Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Helt siden The Ritz åpnet dørene for 110 år siden, har ettermiddagsteen vært en av Londons aller mest fasjonable

Ble til på grunn av Anne av Bedfords lave blodsukker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LONDON (Magasinet Reiselyst): På ærverdige The Ritz i et av Londons mest fasjonable strøk, er det som om tiden har stått stille.

- God ettermiddag, sier tesommelier Giandomenico Scanu (39) og legger tøyservietter pent i fangene på gjestene.

TESOMMELIER: Tesommelier Giandomenico Scanu (39) mener te er en kunst, og er spesielt interessert i teens historie. Foto: MARI BAREKSTEN
TRE ETASJER: Serveringsfatet er i tre deler. Nederst får du servert skorpefrie sandwicher, så scones og øverst ligger kaker og makroner. Foto: MARI BAREKSTEN
TRE ETASJER: Serveringsfatet er i tre deler. Nederst får du servert skorpefrie sandwicher, så scones og øverst ligger kaker og makroner. Foto: MARI BAREKSTEN
TRADISJONELT TESELSKAP: Helt siden hotellet The Ritz åpnet sine dører for 110 år siden, har ettermiddagsteen her vært en av byens aller mest fasjonable. Foto: MARI BAREKSTEN
INSPIRERT AV VERSAILLES: Forgylte skulpturer, stoler trukket i fløyel og vakkert porselen. Tesalen The Palm Court er inspirert av slottet i Versailles. Foto: MARI BAREKSTEN

Ved de pent dekkede bordene sitter damer med fjær i hattene, og på pianoet spiller Ian Gomes (72) vakker musikk slik han har gjort i flere tiår.

Helt siden hotellet åpnet dørene for 110 år siden, har ettermiddagsteen her vært en av byens aller mest fasjonable.  

Tradisjonen tro Den franske barokkstilen som hotellet ble innredet i tilbake i 1906, er vel bevart. Her er det forgylte skulpturer, stoler trukket i fløyel og vakkert porselen. Den gjennomførte stilen er inspirert av slottet i Versailles.

Vel bevart er også tradisjonene rundt ettermiddagsteen, en tradisjon som startet med hertuginnen Anne av Bedford i 1840.

TESOMMELIER: Tesommelier Giandomenico Scanu (39) mener te er en kunst, og er spesielt interessert i teens historie. Foto: MARI BAREKSTEN
TESOMMELIER: Tesommelier Giandomenico Scanu (39) mener te er en kunst, og er spesielt interessert i teens historie. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Hun var nemlig lei av å føle seg slapp om ettermiddagen. Den gang var det vanlig bare å spise to måltider om dagen, frokost og middag.

Ikke rart at blodsukkeret var lavt mot ettermiddagen. Løsningen for hertuginnen var å få servert te og ett lett mellommåltid.

Hun begynte deretter å invitere sine venninner til det som ble en tradisjon, og praksisen ble så populær at den spredte seg rundt om i landet.

Te som kunst - Hva slags te drikker dere vanligvis, spør Scanu før han går gjennom de 16 tetypene som finnes på menyen.
 
Teen som serveres her kan på ingen måte sammenliknes med Earl Grey fra Twinings, så det er ingen skam å overlate utvelgelsen til den kyndige tesommelieren.
 
Scanu mener teproduksjon er en kunst, på lik linje med kaffe - og vinproduksjon. Han har nettopp tatt en mastergrad i te, og reiser ofte til teproduserende land som Sri Lanka, Kina og Japan for å lære mer.
 
Selv vokste han opp på Sicilia, omtrent i en espressobar. Interessen for te brakte ham til Storbritannia.
 
- Det som fascinerer meg aller mest når det gjelder te, er den spennende historien og kulturen rundt, sier han engasjert.

INSPIRERT AV VERSAILLES: Forgylte skulpturer, stoler trukket i fløyel og vakkert porselen. Tesalen The Palm Court er inspirert av slottet i Versailles. Foto: MARI BAREKSTEN
INSPIRERT AV VERSAILLES: Forgylte skulpturer, stoler trukket i fløyel og vakkert porselen. Tesalen The Palm Court er inspirert av slottet i Versailles. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

En sitronte passer bra til sandwichene, den eksklusive kinesiske grønne teen Taiping Houkui passer godt til scones, og én klassisk sort te er å anbefale til kakene, foreslår Scanu.

Agurksandwich Tilbehøret er like viktig: Champagne, sandwicher, scones og kaker.

Tradisjonen tro er serveringsfatet i tre etasjer. På det nederste fatet serveres lekre skorpefrie sandwicher. De kan inneholde både laks og skinke, men den mest klassiske er agurksandwichen.

På det midterste fatet blir det servert varme, nybakte scones. Som tilbehør får du hjemmelaget jordbærsyltetøy, og en fet kremvariant kalt Cornish Clotted Cream.

Øverst på serveringsfatet finner du små delikate kaker og smakfulle makroner. Om ikke dette tilfredsstiller den søte tann, blir det også servert ytterligere to kaker.

Det skal godt gjøres å forlate The Ritz med noe annet enn et høyt blodsukkernivå etter teselskap i hertuginnens rette ånd.

Hele Norges coronakart