ELG I SOLNEDGANG: Vilt krever vin med rik smak og fylde men moderate tanniner og syre. Shirazdruen er et godt valg. FOTO: NTB SCANPIX
ELG I SOLNEDGANG: Vilt krever vin med rik smak og fylde men moderate tanniner og syre. Shirazdruen er et godt valg. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Helt vilt! Sekser-vinene til høstens meny

Reinsdyr, hjort, elg og rype er magert kjøtt med rik smak, og setter klare krav til vinfølget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Med høsten kommer også viltsesongen for fullt. Reinsdyr, hjort, rype og elg er alle flotte råvarer som er i sesong i denne perioden.

De har alle sin egenart og spesifikke smak, men også noen fellestrekk. Magert kjøtt med rik smak er felles for de alle og setter klare krav til vinfølget.

Ikke syre, ikke tannin

Viltsmaken varierer mellom dyrene, men rype regnes stort sett som det kraftigste og elg som den mildeste varianten, med reinsdyr og hjort et sted imellom. Viltkjøtt serveres ofte også med søtt garnityr og saus eller rike fløtebaserte utgaver.

Dette setter krav til vinen som ikke alle vintyper takler. Det viktigste ved valg av vin til vilt er å velge en vintype uten for mye syre og tannin. Dette fungerer dårlig med det magre kjøttet og harmonerer enda verre med søtt garnityr eller saus. Smaken vil oppleves som snerpende og bitter og vinen vil føles enda mer syrlig og tanninrik en den faktisk er.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn