Helseplagene du neppe slipper unna

Dette er hva du kan vente deg - fra puberteten til du blir gammel.

ULIKE FASER: Kvinner har ulike helseproblemer i ulike faser av livet. Allmennlege Anne Christine Bjørnebye forklarer hva vi kan vente oss.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
ULIKE FASER: Kvinner har ulike helseproblemer i ulike faser av livet. Allmennlege Anne Christine Bjørnebye forklarer hva vi kan vente oss. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å komme fra - kvinnelige helseplager øker jo eldre vi blir.

Anne Christine Bjørnebye har bred erfaring med kvinners ulike helseplager i forskjellige stadier i livet. I mer enn 25 år har hun hatt praksis som allmennlege, både i Oslo, Bærum og Valdres.

- Generelt er det langt flere kvinner enn menn som oppsøker lege, og mange foretrekker kvinnelige leger, forteller Bjørnebye som selv har fire døtre i alderen 18 til 26 år.

Her deler hun sine kunnskaper om vanlige kvinneplager for ulike aldersgrupper.

Pubertet til begynnelsen av 20-årene Disse pasientene kommer gjerne sammen med mor.

Mensplager er en vanlig utfordring for denne gruppen. Uregelmessig mens hos yngre kan være eksamensstress, at man har flyttet hjemmefra og spiseforstyrrelser. Det er viktig å finne årsaken og utelukke svangerskap. Om dette strekker seg over flere perioder, er det viktig å oppsøke lege.

Ifølge Bjørnebye kan behandling være bruk av p-piller. Men uten prevensjonsbehov kan det være bedre å la være, slik at man ikke griper inn i kroppens naturlige hormonbalanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer