Helte på kaffe for å få gulvet til å se gammelt ut

Designmøbler og containerfunn preger den ganske tøffe loftsleiligheten.

BJELKER OG BETONG. Utsikt fra soveromshemsen. Kjøkkenbenken er sju meter lang. Betonggulvet er oljet, og lampene henger i gamle rør funnet i en container. FOTO: Espen Grønli
BJELKER OG BETONG. Utsikt fra soveromshemsen. Kjøkkenbenken er sju meter lang. Betonggulvet er oljet, og lampene henger i gamle rør funnet i en container. FOTO: Espen GrønliVis mer

På toppen i en av Oslos bygårder åpner det seg en røff og annerledes leilighet.Det er høyt under taket hos familien Brekne, seks meter fra gulv til tak.

Åtte takvinduer slipper ned lyset, men det siver også gjennom pleksiglassgulvet som henger utenfor soverommene på hemsen.

Lang ventetid Elise Stinessen-Brekne og Jon Anton Brekne kjøpte loftet på 170 kvm før de fikk bruksendring til bolig. Etter sju lange måneder og mange runder med papirarbeid og underskrifter fikk de endelig ja.

Drømmen oppfylt Egentlig var Jon Anton på jakt etter atelier da han fant leiligheten for åtte år siden. Tidligere huset loftet en nærradio og tv-studio, og paret har lagt ned mange arbeidstimer og slit for å få satt i stand sin drømmebolig.

Boltet fast Familien ville ha en åpen stue og kjøkkenløsning, og bygde en hems til soverommene på den ene siden og oppholdsstue på de andre.
Gangene utenfor soverommene er lagd av pleksiplater for å beholde lyset fra takvinduene.
Gulvet i det store allrommet var dekket med et lyseblått teppe som hadde sine glansdager i det tidligere studioet.

Nytt gulvdekke Teppet ble kastet ut og Jon Anton og Elise tok opp de nesten tre tommer tykke gulvplankene. Ut med 12 tonn underliggende stubbeloft og på plass med en og en planke igjen. Noen av plankene måtte erstattes og et sagbruk ble satt på saken.

Patinerte med kaffe -Vi brukte mange timer for å få det nye treet til å se gammelt ut. Vi helte på flere liter kaffe og cola, beiset, ga det noen slag og varmebehandlet gulvplankene. Nå ser hele gulvet ut som det har ligget der bestandig.

Vareheis i stuen Vareheisen går opp til loftets kjøkken, den voktes av to skulpturer fra Bali. Kjøkkenøya er seks meter lang og brukes til kokkelering eller som arbeidsbenk.

- Eikeplaten på kjøkkenøya er lagd av en snekker. Eik er ikke så dyrt som mange tror, men det er viktig å vedlikeholde det. Vi bruker en planteolje som inneholder bivoks for å få den rette gløden.

Funn på gaten Det meste av interiøret er funnet på gaten. Jon Anton klarer aldri å gå forbi en container.

- Det er vanskelig å la være å titte oppi, spesielt når det foregår oppussing av gamle bygårder. Flere av bjelkene har vi funnet på en måten.

AVSLAPNINGSSONE. Vilja og Rakel i hengekøyen som har fått plass i stuen. FOTO: Espen Grønli
AVSLAPNINGSSONE. Vilja og Rakel i hengekøyen som har fått plass i stuen. FOTO: Espen Grønli Vis mer

Vinhyllen er egentlig en gammel posthylle fra NRK, vasken på badet var søppel fra en gammel skipsredervilla oppe i åsen og rørene, som er brukt som gelender på ståltrappene, ble funnet i en container.

Lem ble bord Det store gulvteppet er også gatefunn. Sofabordet ble til av en gammel lem, noen gamle trebjelker fra en container og kjøpte hjul.

-Vi har flere ganger selv satt ut ting vi ikke har bruk for lenger med lapp «vær så god, bare forsyn dere.» Et par timer senere er alt borte, sier Jon Anton.

Kostet skjorta Et sju meter langt spisebord blir brukt til baking, leking, snekring eller lekselesing. Det fargerike veggteppet kjøpte Jon Anton i Nepal, det er satt sammen av flere hundre små naturfargede lapper.

-Teppet kostet blant annet en skjorte, klokken min og alle pengene jeg hadde på meg da. Forhandlingen gikk over flere dager og teppet ble ikke mitt før to timer før flyet gikk.

Rustent og vakkert Terrassebordet fant paret under gulvet da de renoverte, det var en stor stålplate fra den tiden loftet var et mekanisk verksted. I stedet for å bære platen ned fem etasjer, lagde Elise og Jon Anton bord av det.

-Det er rustent og røft, gamle materialer som har en historie og er slitt av tidens tann er vakre, de kan gjerne være skeive og rare, og rust er bare vakkert.

GLASSKLART. Pleksiglassgulvet på hemsen er festet i bjelkene slik at de gir svevefølelse. FOTO: Espen Grønli
GLASSKLART. Pleksiglassgulvet på hemsen er festet i bjelkene slik at de gir svevefølelse. FOTO: Espen Grønli Vis mer

Les også:

Tørkeloftet ble bolig
Stue under skråtaket
Loft med rimelig design
Vin for kos

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PÅ PLASS. To skulpturer fra Bali vokter vareheisen. Velurstoffet matcher rødfargen på døren. FOTO: Espen Grønli
PÅ PLASS. To skulpturer fra Bali vokter vareheisen. Velurstoffet matcher rødfargen på døren. FOTO: Espen Grønli Vis mer
GOD BLANDING. Det er plass til 20 middagsgjester rundt det sju meter lange bordet med Eames-stoler rundt. Teppet på veggen er kjøpt i Nepal etter flere forhandlingsrunder. Eikebordet er lagd med materialer fra Øydna Sagbruk. FOTO: Espen Grønli
GOD BLANDING. Det er plass til 20 middagsgjester rundt det sju meter lange bordet med Eames-stoler rundt. Teppet på veggen er kjøpt i Nepal etter flere forhandlingsrunder. Eikebordet er lagd med materialer fra Øydna Sagbruk. FOTO: Espen Grønli Vis mer
LYSSATT. Åtte takvinduer slipper lyset ned i leiligheten. Gulvteppet ble funnet på gaten. Sofaene var kasserte, men et nytt trekk ga dem fortsatt nytteverdi. FOTO: Espen Grønli
LYSSATT. Åtte takvinduer slipper lyset ned i leiligheten. Gulvteppet ble funnet på gaten. Sofaene var kasserte, men et nytt trekk ga dem fortsatt nytteverdi. FOTO: Espen Grønli Vis mer