Hemmelig knapp gir mer tid over gangfeltet

Tregere grønn mann for de trege.

HEMMELIG KNAPP: Under boksen ved lysregulerte gangfelt finner du ofte en ekstra knapp. Trykker du her, får du bedre tid over veien. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE
HEMMELIG KNAPP: Under boksen ved lysregulerte gangfelt finner du ofte en ekstra knapp. Trykker du her, får du bedre tid over veien. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du gammel, dårlig til beins eller drar på en flokk unger, kan du få det travelt i kappløpet med den grønne mannen i gangfeltet.

Han tar nemlig utgangspunkt i at du beveger deg 1,2 meter per sekund. Det er ikke akkurat løpefart, men heller ikke rullatorfart.

Heldigvis finnes det en måte å få bedre tid over veien. Du må bare finne den hemmelige knappen, som for mange er like mystisk som de to røde mennene, og de merkelige tegnene på siden av boksen.

Under Jesus-referansen Boksen ved norske lysregulerte gangfelt er gul og blå, og kommer passende nok fra svenske Prisma Teknik. Hele framsiden er trykkfølsom, så du kan trykke hvor du vil. Hånden som peker oppover mot den virtuelle knappen, skal ifølge det svenske, religiøse selskapet symbolisere «det finnes bare én vei til himmelen, og det er gjennom troen på Jesus».

Men boksen har ofte en knapp til, under boksen. Denne blir ikke markert på noen måte, og mange aner ikke at den er der.

Tar du under boksen, vil du i de fleste tilfeller kjenne en liten knott. Deretter hører du et pip, og boksen vil lyse opp som om du hadde trykket på den vanlige frontknappen. Forskjellen er bare denne: Den grønne mannen vil lyse lenger.

Nærmere bestemt to til fem sekunder ekstra, alt ettersom hvor langt gangfeltet er.

Men når må bilene stoppe? Har du fått med deg de nye vikepliktsreglene?

Mer tid, mer lyd - Knappen er for blinde og svaksynte, forteller senioringeniør Bente Christensen i Statens vegvesen til DinSide.

I tillegg til mer tid over veien, får du også bedre lydsignaler. Grunnen til at disse lydene ikke alltid er aktive, er for ikke å forstyrre nabolaget, spesielt om natta.

Det finnes ingen krav om at alle bokser ha en slik knapp. I Oslo og Akershus skal du finne den på alle statlige anlegg, mens det ellers varierer fra kommune til kommune, fra lyskryss til lyskryss.

I Trondheim har man forsket på intelligente lyskryss, som kan løse problemene med liten tid over veien, samt flere utfordringer i slike kryss.

Lettere når gjemt - Hvorfor er knappen skjult under boksen?

- Tja, jeg vet ikke, jeg? humrer Christensen.

- Men hadde den stått ved siden av den andre knappen, hadde det ikke vært så lett å vite hvilken man skulle bruke.

Ikke for alle Å plassere knappen på undersiden, uten noe skilting som avslører den, kan også være for å unngå misbruk. Knappen er nemlig ikke for alle og enhver.

- Vi vil helst at de som ikke trenger den, heller bruker den andre knappen. Det gir mindre lyd og mindre forsinkelser for andre trafikanter, forklarer senioringeniøren.

Samtidig understreker hun at alle som har behov, mer enn gjerne kan bruke den, og en trenger ikke være svaksynt eller blind. For eksempel eldre oppfordres til å bruke «tregere grønn mann-knappen».

Og er du på sykkel, ta deg uansett tid til å gå av før du krysser gangfeltet.

Lite info Christensen forteller at de opplyser om knappen «så ofte de kan», blant annet gjennom Blindeforbundet. Men det har fram til nå vært svært lite informasjon om knappen i offentligheten.

- Knappen er der for dem som trenger den, sier Christensen.

- Og den er til for å brukes.

Les også:
Derfor får du ikke alltid grønt lys når du sykler i lyskryss
Det er lov å sykle i kollektivfeltet - men se hvor farlig det likevel kan være
Er din refleks like dårlig som disse?

SE SELV: Her er den. Den hemmelige knappen som gir deg utvidet grønn mann er ikke en urban legende, men hjelp for gamle og svaksynte. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE
SE SELV: Her er den. Den hemmelige knappen som gir deg utvidet grønn mann er ikke en urban legende, men hjelp for gamle og svaksynte. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer