- Helt greit at barna ser foreldrene ha sex

Derfor bør du prioritere sex på familieferien.

SEXY SOMMER: Snik dere til sex på familieferien, oppfordrer sexologen. Thinkstock
SEXY SOMMER: Snik dere til sex på familieferien, oppfordrer sexologen. ThinkstockVis mer

Det er sommertid, familietid og ikke minst ferietid! For mange småbarnsforeldre handler det om familieaktiviteter, kvalitetstid og moro med barna.

Men det er ingen grunn til å sette sexlivet på vent, selv om dere har med barn på tur, mener sexolog Anders Lindskog.

- Jeg syns det er viktig å designe ferien slik at det blir rom for sex, sier han til Foreldre&Barn.

Lindskog tror det ofte er det er det tette programmet som gjør det vanskelig å finne tid til sengekos i ferien.

- Har man program hele tiden, blir det mye stress og et dårlig miljø for sex. Gjør ferietiden romslig. Slik får dere mulighet til å planlegge sex, men også ha mulighet til å nyte den impulsivt, anbefaler sexologen.

Greit med sex foran barna Reiser man på ferie med barn er det ofte utfordringer når det gjelder både tid og plass. Som regel har barna et høyt aktivitetsnivå, og man har mindre alenetid som foreldre. Det bør ikke sette en stopper for sexlivet, mener Lindskog.

- Er barna store nok til å være litt alene, er det helt greit å si til barna at de voksne trenger litt tid for seg selv, og deretter bruke tiden på sex.

Lindskog syns det er uproblematisk om barna skulle se at foreldrene har sex.

- Jeg syns man skal ha et mye mer avslappet forhold til barn og sex. Så lenge de ikke blir tvunget til å se på, er det ikke skadelig. Hvis barn er nysgjerrige og ønsker å se, syns jeg ikke det er noe problem at de ser at foreldrene har sex. Men det forutsetter at de har et fritt valg til å gå og at foreldre klarer å snakke med barna om sex, sier Lindskog.

Han tror tabuer rundt sex er mye farligere enn sex i seg selv.

- Det er viktig å være åpen og snakke med barna om sex. Tabuer er farlig, uansett hva det gjelder. Det vil også være mye mer skadelig å høre foreldrene krangle, enn å se dem ha sex, mener han.

I vårt Barn i magen-forum forteller forumbrukere hverandre om de har sett andre ha sex;

"Jeg var 19 år, og var på ferie med familien. Møtte en ulåst dør, og min far var på vei til å entre min mor...Bildet har brent seg på netthinna for alltid."

Ikke enig Ikke alle sexologer er like avslappet når det gjelder synet på barn og sex. Sexolog og familieterapeut Ingrid Handberg Opland syns ikke det er ok at barn ser foreldrene ha sex.

- Jeg syns ikke det er greit å utsette barna for det. De forstår ikke hva sex er. Dette er selvsagt avhengig av alder, men det vil nok uansett oppleves som ubehagelig. Man kan jo tenke selv hvordan man følte det når man var barn. Jeg tror ikke noen barn syns det er komfortabelt å tenke på at foreldrene har sex, sier hun til Foreldre&Barn.

Allikevel mener hun at det er viktig å prioritere sex, selv om man har barn med seg på ferien. Men på en annen måte.

- Sex og seksualitet er to forskjellige ting. Man må gjerne nyte hverandre og seksualiteten i ferien, men det kan gjøres på mange måter. Man må ikke ha samleie for å oppleve seksualitet med partneren sin, sier Opland.

Barna først Ferietid er for barna forbundet med store forventninger. Derfor mener Opland det er viktig å prioritere barna og familietiden.

- Det er foreldrenes ansvar å gi barna en fin ferietid. Det er viktig å ha oppmerksomheten mot dem, selv om man også bør være bevisst på å dyrke parforholdet, sier hun.

For ferietiden er også en tid for kjærlighet og lidenskap, mener Opland.

- Det er i ferien man har muligheten til å gi hverandre litt ekstra. Det krydrer et parforhold å dyrke sexlivet. Den gode stemningen vil også smitte over på barna hvis foreldrene kjenner det bruser litt ekstra i blodet, sier sexologen.

Lek og flørt En god og enkel måte å få opp temperaturen på er å være leken og dele fantasier med hverandre. Selv om det ikke skulle være så mye plass og tid til sex, er det mye seksualitet i flørten.

- Det er bare bra for barna å se at foreldrene er gode med hverandre. Flørt, send hverandre blikk, og bygg opp under lidenskapen. Selv om det ikke ender i sex hver gang, vil det uansett virke positivt for parforholdet og sexlivet, sier Opland.

Hun syns også det er viktig at man tør å dele fantasiene sine med hverandre.

- Det ligger så mye lidenskap i fantasier. Våger man å dele dem med partneren sin kan man bygge opp mye spenning og lyst, sier hun.

Det er ikke så mye som skal til. Og man kan skape både lyst og lidenskap selv om barna er med på ferie.

- Det kan være små kjærtegn og flørting på balkongen etter at barna har lagt seg. Man kan også ta på seg sexy undertøy under kjolen før man går ut og spiser, eller kanskje droppe undertøyet helt, foreslår Opland.

Bruk naturen Skulle man føle at det ikke er riktig å ha sex i den lille leiligheten man deler med barna, har også Lindskog forslag til måter man allikevel kan lure det inn på programmet.

- Er barna i trygge omgivelser ute, eller om man har med besteforeldre som kan være barnevakt en stund, kan man gå en romantisk tur og ha sex ute i naturen. Spesielt hvis man bor på et sted med lite plass, sier Lindskog.

Å bli oppdaget av andre turgåere syns han ikke du skal bekymre deg for.

-De fleste vil bare se en annen vei og gå videre uansett. Det er ikke skadelig for andre å se det, sier han.

De gode forventningene Før man tar ferie er det lurt å snakke om forventninger, mener Opland. Hun oppfordrer derfor alle å snakke om hva man ønsker seg av partneren sin før ferien begynner.

- Det kan fort bli dårlig stemning hvis den ene forventer masse sex, og den andre ikke føler seg komfortabel med det. Det skal så lite til før hele lidenskapen blir ødelagt. Snakk derfor åpent om hvilke forventinger dere har til hverandre og parforholdet før ferien, sier hun.

Et godt sexliv kommer nemlig ikke av seg selv.

- Sex må settes på dagsorden. Det er alltid en kamp om tid når man har barn. Man må jobbe for et godt sexliv, og det er begges ansvar å få det til å fungere, mener Opland.

Les også:
Slik snakker du med barna om sex
Derfor bør du nedprioritere barna
Sex får i gang fødselen
Likestilling gir bedre sex

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.