Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Helse i hver dråpe?

Etikettene lover alt fra bedre helse til detox-effekt. Men holder løftene? Vi har testet de vanligste «helsedrikkene».

SELGER PÅ HELSE: Det dukker stadig opp nye typer «helsedrikker» i hyllene. Hvor sunne er de? Alle foto: SILJE BORCHGREVINK FJELDSTAD
SELGER PÅ HELSE: Det dukker stadig opp nye typer «helsedrikker» i hyllene. Hvor sunne er de? Alle foto: SILJE BORCHGREVINK FJELDSTAD Vis mer

(Dagbladet God torsdag): - Slike drikker kan absolutt ha noe for seg, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

- Er det en drikk med frukt og bær vil den inneholde masse viktige vitaminer og antioksidanter som kroppen har behov for, sier hun.

Andersen oppfordrer likevel til å sjekke næringsinnholdet på flaska.

- Er det masse sukker i drikken ville jeg styrt unna og tatt meg en fruktsalat istedet hvis det var næringen jeg var ute etter. Og et glass vann hvis jeg var tørst, sier Andersen.

Ordvalg som lurer Hun anbefaler å velge så rene produkter som mulig.

image: Helse i hver dråpe?

- Det er ingenting du får gjennom slike drikker som du ikke får i deg gjennom et variert kosthold, men for noen er det enklere å drikke en smoothie enn å spise nok frukt og grønnsaker. Er det tilfellet, fungerer en drikk veldig bra.

I enkelte av drikkene er det fruktsukker, eller fruktose. Kanskje klinger det bedre enn vanlig sukker, men forskjellen er ikke nevneverdig, mener Andersen.

image: Helse i hver dråpe?

- Er de tilsatt fruktose uten at hele frukten er med i drikken, er ikke det noe bedre enn vanlig tilsatt sukker. Kroppen bryter det ned til det samme. Og du går glipp av alle næringsstoffene som finnes i råvaren, sier hun.

Husk mengden Andersen understreker også at mengde er viktig.

- Begrepet «fem om dagen» handler om å få i seg fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen, der hver porsjon er 100 gram, eller 1 dl juice. Og juice skal ikke dekke mer enn én av de fem. Derfor er ett glass nok, sier Andersen.

image: Helse i hver dråpe?

Mange av flaskene i testen rommer rundt 5 dl. Er innholdet energirikt, kan dette bli for mye. Andersens vurdering av de 13 produktene markedsført som helsefremmende er derfor basert på næringsinnhold, men også størrelse.

image: Helse i hver dråpe?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media