I Budapest skal Davidsen (i midten) både takle stress og de skyhøye norske forventningene etter mange gode norske prestasjoner. Bildet er fra kulissene da Årets kokk gikk av stabelen i Oslo i fjor høst. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Davidsen er vokst opp med en far som jaktet, har spist mye vilt og synes han har «kontroll på hjorten».

-  Jeg føler at retten sitter nå, både i forhold til min personlige stil og i forhold til en norsk opprinnelse, sier han.

Mer kan han ikke røpe.

Det vi kan si med sikkerhet er at han kommer til å la både den elskede tabascoflaska og samlingen av asiatiske ingredienser ligge.

De ingrediensene bare MÅ han ha i kjøkkenskapet hjemme.

Må overgå seg selv - Det er knappe tre uker igjen og jeg dro ikke til Stavanger for å fortelle Christopher hvor flink han er. Jeg kom for å finne forbedringspotensialet, sier Hellstrøm. 

- Og forbedringspotensialet er?

- Å jobbe enda mer med detaljene. Få fram enda mer harmoniske smakskombinasjoner. Norge møter så mange sterke kandidater. Se bare på hva de får til i våre naboland. Dersom Christopher skal vinne, må han overgå seg selv.

De 20 kokkene møtes til dyst over to dager, 10. og 11. mai. Christopher Davidsen starter som nummer tre første dag, etter Island og Østerrike. 

Kjemper om VM-plass Det gjelder å kvalifisere seg til den virkelige dysten, verdensmesterskapet i Lyon neste år.

De nordiske landene er representert med sterke kandidater. Fra Sverige kommer kjøkkensjefen Alexander Sjögren fra Adam & Albin Matstudio i Stockholm. Fra Danmark kommer høyt respekterte Morten Falk, kokk på michelinrestauranten Kadeau i København.

Nå gjenstår finpussen og trening på selve konkurransesituasjonen, slik den vil framstå i Budapest.

- Bare i april trener vi hele løpet 15 ganger, med full tribune på lydanlegget på kjøkkenet, forteller Davidsen.

- For én ting er sikkert, det er ikke fredelig på en slik arena.

Hele Norges coronakart