Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Helt spesiell mobil slippes i ny og forbedret utgave

Skal holde i 50 timer.

DETTE ER BAKSIDEN: Android-mobilen YotaPhone 2 er ikke helt som alle andre. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DETTE ER BAKSIDEN: Android-mobilen YotaPhone 2 er ikke helt som alle andre. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Hørt om YotaPhone? Det er en ganske unik Android-mobil med skjermer på både fronten og baksiden.

Skjerm nummer to er imidlertid ikke noen vanlig skjerm, men en såkalt e-ink-skjerm, ofte omtalt som elektronisk papir.

Hva er vitsen med det, spør du? Jo, ved å bruke den andre skjermen vil man kunne spare en del strøm. Det er dessuten langt mer behagelig for øynene å lese på slike skjermer.

YotaPhone har bare vært på markedet i noen måneder, men allerede nå har den russiske produsenten Yota Devices avduket neste generasjon, YotaPhone 2.

Vi fikk anledning til å ta en nærmere titt på Mobile World Congress (MWC 2014) i Barcelona.

Mye bedre skjerm Kort oppsummert er YotaPhone 2 større og mer anvendelig enn originalen. Hovedskjermen har vokst fra 4,3 til 5 tommer, og oppløsningen er nå 1080p i stedet for 720p.

E-blekk-skjermen på baksiden er 4,7 tommer stor, og er fullstendig berøringsfølsom. Tidligere måtte man trykke på et eget berøringsfelt nederst om man ville bla mellom skjermer.

OG DETTE ER FRAMSIDEN: På framsiden er YotaPhone 2 som en hvilket som helst Android-toppmodell.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
OG DETTE ER FRAMSIDEN: På framsiden er YotaPhone 2 som en hvilket som helst Android-toppmodell. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Endringen innebærer at man raskere kan svare på tekstmeldinger og epost, motta og avslå møteinvitasjoner og dele innhold på sosiale medier og så videre uten å måtte aktivere hovedskjermen.

Du kan også få en rekke andre oppdateringer på baksiden. Blant annet kan du koble telefonen opp mot et treningsarmbånd og få vist antall skritt eller annen informasjon. Så kan du få scoringsvarsler og værinformasjon, eller så kan du velge et bakgrunnsbilde som alltid vises og dekorerer opp telefonen.

En annen nyhet med e-blekkskjermen i YotaPhone 2 er at den har innebygd lys, slik at du kan faktisk bruke den i mørket om du vil det.

Ifølge Yota Devices skal batteritida være på cirka 50 timer om du bare bruker e-blekkskjermen. Imponerende, selv om man neppe vil kunne oppnå det mellom hver eneste lading med tanke på at funksjonaliteten er noe begrenset. Til noen oppgaver vil man imidlertid kunne bruke mindre strøm enn på vanlige telefoner, noe som er kjekt.

Nesten som en toppmodell YotaPhone 2 har ellers høyst respektable spesifikasjoner. Den er utstyrt med en firekjerners 2,3GHz Snapdragon 800-prosessor med 2 GB RAM, LTE, NFC og trådløs lading. Batteriet er på 2.550mAh. Kameraet er 8 MP på baksiden, og 2 MP på framsiden.

YotaPhone 2 har for øvrig et noe annerledes design enn forgjengeren. Telefonen er tynnere og lettere, og har avrundede kanter. Den er mer behagelig å holde, og ser langt stiligere ut enn den første utgaven.

IKKE TYKK: Til tross for at YotaPhone har to skjermer, er den ikke spesielt tykk. Foto: YOTAPHONE
IKKE TYKK: Til tross for at YotaPhone har to skjermer, er den ikke spesielt tykk. Foto: YOTAPHONE Vis mer

Om konseptet vil slå an, gjenstår naturligvis å se, men det er i hvert fall kult at noen prøver noe nytt.

Yotaphone 2 vil bli lansert i Europa mot slutten av året. Prisen er ennå ikke kjent, men forgjengeren koster rundt 5000 kroner.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Nokia satser på Android-mobiler

Samsung Galaxy S5 - prøvekjørt!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!