Psykisk helsevernloven

Helseministeren: - Den gamle loven var brudd på menneskerettighetene

Endringene i helsevernloven var helt nødvendige å gjennomføre, sier helseminister Bent Høie.

EN MENNESKERETT: Er du i stand til å ta egne valg, skal du ikke bli utsatt for tvangsbehandling innen psyksik helse, understreker helseminister Bent Høie. Foto: NTB Scanpix.
EN MENNESKERETT: Er du i stand til å ta egne valg, skal du ikke bli utsatt for tvangsbehandling innen psyksik helse, understreker helseminister Bent Høie. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bruken av tvang i psykiatrien skal ned. 1. september i fjor trådte endringene i Psykisk helsevernloven i kraft.

- Det var helt nødvendig å endre loven. Den gamle tvangslovgivningen var ikke i tråd med menneskerettighetene, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagbladet.

Endringene i Psykisk helsevernloven ble foreslått av hans departement. Stortinget sluttet seg enstemmig til Helse- og omsorgsdepartementets forslag i januar 2017.

Riktigere tvangsbruk

I lørdagens avis fortalte Dagbladet om hvordan tiltalte i Nakholmen-drapet hadde vært til vurdering hos legevakt for tvangsinnleggelse bare dager før drapet. Drapet skjedde 13. september i fjor og altså knappe to uker etter den nye loven trådte i kraft.

- Vi ønsket å få riktigere tvangsbruk. Variasjonene i tvangsbruken tilsier at det var mennesker som ble utsatt for tvang, som ikke burde blitt det. Tidligere kunne mennesker som har samtykkekompetanse og ikke utgjorde en fare for eget liv eller andres liv og helse bli utsatt for tvang, sier Høie.

Den nye lovteksten presiserer at det ikke lenger er lov å tvangsinnlegge, eller på annen måte tvangsbehandle, psykisk syke pasienter, så lenge de har samtykkekompetanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer